6 manieren om een begroting voor de feestdagen te maken

Zodra de feestdagen weer in aantocht zijn, zullen een heleboel mensen zich weer op gaan maken voor een zware financiële periode met vaak enorm veel extra uitgaven. Veel mensen zijn immers weer van plan om flinke bedragen uit te gaan geven aan geschenken, kleding en lekker eten en drinken. Er zijn echter ook mensen die niet over voldoende financiële middelen beschikken om deze periode zonder kleerscheuren door te komen. Voor iedereen is het dan ook van groot belang dat er voor de feestdagen een goede begroting op wordt gesteld zodat de uitgaven beter in beeld gebracht kunnen worden en de controle erover minder snel een loopje met je neemt.

Waar in het financiële spectrum sta je?

Wanneer je je zorgen maakt over de druk die gepaard zal gaan met de bestedingen voor de feestdagen, bijvoorbeeld omdat je je helemaal wilt storten op de aankoop van de meest verrassende cadeaus, maar je toch de grenzen van je begroting niet wilt overschrijden, dan kunnen de volgende tips je vast en zeker helpen om je doelen te bereiken.

Je hoeft immers geen honderden (of zelfs duizenden) euro’s te spenderen om gezellige feestdagen door te kunnen maken. Het enige wat je daarvoor moet doen is vooraf een degelijke begroting opstellen en dan pas overgaan tot de aankoop van allerlei zaken en het onnodig uitgeven van je zuurverdiende euro’s. De eerste stap zal dus het maken van een begroting dienen te zijn en wanneer je niet weet hoe de uitgaven voor de feestdagen er precies uit zullen gaan zien, maar ook of je jezelf deze uitgaven wel kunt veroorloven, dan dien je daar uiteraard eerst een goed beeld van te krijgen.

In een ideale situatie zou je immers heel het jaar door kunnen sparen, bijvoorbeeld door elke maand 50 euro opzij te zetten op een spaarrekening. Dit wil overigens niet zeggen dat het nu te laat is om met informatie in te gaan winnen over je persoonlijke mogelijkheden ten aanzien van allerlei spaarmogelijkheden. Zo moet je dus je bestedingspatroon onder de loep nemen en kijken wat je zou kunnen sparen voor de aanko0op van cadeaus en andere zaken die geld gaan kosten tijdens de feestdagen. Wellicht ben je in de positie om tijdelijk te besparen op bepaalde zaken en zo deze kosten enigszins te compenseren, of misschien meer uren gaan werken om meer inkomsten te generen waarmee je de extra kosten zou kunnen dekken.

Door voor jezelf met een solide bedrag voor de dag te komen, zul je in staat zijn om een duidelijke limiet te stellen en weet je binnen welke financiële grenzen je dient te blijven zodat de feestdagen wat minder stressvol hoeven te verlopen. De grootste fout die je zou kunnen maken, is echter om je in de schulden te steken om de kosten van de feestdagen maar te kunnen dekken. Geld lenen kost6 namelijk altijd extra geld waardoor je vaak nog verder in de financiële put zult belanden.

1. Het instellen van een bestedingslimiet

Een van de makkelijkste manieren om ervoor te zorgen dat niet te veel geld uit gaat geven aan cadeaus en andere zaken die te maken hebben met de feestdagen is door met behulp van een begroting, en dus een duidelijke bestedingslimiet, je uitgaven aan deze kostenposten te beperken. Deze grenzen kun je op uiteenlopende manieren instellen, bijvoorbeeld door een maximaal bestedingsbedrag voor het geheel aan kosten in te stellen en eventueel daarbinnen nog een vast bedrag per persoon aan te geven.

Wellicht dat je samen met je partner af kunt spreken dat je een bepaald maximum zult gaan besteden aan cadeaus voor elkaar, terwijl je voor jullie kinderen elk een andere bestedingsgrens wilt hanteren (bijvoorbeeld omdat één van je kinderen nog te jong is om te beseffen wat het is om een cadeautje te krijgen).

De bedragen zijn van ondergeschikt belang omdat je nu eenmaal nooit precies een bepaald bedrag aan elke persoon zou kunnen besteden. Zeker wanneer er kinderen van een cadeautje voorzien moeten worden, kan het gebeuren dat je net iets meer, of juist minder, voor een leuk cadeautje kwijt zult zijn. Natuurlijk dien je wel te proberen om niet te sterk af te wijken van het bedrag per persoon dat je van tevoren voor ogen had.

2. Maak een lijst en dubbel check deze voor de zekerheid

Zodra je de grenzen van alle uitgaven voor de feestdagen hebt bepaald, dan kan een ​​lijst met geschenken en de bijbehorende prijzen een handig hulpmiddel zijn omdat je daarmee ervoor kunt zorgen dat je binnen de grenzen van je begroting blijft. Een dergelijke lijst kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien:

–           Partner             100 euro,

*          Schoenen: 50 euro,

*          Koffiemok 5 euro,

*          Sport T-shirt: 45 euro.

–           Moeder            50 euro

*          Kaarsen 10 euro,

*          Slippers 20 euro,

*          Nagellak:5 euro,

*          Parfum 15 euro.

–           Vader              50  euro

*          Trilogie van een boekenreeks: 25 euro,

*          Hoed   25 euro.

–           Dochter           75 euro

*          T-shirt 15 euro,

*          Armband: 5 euro,

            *          Tas      20 euro,

            *          Jeans   25 euro.

–           Zoon                75 euro

            *          Rugzak 35 euro,

            *          Pet       10 euro,

            *          Horloge 30 euro.

Het belangrijkste punt bij het opstellen van deze lijst is dat je aangeeft welke cadeaus je wilt gaan kopen en wat deze zullen gaan kosten. Dit betekent natuurlijk wel dat, wanneer je voor iemand een cadeau wilt kopen dat even veel kost als het maximum limiet, dan zul je maar één geschenk voor deze persoon kunnen kopen. Deze lijst is verder erg handig tijdens het winkelen omdat je dan een goed overzicht hebt over de aankopen, maar ook wanneer je gebruik wilt maken van een speciale aanbieding. Natuurlijk is het een stuk gemakkelijke om je zo aan je begroting te houden, zeker als je uitgavenplafonds in hebt gesteld. Indien je zelfs dan nog twijfelt over je vermogen om je aan je eigen begroting te houden, kun je altijd nog overwegen om per persoon een enveloppe te gebruiken met het beoogde bedrag in contanten of dit bedrag op een speciale giftcard te zetten die je vervolgens inzet als betaalmiddel. Helaas zijn deze laatste methoden niet voor iedereen geschikt, of kunnen ze zelfs als controversieel betiteld worden.

3. Gebruik de 4 geschenkregels

De 4 geschenkregels gebruiken is in het bijzonder erg populair bij ouders die voor hun kinderen een cadeau willen kopen, maar uiteraard kun je deze regel ook gebruiken als je voor anderen op zoek gaat naar cadeaus en je begroting niet wilt overschrijden. De sleutel van de 4 geschenkregels is om een cadeau te vinden dat iemand

  • graag wil hebben,
  • nodig heeft,
  • kan gebruiken,
  • kan lezen.

Eigenlijk zijn deze 4 regels best eenvoudig en kun je deze gebruiken in combinatie met de ingestelde uitgavenlimieten, maar daarnaast zullen deze regels het aantal cadeautjes dat je kunt kopen weten te beperken zodat je je beter op de uitgaven kunt blijven richten. Want eerlijk is eerlijk, elk jaar zijn er immers meer en meer mogelijkheden als het gaat om het kopen van cadeautjes, in het bijzonder als het gaat om kinderen of elektronica. Voor het grootste deel, is deze regel dan ook erg praktisch en zorgt ervoor dat je geen cadeaus gaat kopen alleen omdat je iemand een geschenk wilt geven.

Daarbij komt verder dat je, als ouder van één of meerdere kinderen, je precies weet hoeveel spullen je kroost kan ontvangen met de feestdagen. Door de 4 geschenkregels te hanteren voorkom je immers dat het een enorme bende zal worden in je huis met overal spullen waar niet, of nauwelijks, naar om wordt gekeken. Desondanks zal er een flinke druk op de schouders van een ouder rusten als het gaat om het bieden van een ​​leuke ervaring voor hun kinderen tijdens de feestdagen. Maar dit mag in geen geval een reden zijn waarom je een heleboel geld uit dient te geven om dit doel te bereiken. Door je te goed concentreren op de vier gestelde gebieden, kun je aan de verwachtingen voor de feestdagen gaan voldoen en er op voorhand al aan gaan werken, wat in de praktijk vaak betekent dat je minder stress gaat ervaren en dat zelfs jaar na jaar opnieuw.

4. Wissel onderling geschenken uit tijdens de feestdagen

Het onderling uitwisselen van cadeaus tijdens de feestdagen werkt goed voor mensen die een groot gezin hebben. Het is namelijk al een enorme klus om voor een groep van 5 tot 10 personen afzonderlijke cadeaus te gaan kopen, maar wanneer je dit karwei moet gaan klaren voor 30 personen (of zelfs meer), dan kun je doorgaans door de bomen het bos niet meer zien en het overzicht voor een groot deel kwijtraken. Je uitgaven kunnen in dat geval dan ook heel gemakkelijk uit de hand lopen. Het zal immers niet meevallen om deze van veel mensen nauwkeurig bij te houden.

In plaats van een poging wagen om toch voor iedereen in een dergelijk grote groep een cadeautje te kopen, kun je ook proberen om je familie over te halen om akkoord te gaan met een eenvoudige uitwisseling van geschenken. Hierbij brengt elke persoon een geschenk met een vooraf bepaalde waarde mee en mag vervolgens iedereen één cadeautje kiezen. Hoewel deze werkwijze minder goed kan worden gebruikt als je sterke tradities in ere moet houden tijdens de feestdagen, maar het kan wel een prima oplossing zijn voor op het werk, een bijeenkomst met vrienden of misschien met je directe familie of zelfs met een grotere groep familieleden.

5. Probeer eens te minderen met cadeaus tijdens de feestdagen

Sommige mensen raken zo verstrikt in het consumentisme van de feestdagen dat ze vergeten waar deze tijd vooral voor bedoeld is, namelijk op een aangename wijze samenzijn met mensen die je dierbaar zijn, vriendelijkheid en dankbaarheid. Proberen om te minderen met cadeaus kopen tijdens de feestdagen is dan ook niet echt een erg populaire suggestie, zeker niet als je je aan sterke tradities moet houden. In dat laatste geval zal je familie het vast gek vinden, maar sommige mensen zullen toch echt ook hun feestdagen op een fijne manier doorbrengen zonder dure cadeaus. In plaats van geld uit te geven, besteden ze bijvoorbeeld hun tijd aan elkaar, of zelfs aan anderen.

Zo kun je bijvoorbeeld de feestdagen nog steeds op een fijne manier doorbrengen vrijwilligerswerk te gaan doen, of extra geld aan een goed doel te doneren. Er zijn zelfs een heleboel organisaties die zitten te springen om de helpende handen van vrijwilligers tijdens een dagdeel tijdens één van de feestdagen. Er kan immers wel wat extra hulp nodig zijn bij het verstrekken van maaltijden, het organiseren van evenementen of allerlei andere activiteiten die deze dagen juist zo leuk maken.

Het punt is dan ook dat je nieuwe tradities kunt creëren tijdens de feestdagen die niet zijn gericht op het geven van cadeautjes. Misschien wil je gewoon gezellig samen zijn met je gezin om een gezamenlijk maaltijd te gebruiken, een film te kijken of om wat spelletjes te  spelen. Er is niets mis met het hebben van onconventionele tradities die zich juist meer richten op het geven van liefde dan op het ontvangen van allerlei geschenken. 

6. Ga op de doe het zelf toer

Als je familie geen genoegen neemt met feestdagen zonder, of zelfs met minder, cadeaus, dan kun je altijd geld besparen door zelf geschenken te gaan maken. Op die manier kun je bovendien extra attent zijn, terwijl je toch niet veel geld hoeft te besteden om een mooi cadeau te kunnen geven. Wanneer je hobby’s hebt, zoals tekenen, schilderen of het maken van digitale ontwerpen, dan kun je altijd bijzondere kaarten of decoraties maken die je cadeau kunt geven tijdens de feestdagen. Indien je juist meer talent hebt voor het schrijven, dan zou een zelfgeschreven gedicht of kort verhaal prima als persoonlijk cadeau kunnen dienen tijdens de feestdagen.

Maar ook wanneer je op andere manieren erg handig bent zijn er tal van cadeaus te bedenken om zelf te maken, zoals: dekens, sjaals en handschoenen voor mensen die graag breien. Verder zou je zelfgemaakte zeep kunnen maken, een heerlijke traktatie kunnen bakken of zogenaamde goodie bags kunnen maken om weg te geven. Kortom: de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos als je bereid bent om zelf de handen uit de mouwen te steken voor de feestdagen.

De kosten van deze zelfgemaakte cadeaus kun je overigens nog verder naar beneden bijstellen door de benodigde materialen in bulkverpakkingen aan te schaffen. Op die manier zal elk product dat je maakt goedkoper zijn, al zal het doe het zelven dan doorgaans wel wat meer tijd in beslag gaan nemen (en uiteindelijk ook meer voldoening opleveren en je gevoel van stress aanzienlijk weten te verminderen).

Trouw blijven aan de gedachten rondom de feestdagen

Begrotingen die je maakt voor de feestdagen kunnen op het eerste gezicht beperkend lijken te werken, maar uiteindelijk zijn het handige hulpmiddelen waarmee je een beter leven kunt gaan leiden als je er goed mee om weet te gaan. Niemand wil zich immers voortdurend zorgen blijven maken over hoeveel geld hij, of zij, te veel uit heeft gegeven met een kredietkaart in deze dure periode van het jaar. Een al evenmin wil er niemand zich zorgen gaan maken over een eventuele weigering voor het gebruik van deze kaart na verloop van tijd omdat je gewoonweg te veel uit hebt gegeven. Je dierbaren zullen dan ook moeten begrijpen dat je niet wilt dat je gedwongen wordt om je in allerlei financiële bochten te wringen tijdens de feestdagen. Dat is namelijk iets dat niet past bij deze tijd van het jaar en dat je veel liever je tijd en aandacht wilt richten op de mensen waar je veel van houdt. Deze mensen zullen dan ook je inspanningen moeten leren waarderen en de gedachten achter je daden leren begrijpen. Feestdagen kunnen immers ook erg leuk zijn zonder dat er met bakken geld wordt gesmeten, vaak alleen om indruk te maken op anderen.

 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20