6 cijfers over de wereldkampioen van wijnimport in bulk

De Duitse Mannschaft wint misschien straks niet de Europees voetbalcup, maar qua importvolume bulkwijn is Duitsland wel een schijnbaar onklopbare wereldkampioen.

Uit deze tabel van de Bulk Wine Club blijkt dat Duitsland op wereldvlak kwantitatief een zeer belangrijke invoerder van wijn in bulk is, ook al kromp in 2020 (het laatste afgesloten referentiejaar) de import toch flink. Maar zelfs met deze recente krimp tikte de import van bulkwijn bij onze oosterburen toch af op een indrukwekkende 7,94 miljoen hectoliter.

Bron: Bulk Wine Club.

Achter dit cijfer schuilen echter nog een aantal andere trends:

Eén: meer dan 10 procent van deze bulkimport is daarna bestemd voor re-export, dus verlaat de Duitse landsgrenzen weer snel.

Twee: een belangrijk percentage van de Duitse bulkinvoer kwam uit Spanje, alhoewel ook daar sprake was van een terugval met circa -8,4 procent tot 2,41 miljoen hectoliter. 

Drie: Uit Italië vloeide eveneens 2,5 miljoen hectoliter in bulk, een daling met -16,5 procent.

Vier: de bulkimport vanuit Frankrijk kromp eveneens met -11,5 procent tot 0,78 miljoen hectoliter. 

Vijf: buiten Europa herstelde Zuid-Afrika zich als betrouwbare bulkpartner. Na een flink verlies dat in 2019 werd geboekt, herwon Zuid-Afrikaanse bulkwijn zijn positie als 4de belangrijkste invoerder, tot een volume van 0,55 miljoen hectoliter, wat neerkomt op een stijging met +4,2 procent.

Zes: volumekampioen is één ding, maar deze bulkimport daalde wel qua waarde met -3,6 procent tot 488 miljoen euro. 

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20