56 miljoen inwoners van Tanzania zitten zonder stroom

Tanzania is vannacht getroffen door een blackout, waardoor 56 miljoen mensen al uren geen stroom meer hebben. Zelfs naar lokale normen is dit behoorlijk spectaculair. Intussen probeert de door de staat geleide elektriciteitsmaatschappij Tanzania Electric Supply Company het probleem op te lossen, maar dat lijkt niet eenvoudig.

Volgens Tanesco ligt er een “en technische storing die alle regio’s die verbonden zijn met het nationale elektriciteitsnet” aan de basis van het probleem. Om 4 uur vannacht ging in Tanzania overal het licht uit. Gedeeltelijke black-outs komen wel regelmatiger voor in Tanzania, dat afhankelijk is van waterkracht, aardgas en zware stookolie om elektriciteit te genereren. Maar eentje die heel het land platlegt is zelfs naar Tanzaniaanse normen spectaculair. De energie-infrastructuur van Tanzania heeft te lijden gehad van decennia van onderinvesteringen, verwaarlozing en beschuldigingen van corruptie.

Centrale

In augustus schreef Tanzania offertes uit om een “‹”‹waterkrachtcentrale van 2.100 megawatt (MW) te bouwen bij Stiegler’s Gorge in het Selous Game Reserve, op een werelderfgoedlocatie die bekend staat om zijn dierenpopulatie. De Tanzaniaanse president John Magufuli steunt het project persoonlijk en ziet het als essentieel om de energiemix van Tanzania te diversifiëren en een einde te maken aan chronische elektriciteitstekorten. Het project zou de huidige stroomopwekkingscapaciteit van het land van ongeveer 1.500 MW meer dan verdubbelen. De overheid heeft niet gezegd hoeveel het project zou kosten en hoe het de financiering zou verhogen, maar wil dat de fabriek binnen drie jaar wordt voltooid.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20