Britten vangen grootste jobklap van Europa

In geen enkele grote stad in Europa is de arbeidsmarkt door de coronacrisis zwaarder getroffen dan in Londen. Dat blijkt uit een rapport van de internationale jobsite Indeed, gebaseerd op een analyse van de aanbiedingen die over een periode van twaalf maanden, tot begin november dit jaar, op zijn platform werden geplaatst.

De onderzoekers kwamen daarbij in het algemeen tot de vaststelling dat de arbeidsmarkt van steden met een belangrijke retailsector, een groot aanbod aan ontspanning en toerisme en een omvangrijk kantoorvastgoed de grootste gevoeligheid voor de pandemie heeft getoond.

Hoofdsteden

Het rapport toont dat de grote nationale hoofdsteden van de Europese Unie door de coronacrisis het meest zijn geraakt. Naast Londen bleek ook in Berlijn, Madrid, Parijs en Rome de impact van de coronapandemie op de lokale arbeidsmarkt groter dan in de rest van het land.

‘De strengere beperkingen die werden opgelegd om de tweede golf besmettingen in te dijken, hebben in deze grote steden – die meestal op de arbeidsmarkt anders een dominante positie opeisen – de grootste schade aangericht,’ aldus Indeed.

Indeed merkt op dat geen enkel land van de Europese Unie van de coronacrisis een grotere impact op zijn nationale arbeidsmarkt heeft ervaren dan het Verenigd Koninkrijk. In Londen is volgens het rapport het aantal vacatures door de uitbraak van de pandemie met 50 procent gedaald. In de rest van het Verenigd Koninkrijk is er sprake van een inkrimping met 42 procent.

Deze resultaten zijn geen verrassing. London heeft immers een bijzonder dichte arbeidsmarkt en kent een sterke economische activiteit in onder meer de detailhandel, de horeca en de vrije tijd, die door de pandemie bijzonder zwaar zijn getroffen.

Administratieve centra

De conclusies komen overeen met onderzoek van de Bank of England. Daarin wordt gemeld dat de sociale consumptie – uitgaven waarbij sprake is van interactie met andere mensen – in het Verenigd Koninkrijk meer bijdraagt tot de economie dan in andere landen. De Bank of England zegt verder te verwachten dat de sociale consumptie zich sneller zal herstellen in landen waar de pandemie meer onder controle konden worden gehouden. 

Na Londen is Madrid volgens Indeed het zwaarst getroffen. In de Spaanse hoofdstad was er sprake van een daling met 46 procent, tegenover een inkrimping met 39 procent in de rest van het land. In Frankrijk daalden de vacatures in Parijs met 40 procent, tegenover een inkrimping met 24 procent in de rest van het land.

Rome verloor 35 procent jobaanbiedingen, terwijl de rest van Italië een achteruitgang met 24 procent registreerde. In Duitsland tenslotte liet Berlijn een daling met 25 procent optekenen, tegenover 17 procent in de andere regio’s van het land.

Cruciaal in deze trends zijn is volgens Pawel Adrjan, econoom bij Indeed, het kantoorwerk. Hoofdsteden herbergen immers heel wat administratieve functies, die relatief gemakkelijk met thuiswerk kunnen worden ingevuld.

‘Dat heeft echter een domino-effect op andere sectoren van de arbeidsmarkt – zoals de horeca en de retail – die in de hoofdsteden meestal eveneens sterk zijn vertegenwoordigd,’ merkt hij op.

Meer