50 miljard pond aan bankbiljetten ‘vermist’

De Bank of England kan maar niet achterhalen waar een 50 miljard aan pondbiljetten heen zijn.

Steeds minder mensen betalen met cash en toch ziet Bank of England, de Britse centrale bank, een verhoging van het aantal opgevraagde bankbiljetten. Waar die voor gebruikt worden, is een raadsel, maar de bank benadrukt dat ze geen zaken heeft met hoe de Engelsen hun geld besteden.

Het mysterie draait rond het cash geld dat niet gebruikt wordt voor dagdagelijkse geregistreerde transacties of door de gezinnen thuis bijgehouden wordt. Wellicht circuleren de ‘vermiste’ biljetten in het zwarte circuit in binnen- of buitenland.

Waar is die 50 miljard?

Meg Hillier, hoofd van de financiële commissie die Bank of England ter verantwoording mag roepen, trok fel van leer tegen de centrale bank. ‘Het geld is ‘ergens’, maar de bank weet niet bij wie, waarom of waar, en lijkt er ook niet erg nieuwsgierig naar’, klonk het. ‘Het moet bezorgder zijn over waar die vermiste 50 miljard is.’

Bankof England gaf direct gas terug. ‘Mensen moeten niet uitleggen waarom ze biljetten willen bijhouden, dat betekent dat ze ook niet vermist zijn’, klonk het bitsig bij een woordvoerder van de bank.

Meer cash hebben, minder cash uitgeven

Sinds het begin van de financiële crisis in 2008, houden mensen meer cash geld bij, bleek al uit een rapport van de Bank voor Internationale Betalingen uit 2018. Dat is gedeeltelijk toe te schrijven aan lagere interesten bij banken, waardoor burgers minder motivatie hebben om hun geld te parkeren.

Tijdens de eerste piek in de coronapandemie was er opmerkelijk minder vraag naar sterling, maar nadien versnelde die opnieuw. In juni circuleerden er 4,4 miljard biljetten in het Verenigd Koninkrijk, met een waarde van 76,5 miljard pond, volgens het National Audit Office. Ter vergelijking, in 2000 waren dat er 1,5 miljard en waren die samen 24 miljard pond waard.

Het aantal cashbetalingen is dan weer gedaald. Door de pandemie is die trend versneld. Een decennium geleden was nog 6 op de 10 transacties er eentje in cash. Vorig jaar was dat nog 3 op de 10.

Onder de matras

Volgens de Bank of England wordt een kwart van het circulerende cashgeld gebruikt om dingen te betalen. 5 procent wordt opgepot of onder de matras gelegd door de gezinnen zelf. De rest zit bij de bank, op ongeveer 50 miljard na, dus.

Opvallend: in het VK heeft ongeveer een miljoen volwassenen geen bankrekening. De Britse regering waarschuwt dan ook om dat deel van de bevolking niet uit te sluiten en cashtransacties nog zo veel mogelijk te aanvaarden.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20