Rioja, dat is rood toch? Hier zijn 5 witte die op de bucket list van elke wijnliefhebber moeten staan

Rioja, dat is rood toch? Waarschijnlijk is Rioja de minst bekende klassieke regio voor fijne witte wijnen ter wereld. Maar dat ligt niet aan de kwaliteit van de wijnen zelf.

Witte Rioja’s zijn wijnen met een onderscheidend karakter. Met een beetje oefening is het niet moeilijk om een ​​goede witte Rioja te spotten in een blinde proeverij: ze kunnen niets anders zijn. Bovendien doorstaan ​​de beste Rioja-witte wijnen (meestal gemaakt van 100% van de Viura-druif) de tand des tijds op een manier die alleen vergelijkbaar is met geweldige Duitse Riesling en een paar Bourgondiërs. Top witte Rioja’s uit de jaren 1920, 1930 en 1940 zijn nog steeds in onberispelijke staat. Sommige late releases uit de jaren 70 en 80 zijn even bewonderenswaardig. Daarom zijn sommige gerenommeerde witte Rioja-wijnen steeds moeilijker te vinden op de markt, zoals grands crus.

Momenteel dragen onderzoek en wetenschappelijke vooruitgang, in combinatie met de nadruk van telers op de grootst mogelijke zorg voor hun wijngaarden, bij aan de intrinsieke kwaliteiten van deze Rioja’s, waardoor deze lang gerijpte wijnen nog verfijnder worden. Tegelijkertijd verschijnen er steeds meer nieuwe stijlen. Sommigen mikken op commerciële niches, met Sauvignon, Chardonnay of Verdejo, terwijl anderen nieuwe wijngaardgebieden of nieuwe wijnbereiding benutten op zoek naar terroiridentiteit.

Hier zijn er 5 die op de bucket list van elke wijnliefhebber moeten staan:

1. Finca Allende, Mártires 2020

Een hoogtepunt van de meest complexe expressies van de Viura-druif, of misschien van het kwaliteitspotentieel van terroir in Briones en het meesterschap van zijn maker, Miguel Angel de Gregorio. Verbazingwekkende intensiteit, met aroma’s die zo fijn gedefinieerd zijn. Kan worden vergeleken met enkele geweldige Bourgognes, met een strakke structuur, gebouwd rond zorgvuldige veroudering en contact met de droesem. De afdronk is complex en expressief. (119 euro)

2. Bodegas Vinicola Real, 200 Monges, Rioja Gran Reserva, 2009

Een wijn op zijn hoogtepunt. Deze is ontwikkeld, complex en rond, met veel balsamico, kruidige en lekker aardse en leerachtige tonen. Het streelt het gehemelte en gaat langzaam door je heen en laat een vreugdevolle herinnering achter. Een van die wijnen die je van binnen doen glimlachen. (53 euro)

3. Remírez de Ganuza, Olagar, Rioja Gran Reserva, 2014

Een witte Rioja in Bourgondische stijl die een ontluikende verandering vertegenwoordigt ten opzichte van de Bordeaux-traditie die zo aangeboren is in de klassieke Rioja. Behendig beheer van droesem en eiken, met fruit van topkwaliteit afkomstig van één enkele wijngaard. Maar het benadrukt Rioja’s traditie van lang rijpen – waar Viura-topdruiven beter geschikt voor zijn – met delicate tertiaire tonen, zachte textuur en een subtiele afdronk. (105 euro)

4. Bodega 220 Cántaras, Añadas Edición Limitada, Rioja

Een echt verleidelijke en originele wijn, dit is een 100% Viura, een melange van 12 verschillende jaargangen, gemaakt met behulp van het solera-systeem, dat de ultieme essentie van klassieke witte Rioja behoudt. Verfijnde oxidatieve ontwikkeling beschermt een hartig, open, expressief mondgevoel, samen met een heerlijke nootachtige en sinaasappelschil in de afdronk. Een zeldzame luxe, voor een geweldige prijs. (25 euro)

5. Bodegas Palacios Remondo, Plácet de Valtomelloso, Rioja, 2021

Meesterlijke wijnbereiding in deze Rioja Oriental. Behendig eiken contact, veel fruit en spanning en een heerlijke aanhoudende frisheid. Hints van tropisch fruit en rijpe citrus, zachte en ronde hoeken, krachtig maar gemakkelijk in de omgang. Een top biologisch wit van Alvaro Palacios. (27 euro)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20