Sint-Petersburg - Peterhof

5 niet te missen adresjes in Sint-Petersburg

Inspiratie nodig voor een volgende citytrip? Sint-Petersburg is een goed idee! We selecteerden alvast vijf must sees in de stad!

W Hotel

Sint-Petersburg - W Hotel

De W zou voor waw kunnen staan, voor wondermooi of voor welkom. Het W Hotel in Sint-Petersburg belooft in elk geval veel goeds met de uitnodigende locatie pal in het centrum en het weelderig ingerichte interieur. Stijlvolle divans aan de haard, 24-karaats goud geplateerde hanglampen, iconische matroesjka’s, een exclusieve cocktailbar met dakterras en kamers met klinkende namen als Wonderful, Spectacular en Mega. Het W Hotel ligt in het Admiralteisky district waar onder meer het fenomenale Winterpaleis, de Izaäkkathedraal en het beroemde Mariinsky Theatre je opwachten. Op de koop toe kan je stoom afblazen in de Bliss Spa met een binnenzwembad en een sauna in Russische stijl (sauna).

Prijs per nacht vanaf 171 euro.

www.wstpetersburg.com

Fabergé museum

Sint-Petersburg - Faberge-museum

Wie kent de beroemde meesterwerkjes van Peter Carl Fabergé niet: juwelen in de vorm van paaseieren, rijkelijk versierd met kostbare materialen zoals goud, platina en edelstenen. De Russische goudsmid maakte ze in de late 19de en vroeg 20ste eeuw als officiële juwelier van het Russische Keizerlijke Hof. In het Fabergé museum in Sint-Petersburg, opgericht door een Russische miljardair, vind je de grootste collectie van werken van Fabergé, waaronder enkele van zijn beroemde keizerlijke eieren.

Verder zijn er ook een heleboel andere fonkelende werken tentoon van andere Russische juweliers uit dezelfde periode en vinden ook reizende kunstexpo’s er af en toe onderdak, zoals tentoonstellingen van Salvador Dali tot Frida Kahlo en Modigliani. Het museum bevindt zich in het impressionante Shuvalovpaleis op de oever van de Fontanka rivier dat ooit in bezit was van twee beroemde aristocratische families. Het gebouw op zich is eigenlijk al een feest voor de ogen.

Tartarbar

Sint-Petersburg - Tartarbar

Gepimpte tartaar in een hippe setting, dat is Tartarbar. De beleving begint al bij het binnenkomen, want de grote ruimte, de open keuken, de excentrieke kunstwerken en de gigantische kristallen luster maken ontegensprekelijk indruk. Het gebouw heeft er een verleden als legerkazerne op zitten en die sfeer is duidelijk terug te vinden in de oude bakstenen muren, de stalen vensters  en de betonnen accenten. Het klimop, de parketvloer en de eclectische meubels voegen dan weer een vleugje gezellige warmte toe.

En op de kaart? Tartaar natuurlijk, in allerlei creatieve varianten. Tartaar van hert, lam, kalfs- of rundvlees met rode biet bijvoorbeeld, met pittige komkommer, met peterseliemousse of met kokos. Je vindt Tartarbar in Vilenskiy Pereulok,op wandelafstand van de centrale Nevsky Prospect boulevard. Reserveren is een must!

tartarbar.ru

Peterhof

Sint-Petersburg - Peterhof
Tine Hemereyck

Op een halfuurtje varen van het centrum van Sint-Petersburg ligt het zomerpaleis van de megalomane tsaar Peter De Grote. Het paleizencomplex is één van de populairste attracties van de stad  en heeft een tuin geïnspireerd op de stijl van Versailles, vandaar ook de bijnaam ‘het Russische Versailles’. Alles is er net zo groots en fenomenaal als het Franse voorbeeld.

Het paleis ligt op een zestien meter hoge klif en kijkt uit over een immense groene  tuin die uit een hoger en een lager gelegen gedeelte bestaat. Het hoge gedeelte alleen al is maar liefst 15 hectare groot. Je struint er langs feeërieke fonteinen (zestig in totaal!), langs talloze gouden beeldhouwwerken en grote gazons. En dan is er het imposante Peterhof paleis zelfs nog natuurlijk, met drie grote trekpleisters: de balzaal, de troonzaal en de publiekshal.

www.saint-petersburg.com/peterhof

Dvortsovy Most

Sint-Petersburg - Dvortsovy Most

Sint-Petersburg is een kluwen van kronkelende grachten, kanalen, eilandjes en bruggen die samen met drie rivieren (de Neva, Mojka en Fontanka) de plattegrond van de stad bepalen. Er zijn maar liefst 342 bruggen in Sint-Petersburg… en dat is zonder de bruggetjes mee te tellen die je in de vele publieke parken en tuinen vindt.

Van alle bruggen is de Paleisbrug (Dvortsovy Most) de beroemdste én de meest beruchte: het heeft maar liefst 24 jaar geduurd om het kolossale monument te bouwen. Elke nacht verzamelen massa’s toeristen zich aan de Neva-rivier om de hangbrug open te zien gaan, met de majestueuze gouden torenspits van de Sint Peter en Paul Kathedraal op de achtergrond.