5 interessante financiële gewoontes voor twintigers om aan te leren

 

Wanneer je jezelf nog tot de twintigers mag rekenen, dan is er een goede kans dat je op dit moment blut bent. Je zult namelijk nu een zogenaamd beginnerloon verdienen, terwijl je eveneens bezig zult zijn met een verwoede poging om de openstaande studieschuld af te betalen. Het kan zelfs zo zijn dat je samen met de huisgenoten waar je samen mee woont, moet rondkomen van een gering budget en je dus veroordeeld zult zijn tot het eten van pasta en brood omdat deze voedingsmiddelen zo lekker goedkoop zijn. Waarschijnlijk is het voor jou dan ook lastig om voor te stellen dat je ooit zelf een woning zult bezitten of een auto gaat rijden die niet als een bijna afgedankte barrel te boek staat.

Twintigers kunnen een solide financiële toekomst opbouwen

Maar ondanks het schijnbare geldgebrek waar je mee te maken hebt, mag je de enorme kracht van dit decennium in je leven absoluut niet onderschatten. Deze periode in je leven zullen een ideale tijd zijn om jezelf bezig te houden met het opbouwen van een solide financiële toekomst. De tijd is nu dus aangebroken dat je om een goede basis op te bouwen voor later, dus een periode die betrekking zal hebben op de tijd die aan zal breken over 30, 40, 50 of zelfs nog meer jaren. Hoe je kunt leren om op de juiste manier je geld te beheren en tevens de nodige goede financiële gewoonten op kunt bouwen als je tot de twintigers behoort, hebben we hieronder uiteengezet in een vijftal handige tips en adviezen. Met deze tips kunt je direct vandaag al beginnen.

1. Leef langer als een student dan strikt noodzakelijk is

Als je tot de twintigers behoort, dan ben je op een unieke leeftijd aangekomen waar het sociaal geaccepteerd zal worden wanneer je een leven blijft leiden als een sobere student. Je kunt jezelf bovendien een enorm plezier doen door deze sobere levensstijl aan te blijven houden, zelfs nadat je begonnen bent met je eerste baan en eventueel al enkele promoties achter de rug hebt.

Zo kun je onder andere samen met een aantal huisgenoten onder één dak blijven wonen zolang als dat mogelijk is. Verder bereid je bij voorkeur thuis je maaltijden, in plaats van te gaan dineren in een restaurant en blijf je kleding dragen die je hebt gekocht in een tweedehands winkel of een winkel waar je gigantische korting hebt gekregen. Met andere woorden: leef je leven zoals je ook zou hebben gedaan in je studententijd toen je geen elke euro tien keer om moest draaien voordat je deze uitgaf, gewoonweg omdat je toen als student nog geen fatsoenlijk salaris kreeg.

2. Ga ervoor zorgen dat je extra geld kunt verdienen

Lekker niks doen in je vrije tijd zal waarschijnlijk niet vaak aan de orde zijn geweest toen je nog studeerde. Je moest toen immers een uitgekiende balans zien te vinden tussen je studie en het werk dat je verrichte tijdens een parttime baantje in de avonduren en/of in het weekend.

Met andere woorden: je zult nu opnieuw een evenwicht moeten proberen te vinden tussen je fulltime baan en een baan die je hiernaast hebt genomen. Er hoeft dus eigenlijk niet veel te veranderen met de situatie toen je nog studeerde en er een extra baantje op nahield.

Op het ogenblik dat je opgenomen bent in het personeelsbestand, is er dus geen enkele reden te bedenken waarom je niet verder zou gaan op deze manier. Evenwicht brengen in je fulltime baan en deze extra parttime baan, zelfs als deze laatste job maar 5 tot 10 uur per week in beslag neemt. Op deze manier kun je namelijk snel een enorme vooruitgang boeken op de weg naar het verwezenlijken van de door jouw gestelde financiële doelen.

3. Richt je aandacht op je professionele loopbaan

In de periode dat je tot de twintigers wordt gerekend, bevind je je in een goed decennium om je aandacht te richten op het werken aan je professionele loopbaan. Dit kun je onder andere doen door je meer dan 100 procent van jezelf in te zetten het momenten dat je aan het werk bent en goed na te denken over mogelijke stappen op de carrièreladder.

Bovendien is het altijd goed om te gaan werken bij bedrijven waar je een goede kans hebt om deze stappen op de carrièreladder te kunnen zetten. In een dergelijke onderneming is het tevens zaak dat je probeert om met de juiste mensen in contact te komen en met hen een sterk netwerk op te bouwen om op die manier je kansen nog verder te vergoten. Tevens is het verstandig om een ​​lichte loonsverlaging voor lief te nemen op het ogenblik dat dit betekent dat je een positie kunt gaan bekleden die meer ruimte voor groei met zich mee zal brengen.

4. Begin met pensioensparen

Als twintiger lijkt het wellicht nog erg vroeg om aan je pensioen te denken, maar desondanks is het toch van groot belang om nu al te beginnen met pensioensparen en spaar dan ten minste 15 procent van het salaris dat je elke maand verdient. Deze pensioenrekening dient immers te worden beschouwd als een zekere noodzaak, in plaats van een gebrek. Met je pensioen dien je namelijk even serieus rekening te houden als met een andere rekening, zoals de huur van je woning of andere diensten die je tegen betaling afneemt. Je toekomstige ik zal je daar later vast en zeker dankbaar voor zijn.

5. Prioriteiten stellen ten aanzien van schuldsanering

Door een sober leven te leiden als een student en het verdienen van wat extra geld met een bijbaan, zal je de kans bieden om je studieschulden, maar ook andere leningen en kredieten die nog lopen, eerder en makkelijker af te lossen. Hierbij dien je zo streng mogelijk voor jezelf te zijn, zonder dat er uiteraard nadelige gevolgen mee gepaard zullen gaan, bijvoorbeeld ten aanzien van je pensioensparen. Je zou onder andere kunnen leren hoe je een goed balans kunt vinden tussen de terugbetaling van de nog openstaande schuld(en), sparen en investeringen die je wilt doen, maar daarbij geen van deze drie categorieën te verwaarlozen of achter te stellen. Voor het opbouwen van een goede financiële basis zijn deze categorieën alle drie immers van cruciaal belang. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20