49 Interventies op een jaar: de prijzige koppeling van Hongkong aan de Amerikaanse dollar

Hongkong – officieel de “Speciale bestuurlijke regio Hongkong van de Volksrepubliek China” – staat voor een ingrijpende uitdaging met de koppeling van haar munt aan de Amerikaanse dollar. Deze kwestie is van cruciaal belang, gezien de potentiële impact op de regionale en wereldwijde economie.

Waarom is dit belangrijk?

De koppeling, die al sinds 1983 van kracht is, speelt een sleutelrol in de economische structuur van Hongkong. De fluctuaties in deze koppeling kunnen verregaande gevolgen hebben voor zowel lokale als internationale financiële markten. Voor Xi Jinping kan Hongkong zelfs een potentiële zwakke plek worden in de concurrentiestrijd met de VS.

In het nieuws. De Hongkongse Monetaire Autoriteit heeft het afgelopen jaar 49 keer ingegrepen om de waarde van de lokale munt te stabiliseren.

  • Traders profiteren van de onzekerheid over de toekomst van Hongkong als internationaal financieel centrum en de verschillen in rentetarieven tussen de stad en de Verenigde Staten.
  • Telkens speculanten een aanval inzetten op de Hongkong-dollar treedt de Monetaire Autoriteit op in een poging de munt te verdedigen.
  • Het liquiditeitsniveau van he
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer