460.000 euro per jaar: gouverneur Nationale Bank verdient meer dan ECB-voorzitter Lagarde

Ondanks haar status als “opperste centraal bankier” krijgt ECB-voorzitter Christine Lagarde niet het hoogste loon van alle centraal bankiers in de muntunie. Zelfs Pierre Wunsch, de gouverneur van de Belgische Nationale Bank, verdient meer.

Dat blijkt uit een vergelijking van de vergoedingen die de jaarverslagen van de centrale banken bekendmaakten. Jens Weidmann, de topman van de Duitse Bundesbank, komt als hoogste verdiener uit de bus, met een jaarvergoeding van 480.470 euro in 2020.

Daarmee verdient hij meer dan Christine Lagarde, de voorzitster van de Europese Centrale Bank, die “slechts” 416.016 euro verdient. Zij krijgt wel een ambtswoning ter beschikking.

Ignazio Visco, de Italiaanse centraal bankier, krijgt sinds 2014 een vaste vergoeding van 450.000 euro. Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB), verdient nog iets meer en kreeg vorig jaar een brutoloon van 460.000 euro, zo meldt het jaarverslag van de NBB.

Dat kan de wenkbrauwen doen fronsen, want dat is hoger dan wat zijn collega’s in Nederland (Klaas Knot, 407.444 euro) en Frankrijk (François Villeroy de Galhau, 287.932 euro plus een vergoeding voor logement van 5.867 euro per maand) verdienen. Die buurlanden zijn nochtans grotere economieën.

Min 10 procent

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) zegt in een reactie dat “het niet om een bevoegdheid van de regering gaat”. Om de onafhankelijkheid van de centrale bank te garanderen, komt het loonbeleid toe aan de Regentenraad van de NBB. Financiën heeft wel een adviserend zitje.

Er is intussen al ingegrepen. “Uit een benchmarking bleek dat het salarisniveau van de gouverneur internationaal hoog bleef en dat de salarisspanning tussen de gouverneur en een NBB-directeur relatief hoog was. Bijgevolg besliste de Regentenraad in november 2020 om het bruto basissalaris van de gouverneur vanaf 2021 met 10 procent extra te verlagen”, zegt Van Peteghem nog.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20