Ook de 405 gletsjers in Kamtsjatka blijken razendsnel te smelten

Op het schiereiland Kamtsjatka in het oosten van Rusland liggen er 405 gletsjers. Nu nog. Want voor het eerst is in kaart gebracht hoe snel die aan het verdwijnen zijn, en dat is niet mis: ze bedekten nog 874 vierkante kilometer in 1970 en dat is nu al geslonken naar minder dan 600 vierkante kilometer. Alleen al de jongste 20 jaar verdween 4,9 miljard ton aan ijs in Kamtsjatka.

Het schiereiland Kamtsjatka in het Verre Oosten van Rusland is een koude regio met zware sneeuwval tot 1.200 mm per jaar. Het heeft een lange bergketen en veel actieve vulkanen, en er zijn in totaal 405 gletsjers op het schiereiland. Zoet water dat vanaf het schiereiland Kamtsjatka in de Zee van Okhotsk stroomt, speelt een belangrijke rol in de zeewatercirculatie in de noordelijke Stille Oceaan. Daarom is het van vitaal belang om de gletsjerdynamiek in de regio te begrijpen. Maar gegevens zijn erg schaars.

Een team van onderzoekers van Hokkaido University heeft nu satellietgegevens gebruikt om veranderingen in de gletsjermassa op het schiereiland Kamtsjatka te onthullen. Hun ontdekkingen werden gepubliceerd in de Journal of Glaciology.

Pacific decadal oscillation

De onderzoekers reconstrueerden en analyseerden gletsjerhoogtegegevens van satellietbeelden die tussen 2000 en 2016 waren opgenomen. Ze combineerden deze gegevens met lokale meteorologische gegevens; ze hebben ook ter plaatse metingen van de sneeuwdiepte opgenomen voor een deel van hun analyse. Uit die analyse bleek dat de gletsjerbedekking op Kamtsjatka tussen 2000 en 2016 in totaal 4,9 miljard ton ijs heeft verloren, wat overeenkomt met een zeespiegelstijging van 0,013 mm. Het verlies was het grootst in de oostelijke en noordelijke delen van de regio; de snelheid van het massaverlies is ook toegenomen in het tweede deel van de onderzoeksperiode.

De onderzoekers waren in staat om vast te stellen dat stijgende temperaturen de belangrijkste oorzaak van deze veranderingen waren. Het meest zorgwekkend is dat een terugkerende klimaatvariabiliteit in het Pacifische bekken, de Pacific Decadal Oscillation, naar verwachting de sneeuwval in Kamtsjatka zal verminderen, wat zal leiden tot een verdere versnelling van het massaverlies van de gletsjers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20