4 vreemde uitvindingen die nooit een succes werden

Geschreven met input van EP&C

Sommige uitvindingen hebben ons leven voorgoed veranderd. De computerchip, de gloeilamp en antibiotica zijn daar voorbeelden van. Een aantal uitvinders konden een octrooi aanvragen en werden er rijk van, maar andere uitvinders bleven verweesd achter. En dan zijn er nog de uitvinders die wel wisten dat een patent aanvragen een goed idee is, maar waarvan de uitvinding nooit echt doorbrak. Deze vier bizarre uitvindingen zijn daar voorbeelden van. 

De Moustache Guard

Wat is er nu verschrikkelijker dan een snor waarin etensresten te vinden zijn? Gelukkig is er de Moustache Guard. De Moustache Guard is een uitvinding van V. A. Gates. Hij kon in 1876 met succes een patent aanvragen voor zijn uitvinding. Het is een klein maskertje dat de snor beschermt tijdens het eten en dat de snor tegelijkertijd, met de juiste kromming, op zijn plaats houdt. Het maskertje is gemaakt van gevulkaniseerd rubber en is ideaal voor op feestjes. Het klinkt gek, maar het werd wel degelijk op de markt gebracht. Er waren zelfs vergulde varianten te koop voor zo’n twee dollar.

Device for waking persons from sleep

Er was een tijd dat er nog geen wekkers bestonden. Hierdoor was het een stuk moeilijker om op tijd op het werk te verschijnen. Er waren dan wel porders die ’s morgens de mensen gingen wekken door met een stok op de ruiten te tikken – ja, dat was een echte job –, maar ook toen waren er al vaste slapers die niet zomaar uit hun bed geraakten. Daar had ene Samuel S. Applegate gelukkig iets op gevonden. 

Hij kon met succes een patent aanvragen voor zijn zogenaamde Device for waking persons from sleep. Het bestond uit een systeem dat boven het bed werd gehangen, met daarin kleine kurkblokjes. Eenmaal het tijd was om op te staan, vielen de blokjes in het gezicht van de schone slaapster. Het patent vermeldt er fijntjes bij dat deze blokjes “pijn veroorzaken”.

Pet display clothing

Je hebt een hamster, maar je vindt het spijtig dat je ‘m niet kan showen en overal mee naartoe kan nemen? Daar heeft men al in 1997 iets op gevonden. De pet display clothing is een jasje met een lange, gesloten doorgang waarin je je hamster of ander klein huisdier stopt. Vervolgens lopen er allemaal transparante buizen om de drager heen, zodat je hamster gewoon kan ravotten terwijl jij gaat wandelen. Hier kan je zien hoe het juist werkt. Wij hebben geen idee waarom het nooit een modetrend werd.

Life expectancy timepiece

In 1991 vond iemand het nodig om een uurwerk te ontwikkelen dat berekent hoelang je nog te leven hebt. Op basis van verschillende medische parameters berekent het Life expectancy timepiece wanneer je vermoedelijk het loodje legt. Vervolgens controleert een microprocessor de verstreken tijd en geeft het weer hoeveel jaren, dagen, uren, minuten en seconden je nog hebt vooraleer je het niet meer kan navertellen. Na het roken van een sigaret verminder je zelf even de resterende tijd met 14 minuten en dan kan je weer zorgeloos verder. De uitvinder kon succesvol een patent aanvragen, maar de uitvinding was geen lang en succesvol leven beschoren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20