Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 04 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

35,6 liter water nodig om halve liter Coca-Cola te produceren

Logo Business AM
Business

22/08/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

Om een halveliterfles Coca-Cola te produceren is 35 liter water nodig. 80% gaat op aan de productie van suikerbieten, dat is de bron die de frisdrank zijn zoete smaak geeft. Nog eens 19% is nodig om de verpakking te fabriceren, terwijl de overige 1% in de rest van de toeleveringsketen wordt opgebruikt.

Dat blijkt uit een studie uit 2011 in opdracht van Coca-Cola zelf. Het bedrijf heeft sinds dan grote inspanningen gedaan om zijn waterverbruik te reduceren. In 2018 publiceerde het bedrijf uit Atlanta op zijn website een bericht als zou er maar 1,89 liter water nodig zijn om een liter van de frisdrank te produceren. De groep claimt daarenboven vorig jaar te hebben geïnvesteerd in ontwikkelingsprojecten die hebben toegelaten 257 miljard liter drinkbaar water te recycleren en te verbeteren, bijna even veel als de 299 miljard liter die het bedrijf zelf verbruikt.

Onderzoek uit 2018 van de website The Verge en het Investigative Fund at The Nation Institute spreekt dat niet tegen. Wel preciseert men dat hier enkel rekening wordt gehouden met de productie van de frisdrank zelf. Dat terwijl het gros van het water wordt verbruikt voor de productie van suikers, andere ingrediënten en vooral de verpakking.

Om een halveliterfles Coca-Cola te produceren is volgens de studie 35,6 liter water nodig, waarvan slechts 0,4 liter in het eindproduct zit. Het productieproces vergt 27,9 liter water, voornamelijk bij de bietenteelt. Bieten zijn cruciaal voor de productie van suiker, het hoofdingrediënt van elke fles Cola. Nog eens 7,3 liter water wordt gebruikt bij de vervaardiging van plastic en glazen flessen, waarin de frisdrank verpakt wordt.

Volgens de onderzoekers moet Coca-Cola dringend het waterverbruik over de ganse toeleveringsketen terugdringen. Anders zal het bedrijf nog jaren lang massale hoeveelheden zal nodig hebben van een grondstof die steeds zeldzamer wordt.

Coca-Cola produceert 200.000 plastic flessen… per minuut

Eerder dit jaar gaf Coca-Cola voor het eerst cijfers vrij over zijn plasticverbruik. Het bedrijf onthulde niet de juiste schaal van zijn flessenproductie. Maar wanneer je de verpakkingsvoetafdruk vertaalt in PET-flessen van 500 ml dan gaat het om ongeveer 108 miljard flessen per jaar. Dat is meer dan een vijfde van ‘s werelds PET-flesproductie van ongeveer 500 miljard flessen per jaar. Dat komt neer op 200.000 plastic flessen van een halve liter … per minuut.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton