30 leuke en goedkope date tips voor koppels

 

Quality time besteden met de prins, of prinses, op het witte paard hoeft heus niet zo veel geld te kosten als je aanvankelijk zou denken. Houden van je lief hoeft namelijk helemaal niets te kosten en wanneer je een date organiseert met de liefde als thema, ben je doorgaans al een goed eind op weg. In sommige gevallen zal een date, waar je helemaal geen geld voor uit hebt hoeven geven, de leukste zijn die je ooit mee hebt gemaakt. Op het ogenblik dat je het met weinig geld moet stellen, of wanneer je het gewoon een beetje saai begint te vinden om steeds dezelfde soort dates te organiseren, dan kun je onderstaande ideeën een proberen. Niet alleen zal je portemonnee je daar behoorlijk dankbaar voor zijn, maar ook zal je lief versteld staan van je originaliteit, vindingrijkheid en creativiteit.

1. Ga samen op een virtuele vakantie

Indien je een gewone vakantie net even wat te duur vindt, kun je samen met je lief besluiten een virtuele reis te gaan maken. Met behulp van bijvoorbeeld 360 Cities kun je een 3-D virtuele tour maken over heel de wereld. Van tijd tot tijd kun zo samen steeds weer een nieuwe stad gaan verkennen en een dergelijke reis zelfs kunnen maken in plaats van een echte vakantie. Zelfs wanneer je niet echt naar een bepaalde plaats op vakantie gaat, kan het heel aangenaam zijn om samen een trip te plannen en tijd te besteden aan het achterhalen van wat er op diverse plaatsen op aarde allemaal te doen, te zien en te beleven valt voor jou en je partner.

2. Bekijk samen grappige video’s op YouTube

Samen met je partner kun je een aantal grappige video’s opzoeken op YouTube en deze vervolgens gaan bekijken. Maar ook kun je gebruikmaken van lijsten die andere mensen al samen hebben gesteld en gewoon gezellig achterover leunen in de armen van je partner. Lachen is immers gezond en liefde en lachen, gaan eveneens prima samen. Bovendien kost deze activiteit geen euro en dat is altijd mooi meegenomen.

3. Sterren kijken terwijl je samen romantisch buiten op een deken ligt

Nadat je een deken buiten in je tuin uit hebt gespreid, kun je daar samen met je partner heel romantisch op gaan liggen, eventueel onder het genot van een aantal lekkere hapjes en drankjes, om naar de sterrenhemel te gaan kijken of op zoek te gaan naar vallende sterren. Om erachter te komen welke sterren, sterrenbeelden en planeten je allemaal hebt gezien, kun je gebruikmaken van bijvoorbeeld de gratis Sky Map app. Zeker als er een meteorenregen wordt verwacht is het een bijzonder goed idee om naar de nachtelijke hemel te gaan kijken samen met je lief.

4. Houd een watergevecht

Nadat je een paar spotgoedkope waterpistolen of –soakers hebt gekocht, bijvoorbeeld bij een discounter bij je in de buurt, dan kun je samen met je lief een heus watergevecht gaan houden. Ook zou je als alternatief kunnen kiezen voor de aanschaf van een aantal waterballonnen waar je elkaar mee kunt bekogelen. Dit is eveneens een leuke buitenactiviteit voor op warme dagen waarbij je zelf een vorm van verstoppertje in kunt bouwen en als kinderen kunt rondrennen om samen de tijd van je leven te hebben.

5. Picknicken in een park bij je in de buurt

Wanneer je een heerlijk lunch voor twee hebt klaargemaakt, en eventueel wat extra brood hebt ingepakt om de eendjes mee te voeren, dan kun je samen met je lief gaan genieten van een picknick in een park bij je in de buurt. Voor deze picknick kunnen jullie dan een romantische wandeling maken door park en de meest intieme plek kiezen om samen een lunch te delen. Eventueel kun je na de picknick nog samen een (bal)spel gaan spelen om de dag helemaal af te maken.

6. Een spelletjesavond met een prijs

Indien je een spelletjesavond wilt houden samen met je lief, dan kun je deze extra spannend maken door vooraf een bepaalde prijs af te spreken voor de winnaar. Als prijs kun je eigenlijk alles gebruiken wat je maar kunt bedenke en wat met jou en je partner te maken heeft. Uiteraard zou je er ook voor kunnen kiezen om een bepaalde huishoudelijke klus als inzet te kiezen voor een spel. De verliezer dient deze dan uit te voeren. Voor extra spanning in de relatie kan de prijs ook bestaan uit het uitdoen van een kledingsstuk elke keer als je een ronde verliest. Het scala aan spellen die op een dergelijke avond bespeeld kunnen worden, zijn uiterst divers. Hierbij kun je denken aan:

 • –           kaarten,
 • –           bordspellen,
 • –           videogames.

7. Deel samen een nagerecht of een snack.

Voor een koppel is meestal niets zo romantisch als samen een snack of ander gerecht delen. Hiervoor hoef je overigens niet eens zo veel te doen: alleen een gewoon nagerecht of snack uitkiezen en hier samen met je partner van genieten. Het zou bijvoorbeeld een goedkoop ijsje kunnen zijn, maar even goed een milkshake die je met behulp van twee rietjes samen opdrinkt, twee koekjes of een enorm stuk taart. Uiteraard dien je altijd wel iets te kiezen dat zowel jij als je partner graag eet. Vaak zal de toevoeging van slagroom aan een nagerecht of alles nog lekkerder maken. Het maakt dan helemaal niets meer uit waar je een nagerecht of een ijsje hebt gekocht. Nadat het is bespoten met slagroom en je het kunt delen met je lief is je actie volkomen geslaagd.

8. Een ontspannings- en verwenavond organiseren

Zonder al te diep in de buidel te hoeven tasten, kun je samen met je partner een heerlijke ontspannings- en verwenavond houden, gewoon in je eigen huis. Je kunt voor een dergelijke avond een heleboel kaarsen branden, massageolie (eventueel met een lekker geurtje) en wellicht wat veren (voor extra prikkeling tijdens de massages) in huis halen. Met andere woorden: een ontspannings- en verwenavond kun je zo duur maken als je zelf wilt zodat je de kosten prima in de hand kunt houden.

9. Thuis een themadiner bereiden en een filmavond houden

Samen met je lief dien je vooraf een aantal gerechten te kiezen die jullie graag samen eten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor gerechten uit een bepaald werelddeel of land. Vervolgens ga je samen met je partner de benodigde inkopen doen en de gerechten bereiden. Nadat jullie van het romantische diner hebben genoten, nestelen jullie je romantisch op de bank (of zelfs in bed) om een gratis film te bekijken, bijvoorbeeld via Netflix als je daar een (gratis proef)abonnement op hebt. Uiteraard moet je wel een aantal voorzorgsmaatregelen treffen zodat niemand je gedurende deze avond kan storen, dus: zet jullie telefoons op stil en de trek de stekker van de deurbel uit het stopcontact).

10. Schrijf samen een kort fictief verhaal

Ongeacht waar je samen met je partner verblijft, je kunt altijd samen met hem of haar een fictief verhaal schrijven. Dit kun je je onder andere doen door telkens om beurten één meerdere zinnen op te schrijven zodat er uiteindelijk een grappig (vaak onzinnig) verhaal ontstaat. Het enige materiaal dat je voor deze activiteit nodig hebt is een stuk papier en een pen (of een andere manier om het verhaal te noteren, zoals een smartphone, tablet of laptop)

11. Samen als vrijwilliger gaan werken

In vrijwel elke stad en dorp zijn een heleboel organisaties actief die zich inzetten voor allerlei projecten die de maatschappij draaiende houden. Denk maar eens aan de daklozenopvang, het dierenasiel, de kinderboerderij, de verzorgings- en bejaardenhuizen. Om deze instellingen een handje te helpen kun je onder andere meehelpen bij het samenstellen van overlevingspakketten voor daklozen of als vrijwilliger allerlei klusjes gaan doen bij de lokale organisatie die je een warm hart toedraagt. Wanneer je dit samen met je partner doet, zul je niet alleen meer naar elkaar toegroeien, maar je tevens gewaardeerd en voldaan voelen doordat je een heleboel goed werk doet voor mensen en/of dieren om je heen.

12. Doe iets samen in openlucht

Samen met je lief in de buitenlucht vertoeven is heerlijk, ongeacht wat je samen wilt gaan ondernemen. Als koppel zou je bijvoorbeeld ervoor kunnen kiezen om te gaan:

 • wandelen,
 • hardlopen,
 • vliegeren,
 • de hond uitlaten,
 • kanoën,
 • zeilen,
 • joggen,
 • fietsen,
 • een stormbaan de baas worden,

Niet alleen zul je zo op een actieve manier met elkaar bezig zijn, maar ook zul je genieten van de zon en de frisse lucht. Deze activiteit hoeft je geen euro te kosten, maar kan er wel degelijk voor zorgen dat je relatie nog hechter wordt en jullie steeds dichter naar elkaar toe groeien.

13. Houd een film- of seriemarathon

Voordat je aan een film- of seriemarathon kun gaan beginnen, dien je samen met je partner het eens te worden over wat jullie gaan kijken. Dit kan onder andere de nieuwste serie zijn die door Netflix uit worden gezonden, maar even goed een filmserie die je in je jeugd dolgraag keek en die je nog een keer zou willen bekijken samen met je partner. Natuurlijk kun je een dergelijke marathon nog gezelliger maken met wat lekkere hapjes en drankjes. Om ongestoord te kunnen genieten van de films of series (en van elkaar natuurlijk) kun je ook nu weer besluiten om jullie telefoons op stil te zetten en de deurbel het zwijgen op te leggen.

14. Maak samen een aantal kunstwerken

Op onder andere Pinterest kun je terecht voor een heleboel creatieve doe het zelf of knutselideeën. Om deze activiteit te gaan doen, hoef je overigens helemaal niet creatief aangelegd te zijn omdat in de kunst eigenlijk alles kan en mag, zolang je het zelf maar leuk vindt en van de bezigheid geniet. Zo kun je schilderijen en andere spullen voor in huis gaan maken, of die je cadeau wilt doen aan vrienden en/of familie. In alle gevallen zul je unieke stukken in handen hebben die met liefde en veel plezier zijn gemaakt. De kosten die je maakt, zijn overigens helemaal zelf te bepalen en dus prima in de hand te houden.

15. Ga samen op speurtocht

Zodra er ergens bij je in de buurt een speurtocht wordt gehouden, dan kun  je je daar samen met je partner voor inschrijven. Daarnaast kun je vrienden of familie vragen om een speciale speurtocht voor jou en je lief te maken (en desnoods er zelf één voor je partner uit te zetten). Samen meedoen aan een speurtocht zal jullie zeker dicht bij elkaar brengen en is nog spannend op de koop toe. In de regel zal aan het einde van een dergelijke tocht een bepaalde prijs op jullie staan te wachten, die uiteraard eerlijk gedeeld dient te worden (maar dat is dan weer erg romantisch).

16. Ga samen een film nasynchroniseren

Samen met je lief kun je een film, die oorspronkelijk in een andere taal wordt gesproken, nasynchroniseren. Het is dan natuurlijk de bedoeling dat je dit op een grappige en originele manier doet. Op die manier kun je samen op een heel plezierige manier wat tijd doorbrengen. Samen lachen en de nodige humor is namelijk ook erg belangrijk in een relatie. Deze activiteit zal absoluut een gunstig effect hebben op de band die je hebt met je partner, en dat terwijl het gewoon ook enorm leuk is om te doen.

17. Kijk naar een zonsop- en/of –ondergang

Hoewel je een zonsopkomst of zonsondergang altijd samen met je partner zou kunnen bekijken, is het in het bijzonder erg mooi als je je op een strand bevindt. Je kunt in dat geval bijvoorbeeld een deken neerleggen en op een romantische manier de dag beginnen of afsluiten. Uiteraard horen daar ook bijpassende hapjes en drankjes bij om de sfeer nog intenser te maken. Hierbij kun je onder andere denken aan een ​​picknickontbijt of -diner, maar eveneens gewoon een lekkere snack.

18. Ga samen een cursus of workshop volgen

Samen met je lief iets nieuws leren, of onder de knie krijgen, is in de regel erg leuk. Je kunt bijvoorbeeld samen een (gratis) cursus of workshop volgen en op die manier een gemeenschappelijke interesse verder uitbreiden, of zelfs helemaal vanaf het begin ontwikkelen. Je kunt er zelfs voor kiezen om iets nieuws online te gaan leren, zoals door middel van instructievideo’s of een digitale cursus. Samen zou je ondermeer kunnen gaan voor het leren van:

 • een nieuwe taal,
 • een nieuwe vaardigheid,
 • een nieuw gerecht of een speciale kooktechniek.

19. Een chocoladeproeverij voor twee

Voor het organiseren van een chocoladeproeverij voor twee hoef je eigenlijk helemaal niet veel moeite te doen, of erg diep in de buidel te tasten. Je dient immers alleen meerdere soorten chocolade in huis te halen die je samen met je partner wilt gaan proeven en vergelijken. Tijdens deze proeverij kun je, om het extra spannend te maken, om beurten geblinddoekt je als proefkonijn op te werpen. Bovendien kun je ook eens onderzoeken welke chocolade het beste gegeten kan worden als je daarna wilt gaan kussen.

20. Samen vliegtuigen gaan spotten

Op het ogenblik dat je in de buurt woont van een luchthaven, dan kun je daar samen met je partner heel wat aangename uren doorbrengen door vliegtuigen te gaan spotten. Uiteraard moet je er altijd voor zorgen dat je op een plaats gaat spotten die wettelijk toe is gestaan zodat je op een legale en veilige manier toestellen op kunt zien stijgen en kunt zien dalen. Niet alleen kun je zo erg mooie foto- of video-opnames maken, maar ook kun je met je partner wegdromen bij de gedachten aan verre reizen die jullie nog willen gaan maken.

21. Bouw samen een hut

Wellicht heb je in je jeugd regelmatig hutten gebouwd. Dit kun je nu ook samen doen met je lief en op die manier een intieme plek creëren waar jullie je terug kunnen trekken. Je kunt ervoor kiezen om deze hut buitenshuis, zoals in je achtertuin te bouwen, maar even goed een dergelijk onderkomen in elkaar te zetten gewoon in je woonkamer. Niet alleen kun je zo weer even kind zijn en wat jeugdsentiment ophalen, maar ook heerlijk intiem zijn met je lief zonder dat nieuwsgierige blikken jullie hierbij storen.

22. Speel een spelletje midgetgolf.

Om een leuke, maar zeker niet te dure date te organiseren samen met je lief, kun je besluiten om een potje midgetgolf te gaan spelen ergens bij jou in de buurt. Om beurten proberen jullie het kleine balletje in zo min mogelijk slagen de hole te slaan. Aan het einde van het parcours zal blijken wie hier het beste in is geslaagd en wellicht een prijs verdiend heeft. Deze prijs kan onder andere bestaan uit een heerlijke massage gegeven door de verliezer of een romantische maaltijd die eveneens door de ander wordt bereid.

23. Samen (pool)biljarten

Samen met je partner een potje (pool)biljart gaan spelen bij een biljart- of poolcentrum bij je in de buurt hoeft niet veel geld te kosten. Wat wel als een paal boven water staat, is dat een dergelijk tijdverdrijf erg leuk is en jullie zeker dichter tot elkaar zal brengen. Aan het einde van de date kan de winnaar wellicht een interessante prijs tegemoet zien, zoals een lekkere massage die verzorgd wordt door de verliezer. Deze activiteit zal zeker ruimte bieden om elkaar op een liefdevolle manier uit te dagen.

24. Bezoek een plaatselijk sportevenement

In elke stad of dorp worden vast en zeker regelmatig de meest uiteenlopende sportevenementen georganiseerd, zoals voetbal, honkbal, basketbal, tennis en hockey. Samen met je partner kun je je favoriete club of individuele sporter aan gaan moedigen als deze een thuiswedstrijd moet spelen. Na de wedstrijd kun je dan je lief meenemen voor een hapje of een drankje in de kantine van de plaatselijke sportvereniging om de prestatie van je favoriet te vieren (of het verlies zo snel mogelijk weer te vergeten).

25. Leer elkaar beter kennen

Zelfs als je al een relatie hebt van enkele jaren, dan wil dit nog niet direct zeggen dat je elkaar ook echt goed kent, of dat je helemaal geen vragen meer hebt voor je lief. Door elkaar op een liefdevolle en beleefde manier vragen te stellen over bepaalde opvattingen, inzichten en andere relevante zaken, kun je nog dichter tot elkaar komen. Uiteraard is het niet de bedoeling om je partner in een hoek te drijven en erg persoonlijke vragen te gaan stellen, zeker niet als hij of zij aan heeft gegeven daar geen uitspraken over te willen doen. Door het echter luchtig te houden, kun je er een heleboel plezier, en achteraf zelfs profijt, van hebben. Je partner beter leren kennen, betekent immers ook dat je gemakkelijker een origineel cadeautje voor hem of haar kunt kopen.

26. Verhalen bij een haard- of kampvuur

Elkaar verhalen vertellen bij een knapperend haard- of kampvuur is niet alleen erg leuk, maar ook erg romantisch. Je kunt besluiten om waar gebeurde levensverhalen aan elkaar te vertellen, of juist te gaan voor ter plekke verzonnen avonturen. Ongeacht wat je elkaar gaat vertellen, liggend in elkaars armen bij het romantisch licht van een vuurtje zal er absoluut voor gaan zorgen dat er nog meer vonken tussen jullie over gaan springen. Een glaasje wijn en een lekker hapje als extra toevoeging maakt een dergelijke date echt helemaal af.

27. Samen dansen

Samen met je partner kun je allerlei dansmoves uit het verleden nog eens naar boen halen, maar even goed nieuwe danspassen onder de knie proberen te krijgen. Wanneer je de romantiek hoogtij wilt laten vieren, dan doe je er verstandig aan om te gaan voor wat tragere muziek die jullie tijdens het dansen al snel dichter bijeen zal brengen. Om te dansen met je lief hoef je overigens niet eens de deur uit omdat je ook thuis wat ruimte vrij kunt maken en vervolgens een muziekje op kunt zetten. Natuurlijk kun je ook besluiten om buitenshuis de voetjes van de vloer te laten gaan en al dansend in elkaars armen een toffe avond te beleven.

28. Bezoek een lokale expositie

Een activiteit die je niet alleen kennis laat maken met de werken van een plaatselijk kunstenaar, fotograaf of andere creatieveling, maar wellicht ook nieuwe interesses kan wekken bij jou en je lief hoeft doorgaans niet duur te zijn. Veel exposities zijn immers gratis of voor slechts een geringe entreeprijs te bezoeken. Doordat er een breed scala aan thema’s aan exposities kan worden gehangen, is de kans groot dat er altijd wel één de interesse van jou en je lief weet te wekken.

29. Bezoek samen een virtueel spookhuis

Wanneer je geen zin, geen tijd of zelfs geen geld hebt om je partner mee te nemen naar een fysiek spookhuis, maar jullie wel even samen willen griezelen, dan is de beschikking over een werkende computer en deugdelijk internet voldoende om je toch een geweldige tijd te bezorgen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een virtueel spookhuis op te zoeken, bijvoorbeeld via een zoekmachine zoals Google. Vervolgens kun je de wereld van de horror instappen en lekker met je lief griezelen gewoon vanaf de bank in je eigen woonkamer.

30. Ga schattenjacht met Geo-caching

Geo-caching is een activiteit die de laatste jaren sterk aan populariteit heeft gewonnen. Samen met je lief is dit dan ook een interessante manier om wat tijd in de buitenlucht door te brengen. Met behulp van een speciale app ga je namelijk in je eigen buurt, of waar je je op een bepaald moment bevindt, op zoek naar de geocaches die zich in jullie nabijheid bevinden. Deze activiteit kan worden vergeleken met het zoeken van een schat toen je nog een kind was. Alleen is de papieren schatkaart vandaag de dag vervangen door een digitaal exemplaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20