3.500 tijdelijk werklozen kregen uitkering dubbel: ‘Als het fraude zou zijn, is het wel heel domme fraude’

De vakbonden ontdekten dat 3.500 Belgen meerdere keren een uitkering voor tijdelijke werkloosheid hebben aangevraagd en die ook hebben gekregen. Dat schrijft De Tijd.

De coronacrisis heeft heel wat bedrijven gedwongen om de deuren te sluiten, waardoor meer dan een miljoen werknemers in het stelsel van tijdelijke werkloosheid zijn beland. De aanvraag voor de uitkering gebeurt, zoals voor elke uitkering, via de vakbond waarbij u aangesloten bent of de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen als u geen lid bent van een vakbond.

3.500 mensen vroegen via meerdere diensten een uitkering aan en kregen die dan ook twee of meerdere keren. Dat zegt de christelijke vakbond ACV aan De Tijd. ‘Maar we trekken dit recht’ klinkt het. De problemen kwamen aan het licht bij een controle die de uitbetalingsinstellingen op elkaar uitvoeren.

Terugbetaling

ACV-woordvoerder David Vanbellinghen benadrukt dat dit niet over fraude gaat. ‘Mocht dat zo zijn, zou het wel heel dom zijn. Alle instellingen gaan na of een betaling niet twee keer is gebeurd en eisen het bedrag terug als dat zo blijkt te zijn. Als dat bedrag niet wordt terugbetaald, wordt het afgetrokken van de volgende betaling. En later voert de socialezekerheidsinstelling RVA nog een tweede controle uit’, zegt hij. ‘Het lijkt me eerder dat niet iedereen vertrouwd is met tijdelijke werkloosheid en sommige mensen denken dat ze daar alleen voor bij de Hulpkas terechtkunnen. Daardoor dienen ze soms twee keer een aanvraag in.’

Het systeem van tijdelijke werkloosheid bestaat al van voor de coronacrisis, maar door de enorme impact doen er plots veel meer mensen beroep op. Vroeger moest een bedrijf daarvoor aan allerlei voorwaarden voldoen, maar die zijn voorlopig geschrapt. De werknemer krijgt 70 procent van zijn loon.

De nieuwe regels blijven in voege tot 1 september, kondigde minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) onlangs aan.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20