230 coronapatiënten overleden, virusuitbraak is dodelijker dan voorgaande griepepidemies of hittegolven

De afgelopen 24 uur waren opnieuw 230 sterfgevallen te betreuren door Covid-19. Statistieken tonen duidelijk aan dat deze epidemie veel dodelijker is dan eender welke griepepidemie.

Gisteren en vanmorgen werden 211 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis, 367 Covid-19-patiënten mochten het ziekenhuis verlaten. In totaal liggen er momenteel 4.527 mensen in het ziekenhuis door het coronavirus. Dat is een daling met 238 tegenover gisteren.

Er liggen 993 patiënten op intensieve zorgen, dat is een daling van 27. Dat is een hoopgevend getal, want het is geleden van eind maart dat er minder dan 1.000 patiënten op intensieve zorgen liggen.

Het is van eind maart geleden dat er minder dan 1.000 Covid-19-patiënten op intensieve zorgen lagen. Bron: Sciensano

In totaal worden er nog 703 mensen beademd, ook dat zijn er 30 minder dan gisteren.

Sterfgevallen

Helaas waren er opnieuw veel sterfgevallen te melden tijdens de dagelijkse persbriefing. 230 patiënten bezweken het voorbije etmaal aan de ziekte.

Daarvan stierven er 93 personen in het ziekenhuis, en 134 in de woonzorgcentra. In totaal zijn er al 6.490 Belgen gestorven aan de gevolgen van besmetting met het SARS-CoV-2-virus.

Er werden ook 908 nieuwe besmettingen gerapporteerd. Het totale aantal bevestigde gevallen bedraagt in ons land 42.797.

Oversterfte

Steven Van Gucht, de voornaamste viroloog van Sciensano, presenteerde tijdens de persconferentie nog een grafiek die de oversterfte visualiseert. Dat is een term om het aantal sterfgevallen aan te duiden – door om het even welke oorzaak – dat boven het aantal overlijdens ligt dat gebruikelijk is, voor een bepaalde periode van het jaar.

Bijvoorbeeld, in normale tijden sterven er in deze periode gemiddeld zo’n driehonderd Belgen per dag, door allerlei oorzaken. Tijdens de piek van de coronacrisis stierven er dagelijks maar liefst 637 landgenoten. Men spreekt dan van een oversterfte van 337, wat extreem hoog is.

Op de grafiek is te zien dat het totaal aantal overlijdens in België (oranje lijn), vanaf 16 maart parallel loopt met het aantal gerapporteerde overlijdens vanwege Covid-19 (groene lijn).

Bron: Sciensano

Dat toont volgens Van Gucht aan dat de manier van rapporteren – ook sterfgevallen waarvan slechts een vermoedelijke link is met het virus worden meegeteld – een accuraat beeld geeft van de dodentol. Indien enkel de gestorven bevestigde gevallen zouden geteld worden (groene stippellijn) zou het aantal doden door Covid-19 zwaar onderschat worden.

De voorbije week was er veel te doen om deze telmethode, omdat het daardoor lijkt alsof er nergens ter wereld meer mensen sterven aan het virus dan in België (per capita).

Verder kunnen we volgens de virusbestrijder uit deze grafiek afleiden dat de oversterfte door de Covid-19-epidemie, hoger is dan eender welke hittegolf of griepepidemie die ons land meegemaakt heeft.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20