200 ton schelpen ter waarde van 21 miljoen euro in beslag genomen bij inval in de Filipijnen

200 ton illegaal geoogste reuzenmosselschelpen is in beslag genomen op de Filipijnen. Dat meldt de Filipijnse kustwacht. De waarde van de vangst zou zo’n 21 miljoen euro zijn.

In de Filippijnen leven de meest reusachtige tropische mosselsoorten ter wereld. Vrijdag deed de lokale kustwacht een inval in de westelijke provincie Palawan, die wordt beschouwd als een broeinest van stroperij van de betreffende schelpen.

Vervanger voor ivoor

Volgens de Filipijnse kustwacht vonden ze daar de grootste illegale vangst van reuzeschelpen – 200 ton – ooit. Dit overtreft het vorige record in de provincie van 80 ton aan reuzenmosselen, die begin vorige maand in beslag werden genomen op Johnson Island, ook dicht bij de plaats van de inval van vrijdag.

De kustwacht deelde ook mee dat er vier verdachten werden gearresteerd op het afgelegen Green Island in de Suluzee.

Natuurbeschermers zijn bezorgd over de toenemende illegale handel in de bedreigde dieren. De reuzenschelpen zouden worden gebruikt als vervanger voor ivoor na een wereldwijde aanpak van de handel in olifantenslagtanden.

‘Het wegnemen van de reuzenmosselen uit hun natuurlijke habitat is een vorm van intergenerationele misdaad’, zei Jovic Fabello, woordvoerder van de Palawan Council for Sustainable Development aan de Britse krant The Guardian.

250 kg per stuk

‘Het zal het mariene ecosysteem blijvend aantasten en toekomstige generaties zullen verstoken blijven van de voordelen die eruit voortvloeien’, voegde Fabello eraan toe.

Hij zei dat onder de in beslag genomen schelpen ook die van de Tridacna gigas, ’s werelds grootste mossel, zaten.

De schelpdieren, die tot 1,3 meter breed kunnen worden en tot 250 kg kunnen wegen, herbergen zeealgen die een basisvoedselbron vormen voor veel vissoorten die door de mens worden geconsumeerd.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20