20 plaatsen die het leven van uw kinderen kunnen veranderen

Reizen kan het leven van kinderen veranderen. Ze kunnen plaatsen zien waar ze anders enkel in boeken over lezen. Hier is een selectie van twintig plekken die een bezoek waard zijn of het perspectief van kinderen op de wereld kunnen veranderen.

1. IJsland


© Pexels

Voor veel mensen is IJsland een droombestemming, dus waarom zou je dit land niet eens met de kinderen bezoeken. Vanuit de hoofdstad Reykjavik kan je het volledige eiland in al haar schoonheid verkennen. Sinds de uitbarsting van de Eyjafjallajökull weet iedereen dat IJsland in een vulkanisch erg actief gebied ligt. Bezoek de Hekla eens, een van de meest actieve vulkanen ter wereld. Het landschap werd al gebruikt in allerlei SF-films, onder andere omdat het iets buitenaards heeft.

Het hele land heeft natuurlijk iets wat je bijna nergens anders in de wereld kunt vinden. Neem een duik in een geothermische bron, want dat zou erg gezond zijn. Wandel langs de prachtige landschappen en ontdek watervallen, lavastromen en ongelooflijke stranden langs de rotskust. Ga zeker met kinderen bij voorkeur in de zomer. Dan ligt de temperatuur gemiddeld rond 13 graden Celsius en is het eiland toegankelijker.

Waarom? De natuur in IJsland heeft iets wat je nergens anders ter wereld kunt vinden. Je ziet er nog hoe woest en onstuimig onze planeet ooit geweest moet zijn.

2. New York City


© Pexels

New York City is een van de beroemdste steden ter wereld. Zo beroemd zelfs dat kinderen wel eens foutief zouden kunnen denken dat dit de hoofdstad van de Verenigde Staten moet zijn. Laat hen daarom zelf ontdekken wat New York City zo bijzonder maakt. Steek de iconische Brooklyn Bridge over, maak een wandeling door Central Park, bewonder het uitzicht over de stad vanaf het Empire State Building, en neem zeker de boot naar het eiland met het Vrijheidsbeeld.

Voor andere generaties was New York City een droom die niet gemakkelijk bereikbaar was. Zo moet je natuurlijk de Atlantische Oceaan oversteken, maar tegenwoordig zijn vliegtuigtickets naar New York veel betaalbaarder geworden. Blijf misschien best een week in New York, of bezoek nog iets in de buurt van de stad, want de vlucht duurt wel nog steeds zo’n acht uur.

Waarom? New York City is de ultieme stad voor een citytrip, een plaats waar iedereen ooit een keer geweest wil zijn. Bovendien is het één van de meest toegankelijke steden buiten Europa.

3. Machu Picchu


© Pexels

Iedereen moet minstens één van de wereldwonderen in z’n leven gezien hebben. Machu Picchu in Peru is zo’n bijzondere plaats. De oude Inca-stad ligt meer dan 2.400 meter boven de zeespiegel en wordt omringd door indrukwekkende bergtoppen. Deze unieke plaats biedt dan ook een combinatie van geschiedenis, natuur én avontuur. Zo kan je voor een wandeling van vier dagen kiezen voor je Machu Picchu bereikt. Op die manier voelt het echt aan als een ontdekking wanneer je aankomt.

Helaas heeft het toerisme de site al zwaar onder druk gezet. UNESCO overweegt om Machu Picchu tot bedreigd werelderfgoed uit te roepen, en Peru heeft het aantal toeristen per dag al beperkt. Jammer genoeg is dit dus nog een reden waarom je kinderen Machu Picchu zo snel mogelijk moeten zien.

Waarom? Machu Picchu is zo’n plaats die je bijna niet in boeken kunt beschrijven. Daarom moet je deze oude Inca-stad gewoon met je eigen ogen gezien hebben.

4. Santorini


© Pexels

Niets is zo moeilijk als een bezoek aan Griekenland plannen, want wat moet je nu juist bezoeken? Athene, het vasteland of één van de vele eilanden? Als één plaats echter in iedere reisgids wordt aangeraden, dan is het wel het eiland Santorini. De typische witte huizen, de helderblauwe lucht en zee, en de ongelooflijk mooie panorama’s. Je hoeft helemaal geen fan te zijn van een strandvakantie, want dit eiland heeft ook heel veel te bieden aan gezinnen die de omgeving graag verkennen.

De stad Oia is een van de meest pittoreske plaatsen van Griekenland. Zorg dat je zeker de tijd neemt om een adembenemende zonsondergang te aanschouwen. Voorts vind je er alles wat Griekenland als vakantieland typeert: lekker eten en drinken, veel zon, en bovendien is het nog steeds een goedkoop land voor een gezinsvakantie.

Waarom? Als je kinderen zich Griekenland op basis van een postkaart zouden inbeelden, dan is die foto vast en zeker op Santorini gemaakt.

5. Grand Canyon


© Pexels

Een van de grootste natuurwonderen is de Grand Canyon. Gelegen in een gelijknamig nationaal park is de Grand Canyon een kloof die gedurende miljoenen jaren gevormd is door de Colorado-rivier. De hele kloof is 435 kilometer lang en is 15 tot 29 kilometer breed. Aangezien de Grand Canyon in woestijnachtig gebied ligt, is de lucht er droog en bijgevolg is het uitzicht er altijd schitterend. Vooral zonsopgang en zonsondergang zijn twee aangeraden momenten om van het panorama te genieten.

Bovendien kan je de Grand Canyon gerust meerdere keren in je leven bezoeken, want het seizoen en zelfs het moment van de dag kunnen het landschap veranderen.

Waarom? Niets maakt zoveel indruk als een wonder der natuur. Hier zullen je kinderen pas echt beseffen dat onze planeet al lang voor de komst van de mens veel heeft meegemaakt.

6. Rome


© Pexels

De kans is groot dat je kinderen met de school een trip naar Rome maken, maar zoniet moet je zeker eens een citytrip naar de Italiaanse hoofdstad plannen. De stad is eigenlijk een soort openluchtmuseum dat je meeneemt naar de oude geschiedenis van Europa. Sites zoals het Colosseum spreken nog steeds tot de verbeelding. De Romeinen hebben eeuwenlang over grote delen van het continent geregeerd en veel symbolen zijn goed bewaard gebleven.

Ga zeker ook eens naar de Sixtijnse Kapel en ga de paus groeten op het Sint-Pietersplein. Bovendien ben je in Italië en weet je dus dat de mensen gastvrij zijn en het eten ongelooflijk lekker. Zeker met kinderen is de Italiaanse keuken altijd een succes.

Waarom? Rome is dé plaats in Europa waar de geschiedenislessen tot leven komen. Misschien gaan je kinderen geschiedenis na deze trip zelfs leuk vinden.

7. Petra


© Pexels

Nog zo’n plaats die uniek is in de wereld: Petra is een oude stad die volledig in de rotsen is uitgehouwen. Vandaag ligt de stad in Jordanië, maar rond het jaar nul was het de hoofdstad van de Nabateeërs en woonden er ongeveer 25.000 mensen. Petra lag immers op een handelsroute voor wierook vanuit Jemen. Toeristen wandelen eerst langs een pad van zo’n drie kilometer dat het zicht op de indrukwekkende ruïnes tot het laatste moment verborgen houdt.

Je kan Petra enkele dagen per week ook ‘s avonds bezoeken, zodat je de stad in het maanlicht kunt bewonderen. Als je dan toch in de buurt bent, moet je zeker een ritje naar Wadi Rum maken. Dat prachtige landschap is nog vrij recent toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Waarom? Ook Petra is zo’n plaats die onmogelijk in woorden en zelfs foto’s te beschrijven valt. Bovendien is de plek zeker bij kinderen minder bekend dan pakweg de Grand Canyon.

8. Londen


© Pexels

Wie niet te ver wil reizen met kinderen en New York City daarom aan zich voorbij laat gaan, kan ook een citytrip naar Londen plannen. De Britse hoofdstad is nog steeds uniek in Europa en sluit het dichtst aan bij de grote wereldsteden. Nergens gaan historische en moderne gebouwen zo naadloos in elkaar over. In Londen is het ook toegelaten om gewoon eens de toerist uit te hangen. Foto’s aan Big Ben, Buckingham Palace, St. Paul’s Cathedral en de Tower Bridge zijn verplichte nummers.

De stad Londen bestaat al zo’n tweeduizend jaar, dus spreekt het voor zich dat je hier echt veel geschiedenis kunt opsnuiven. Bovendien zijn veel musea gratis te bezoeken. Ga zeker meer dan één keer naar Londen, want tot in alle uithoeken van de stad valt wel iets te ontdekken.

Waarom? Londen is een mysterie: het is een grote stad waar iedere bezoeker verliefd op lijkt te worden. En het is dankzij de Eurostar de gemakkelijkst te bereiken bestemming van deze lijst.

9. Chinese Muur


© Pexels

In iedere stad kom je wel een restaurant tegen dat ‘De Chinese Muur’ heet, maar het is dan ook het bekendste monument van China. De hele constructie is ongeveer 6.000 kilometer lang. De muur moest het Chinese Keizerrijk beschermen tegen de nomadische ruitervolkeren. De verdedigingsmuren zijn al tussen 700 en 500 voor Christus gebouwd, maar de muur zelf is grotendeels tijdens de Ming-dynastie opgezet.

Je moet een beetje avontuurlijk zijn om de muur te beklimmen en een wandeling op het pad te maken. Deze reis is dus geen goed idee met kleine kinderen, maar voor tieners zou dit perfect haalbaar moeten zijn.

Waarom? De muur die de Amerikaanse president Donald Trump langs de grens met Mexico wil bouwen lijkt onmogelijk, maar de Chinese Muur herinnert ons aan wat de mens ooit zonder moderne hulpmiddelen heeft verwezenlijkt.

10. Sint-Petersburg


© Pexels

Ook het oosten van Europa heeft veel historische monumenten. Praag is dan de stad die tegenwoordig het meest tot de verbeelding spreekt, maar ook Sint-Petersburg is de moeite. Deze stad ligt in het noordwesten van Rusland, niet ver van de grens met de rest van Europa. Je vindt er nog gebouwen die stammen uit de tijd dat tsaren over het Russische rijk heersten.

Verplicht is een bezoek aan de Hermitage, een van de grootste musea ter wereld. Alleen al het gebouw is indrukwekkend.

Waarom? Rusland is een van de grootste landen ter wereld, en Sint-Petersburg is de mooiste en veiligste stad die je er kunt bezoeken.

11. Safari in Afrika


© Pexels

Het is zeker ook de moeite voor kinderen om wilde dieren in hun natuurlijke omgeving te zien. Een safari staat daarom op het verlanglijstje van veel mensen. Stel je voor dat je tijdens één vakantie de ‘Big Five’, vijf grote wilde dieren, zou kunnen zien. Daarvoor moet je een safari plannen in Tanzania, Kenia of Zuid-Afrika.

Je hebt natuurlijk ook een beetje geluk nodig om al deze dieren te spotten. Maar wie een leeuw, een luipaard, een olifant, een neushoorn en een buffel in het wild gezien heeft, zal zich dat voor altijd blijven herinneren.

Waarom? Wilde dieren horen niet thuis in een dierentuin, en in de natuur wordt hun leefgebied steeds kleiner. Daarom is het belangrijk dat kinderen nu deze prachtige wezen bewonderen.

12. Lapland


© Pexels

Eigenlijk mag heel Scandinavië wel in deze lijst worden opgenomen, maar vooral het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en een stukje van Rusland spreekt tot de verbeelding. Vaak dromen mensen van een reis naar Nieuw-Zeeland, maar ze beseffen niet dat dichterbij huis ook indrukwekkende landschappen te bewonderen zijn. Een must is bijvoorbeeld een tripje naar de Lofoten, eilandjes voor de Noorse fjordenkust die met de auto te bereiken zijn.

In het noorden is er de Noordkaap, het punt dat zich op zo’n 2.000 kilometer van de Noordpool bevindt. Er leven nog rendieren in het wild en dat betekent dat de kerstman niet veraf is. Zo ligt het dorp van de kerstman in Rovaniemi en wil de brave man ook tijdens de zomermaanden voor de nodige centjes met je op de foto. Maar nu je hier toch bent …  Dit is een reis die je kinderen nooit zullen vergeten.

Waarom? In het voorjaar en het najaar is dit een uitstekende plaats om het mysterieuze noorderlicht te bewonderen. En Lapland is gewoon ontzettend mooi.

13. Piramides in Egypte


© Pexels

Ook Egypte zullen je kinderen al uit de geschiedenislessen kennen, en de beroemde piramides zijn nog in al hun glorie te bewonderen. De constructies spreken natuurlijk tot de verbeelding en ook dit is weer een knap staaltje architectuur dat de capaciteiten van oude beschavingen aantoont. De piramiden van Gizeh zijn het beroemdst en behoren tot de zeven klassieke wereldwonderen.

Egypte is al geruime tijd niet meer veilig te noemen, aangezien er een risico op terroristische aanslagen bestaat. Ook in toeristische zones blijft waakzaamheid geboden. Toch is reizen mogelijk als je je aan de regels en aanwijzingen houdt.

Waarom? De piramides behoren tot de oudste restanten van beschavingen die ooit deze wereld gedomineerd hebben.

14. Great Barrier Reef


© Pexels

Australië is voor ons zowat de verste bestemming ter wereld, en dat zal heel wat toeristen tegenhouden. Met iets oudere kinderen kan je de reis Down Under wel ondernemen. Zo heeft Australië een paar echte natuurpareltjes te bieden. Het Great Barrier Reef is een beroemd koraalrif dat zich over zo’n 2.300 kilometer uitstrekt. Behalve de koralen vind je er ook honderden eilanden. Het gebied is even groot als pakweg Duitsland.

Je kunt er dieren en koralen zien die je nergens anders ter wereld vindt. Stel je voor dat je gaat duiken en er plots een enorme zeeschildpad passeert. Een trip die je nooit meer vergeet.

Waarom? We moeten ons haasten om dit soort natuurwonderen te zien, want door de opwarming van de planeet komen koraalriffen steeds meer onder druk te staan.

15. Kroatië


© Pexels

In Europa denken we voor een vakantie vaak aan Frankrijk, Italië of Spanje. Maar Kroatië is een van de mooiste landen die je op dit moment kunt bezoeken. De kusten zijn er nog helemaal niet in een toeristische mierennest veranderd. Je vindt er nog ongerepte stranden en schitterende natuurgebieden. Bovendien zit je nog steeds in Zuid-Europa, en dus geniet je ook hier van zon, zee, en lekker eten en drinken.

Kroatië kan je perfect met de auto bereiken, en het valt zeker aan te raden om een voertuig ter beschikking te hebben zodat je het hele land kunt bezoeken. Een parel waarvan veel mensen nog niet weten dat hij bestaat. Gelukkig maar …

Waarom? Ooit zal ook Kroatië misschien ten prooi vallen aan massatoerisme, dus rep je naar ginder om te zien hoe de kust langs de Middellandse Zee er ooit heeft uitgezien.

16. Taj Mahal


© Pexels

Tijd voor nog een wereldwonder dat eigenlijk geen uitleg nodig heeft om in deze lijst te mogen staan. De Taj Mahal brengt je in India en is uiteraard een beschermd monument. Ook dit is weer een constructie waarvoor arbeiders ooit de menselijke grenzen hebben verlegd. De Taj Mahal is intussen het symbool van India voor toeristen uit de hele wereld geworden. Helaas betekent dit dus ook dat je er zelden alleen bent.

Het is ook populair bij koppels, want hoewel de Taj Mahal een grafmonument is, wordt het gebouw ook gezien als een ode aan de liefde. Al hebben je kinderen aan dat laatste natuurlijk niet veel.

Waarom? De Taj Mahal is zo’n gebouw dat je ooit in je leven gezien wil hebben. En de horde toeristen neem je er dan maar gewoon bij.

17. Yosemite National Park


© Pexels

Als je één nationaal park in de Verenigde Staten aan deze lijst moet toevoegen, dan is het wel Yosemite National Park. Jaarlijks komen er bijna vijf miljoen toeristen naar het natuurgebied, maar gelukkig is er plaats genoeg om de natuur in alle rust te bewonderen. Je vindt er kloven, meren, watervallen, gletsjers en reusachtige, eeuwenoude bomen. Je kunt er ook heel wat wilde dieren zien, zoals beren, coyotes en indrukwekkende vogelsoorten.

Je kan een bezoek aan Yosemite National Park misschien combineren met een reis naar de Grand Canyon. De afstand valt met de auto in ongeveer een dag te overbruggen.

Waarom? Nationale parken zoals Yosemite zijn bij Millennials de populairste bestemmingen op hun verlanglijstje. Geniet er dus samen met je kinderen van!

18. Toscane


© Unsplash

Italië is meer dan Rome, en dan springt Toscane er als streek toch wel uit. Hier kunnen je kinderen ontdekken waarom dit een van de meest geliefde landen ter wereld is bij toeristen. Bezoek zeker de prachtige stad Firenze, en geniet daarna van de vele mooie plekken die Toscane te bieden heeft. En als het echt moet, kan je gaan controleren hoe scheef die toren van Pisa nu echt staat.

Toscane staat ook garant voor lekker eten en heerlijke wijn. Bovendien kan je de streek met de auto bezoeken. In één of twee dagen rijden ben je al in Toscane.

Waarom? Toscane is een van de mooiste streken van Europa. Je kinderen zullen er veel meer ontdekken dan in een typische Zuid-Spaanse badstad.

19. Isle of Skye


© Pexels

Schotland is een prachtig land, ook al valt het weer er meestal niet mee. De Highlands zijn indrukwekkend, de mensen zijn er bijzonder gastvrij, en het land straalt een eigen identiteit in het Verenigd Koninkrijk uit. In het westen ligt ‘Isle of Skye’, een prachtig eiland dat je gewoon met de auto kunt bereiken.

Je kinderen zullen zich misschien in het land van Harry Potter wanen, want de brug waarover de trein naar Hogwarts rijdt, bevindt zich in Glenfinnan, op ‘Isle of Skye’. Voorts zijn er kastelen die natuurlijk allemaal een eigen spook hebben.

Waarom? Isle of Skye is zo’n plaats die je nooit zou bezoeken als niemand het je zou aanraden. Dus bij deze staat het eiland hopelijk op het verlanglijstje van jou en je kinderen.

20. Angkor Wat


© Unsplash

We beëindigen dit mooie lijstje in Cambodja, waar Angkor Wat nog zo’n indrukwekkend monument is dat iedereen ooit gezien wil hebben. Angkor Wat is een tempelcomplex, het grootste religieuze monument ter wereld. De tempels zijn zo’n 800 jaar oud en de meeste jongeren zien zo’n constructies alleen in films. Veel details in de architectuur kan je alleen maar bewonderen door naar Angkor Wat te reizen.

En als je daar toch bent, dan kan je in de buurt van Angkor Wat nog meer prachtige tempels terugvinden. Cambodja is natuurlijk een land dat perfect geschikt is voor wie graag met de rugzak trekt. Dus ook dit doe je best al met wat oudere kinderen.

Waarom? Zoals bijna iedere plaats in deze lijst: je kan erover lezen, je kan foto’s vinden in geschiedenisboeken, filmpjes bekijken op YouTube, … Maar eigenlijk het je het gewoon zien!

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20