20.000 mensen bereid om met opzet corona te krijgen om vaccin te versnellen

Meer dan 20.000 mensen hebben aangegeven dat ze Covid-19 willen ingespoten krijgen mocht dat nodig blijken om de ontwikkeling van een vaccin te versnellen. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Vrijwilligers inspuiten met een ziekte, een zogenaamde ‘human challenge’, gebeurt vaker om de menselijke testgroep voor een vaccin groot genoeg te maken, maar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat dat niet zonder risico’s is. Zeker in het geval van Covid-19. De sterftegraad is hoog en een behandeling laat nog op zich wachten.

Toch kan elk beetje helpen, blijkt uit een artikel in The Journal of Infectious Diseases van de universiteit van Oxford. ‘Elke week dat de uitrol van een vaccin wordt vertraagd, gaat dat gepaard met duizenden doden wereldwijd’, staat in het artikel.

‘Het is misschien een controversieel idee, maar als we de groep op de juiste manier selecteren en de testen op de juiste manier uitvoeren, is het risico verrassend laag en ligt het binnen de bestaande ethische grenzen’, zegt bio-ethicus Nir Eyal, mede-auteur van het artikel, aan CNN.

Website

Vlak na de publicatie van het artikel werd een website opgericht, 1 Day Sooner, waar mensen kunnen aangeven of ze bereid zijn blootgesteld te worden aan het virus om de ontwikkeling van het vaccin te versnellen. Belangrijke nuance: de website is geen contract, maar u kunt achteraf wel gecontacteerd worden door onderzoekers. Ondertussen schreven al meer dan 20.000 mensen uit 102 landen zich in.

Voorlopig heeft de Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA nog geen toestemming gegeven voor ‘human challenges’ voor een coronavaccin.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20