“2 procent totale volume aan elektriciteit in Rusland verbruikt voor cryptomining”

Twee procent van het totale volume aan elektriciteit in het grootste land ter wereld wordt aangewend voor het delven naar cryptomunten.

De Russische regering, bij monde van Vasily Shpak, het plaatsvervangend hoofd van het Ministerie van Industrie en Handel, meldde vorige week de opzienbarende statistieken. Het nieuws werd onder meer opgepikt door de site Cointelegraph.

Volgens Shpak zijn “de miners van digitale munten goed voor meer dan 2 procent van het totale volume aan elektriciteit dat in Rusland verbruikt wordt.” Hij benadrukte dat het aandeel van de cryptominingindustrie in het algemene energieverbruik van het land groter is dan dat van de Russische landbouwsector.

Shpak voegde eraan toe dat cryptomining zich momenteel in wat men een “grijze zone” noemt, bevindt, en op geen enkele manier belast wordt. Dat creëert risico’s voor degenen die zich ermee bezighouden.

Regulering

De premier van het land, Michail Misjoestin, heeft er in april nog voor gepleit om de mijnbouwsector onder de loep te nemen.

Eerder dit jaar heeft de Russische regering een document gepubliceerd waarin de principes voor de regulering van cryptomunten worden uiteengezet. Het document verscheen op de officiële regeringswebsite en heeft de steun van de centrale bank, die nochtans eerder had opgeroepen tot een verbod op zowel cryptomining als -handel.

Daarvoor waren berichten opgedoken dat Russisch autocraat Vladimir Poetin pogingen steunt om de cryptomijnbouwsector van het land te reguleren. Maar nergens in het document gaat het (nog) over het delven van cryptomunten.

Bitcoin

Rusland levert een aanzienlijke hashratebijdrage aan het systeem van Bitcoin, ’s werelds belangrijkste en meest waardevolle cryptomunt. Hashrate is de hoeveelheid computerrekenkracht en stroom die miners voorleggen om als eerste een juiste hashcode van het blockchainsysteem te raden.

Met 4,66 procent van de totale hashratebijdrage staan de Russen op de vijfde stek wereldwijd. Alleen de Canadezen (6,48 procent), Kazakken (13,22 procent), Amerikanen (37,84 procent) en Chinezen (21,11 procent) gaan hen hierin voor.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20