Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 02 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

185 mensen overleden, meer dan 20.000 bevestigde besmettingen

Logo Business AM
Coronacrisis

06/04/2020 | Sten Maelfeyt | 3 min leestijd

De Vlaamse woordvoerder van de expertengroep Steven Van Gucht (L) en diens voormalige Waalse tegenhanger Emmanuel André (R). Die laatste uit nu zware kritiek op het overheidsbeleid en onrechtstreeks ook op zijn vroegere collega . - Isopix

De afgelopen 24 uur zijn 185 mensen overleden aan het coronavirus. Dat brengt het totaal op 1.632 overledenen, blijkt uit de dagelijkse persconferentie van het crisiscentrum. Het aantal besmettingen ligt nu op 20.814.

Er zijn ook 420 bijkomende patiënten. In onze ziekenhuizen liggen nu 5.840 patiënten met het virus. Daarvan liggen 1.257 mensen op intensieve zorgen. Dat is een daling van 4 personen. Een groot deel, 984 om exact te zijn, wordt beademd. Hier is een daling van 11 mensen.

Intussen mochten er ook 235 patiënten het ziekenhuis verlaten. Er zijn 1.123 nieuwe bevestigde besmettingen. Dat brengt het totaal op 20.814.

Plateaufase

De cijfers lijken een lichte daling te geven van het aantal nieuwe hospitalisaties en de bezetting van bedden op intensieve zorg. Volgens viroloog Steven Van Gucht is het te vroeg om van een echte daling te spreken. Het kan mogelijk een weekendeffect zijn.

Van Gucht stelt wel dat de cijfers een stabilisatie aantonen, een plateaufase. Het is vooral uitkijken naar komende week, al hamert hij erop dat de last op onze ziekenhuis zeer hoog blijft. Het is dus cruciaal om de maatregelen te blijven volgen.

Vergelijking met Duitsland

In België lijkt het aantal sterfgevallen verhoudingsgewijs erg hoog, in vergelijking met Duitsland. Volgens Van Gucht is het nog te vroeg om daar echte analyses over te maken of conclusies te trekken. De cijfers hangen zeer sterk af van wie er getest wordt en wie in de overlijdens wordt meegeteld.

‘In België houden we niet enkel rekening met de mensen die in het hospitaal overlijden en 100 procent zeker het virus hebben. We tellen ook overlijdens in de woonzorgcentra en thuissituaties mee. Daar gaat het om heel fragiele mensen van hoge leeftijd, waarbij er een vermoeden is dat ze besmet zijn.’

Van Gucht vermeldt nog dat er heel weinig landen zijn die de niet-bevestigde overlijdens meenemen in hun statistieken. België doet dat wel. Anderzijds wijst hij ook op de verschillen in testen. Wanneer men veel meer gaat testen, ook bij milde symptomen, dan is het aantal bevestigde gevallen zeer hoog en de overlijdens verhoudingsgewijs zeer laag.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks