185 mensen overleden, meer dan 20.000 bevestigde besmettingen

De afgelopen 24 uur zijn 185 mensen overleden aan het coronavirus. Dat brengt het totaal op 1.632 overledenen, blijkt uit de dagelijkse persconferentie van het crisiscentrum. Het aantal besmettingen ligt nu op 20.814.

Er zijn ook 420 bijkomende patiënten. In onze ziekenhuizen liggen nu 5.840 patiënten met het virus. Daarvan liggen 1.257 mensen op intensieve zorgen. Dat is een daling van 4 personen. Een groot deel, 984 om exact te zijn, wordt beademd. Hier is een daling van 11 mensen.

Intussen mochten er ook 235 patiënten het ziekenhuis verlaten. Er zijn 1.123 nieuwe bevestigde besmettingen. Dat brengt het totaal op 20.814.

Plateaufase

De cijfers lijken een lichte daling te geven van het aantal nieuwe hospitalisaties en de bezetting van bedden op intensieve zorg. Volgens viroloog Steven Van Gucht is het te vroeg om van een echte daling te spreken. Het kan mogelijk een weekendeffect zijn.

Van Gucht stelt wel dat de cijfers een stabilisatie aantonen, een plateaufase. Het is vooral uitkijken naar komende week, al hamert hij erop dat de last op onze ziekenhuis zeer hoog blijft. Het is dus cruciaal om de maatregelen te blijven volgen.

Vergelijking met Duitsland

In België lijkt het aantal sterfgevallen verhoudingsgewijs erg hoog, in vergelijking met Duitsland. Volgens Van Gucht is het nog te vroeg om daar echte analyses over te maken of conclusies te trekken. De cijfers hangen zeer sterk af van wie er getest wordt en wie in de overlijdens wordt meegeteld.

‘In België houden we niet enkel rekening met de mensen die in het hospitaal overlijden en 100 procent zeker het virus hebben. We tellen ook overlijdens in de woonzorgcentra en thuissituaties mee. Daar gaat het om heel fragiele mensen van hoge leeftijd, waarbij er een vermoeden is dat ze besmet zijn.’

Van Gucht vermeldt nog dat er heel weinig landen zijn die de niet-bevestigde overlijdens meenemen in hun statistieken. België doet dat wel. Anderzijds wijst hij ook op de verschillen in testen. Wanneer men veel meer gaat testen, ook bij milde symptomen, dan is het aantal bevestigde gevallen zeer hoog en de overlijdens verhoudingsgewijs zeer laag.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20