170 doden te betreuren, wel dalende trends in zowel overlijdens als hospitalisaties

De afgelopen 24 uur zijn er in ons land helaas 170 mensen gestorven aan de gevolgen van Covid-19. Positief is dat het aantal overlijdens in de rusthuizen aan het dalen is. Ook het aantal hospitalisaties door het virus vermindert traag maar gestaag.

Gisteren werden er 172 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat melden microbioloog Emmanuel André en viroloog Steven van Gucht op de dagelijkse coronabriefing van het crisiscentrum.

Minder hospitalisaties

Het is van 18 maart geleden dat er minder dan 200 mensen gehospitaliseerd moesten worden door het SARS-Cov-2-virus. Ook mochten 107 patiënten het ziekenhuis verlaten.

Dat betekent dat er op dit moment 4.976 patiënten in het ziekenhuis wegens Covid-19 met zware symptomen. Daarvan liggen er 1.079 op intensieve zorgen, en worden 777 personen beademd.

Daling in de rusthuizen

Van de 170 levens die te betreuren vielen het afgelopen etmaal, vonden 89 overlijdens plaats in de hospitalen, en 80 in de woonzorgcentra. Een lichtpunt is dat het aantal doden in de rusthuizen voor het eerst een daling vertoont tegenover een dag eerder.

Dat maakt dat er sinds het begin van de pandemie in totaal 5.998 Belgen bezweken aan de gevolgen van Covid-19. Daarvan is 47 procent gestorven in een zieknhuis, en 52 procent in een rusthuis.

Er werden 973 nieuwe bevestigde gevallen gerapporteerd, dat brengt het totaal op 40.956 bevestigde gevallen. Daarbij moet telkens genoteerd worden dat het reële cijfer hoger ligt, omdat lang niet iedereen getest wordt.

‘Isoleer jezelf en verwittig je omgeving bij symptomen’

De virusbestrijders drukten de bevolking op het hart om bij het vertonen van de eerste symptomen twee zaken te doen: Jezelf isoleren, dus alle contact met andere personen vermijden. En je omgeving verwittigen, opdat zij hetzelfde kunnen doen tot er eventueel een diagnose kan gesteld worden.

‘Nieuw onderzoek toont aan dat wanneer iemand de eerste symptomen vertoont, hij al gemiddeld 1 andere persoon besmet heeft’, aldus crisiswoordvoerder Emmanuel André. Daarom roept hij op om de personen met wie je vaak in contact komt onmiddellijk te verwittigen als je symptomen zoals droge hoest, koorts, verlies van reukzin of een verstopte neus begint te vertonen.

Verder wijst het onderzoek uit dat een Covid-19-patiënt gemiddeld ook nog 1 patiënt besmet na het vertonen van de eerste symptomen. Daarom is het cruciaal om jezelf onmiddellijk te isoleren als je bij jezelf symptomen opmerkt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20