17 zaken die je leven aanzienlijk zullen verlengen

1. Rijkdom

In het leven kunnen rijkere mensen betere dokters, gezonder eten en een persoonlijke trainer betalen, maar ze hebben volgens Britse wetenschappers ook meer van het DHEAS-hormoon. Dit hormoon wordt onder andere geassocieerd met een langere levensduur (vooral bij mannen).

2. Vrouwen

Mannen die met veel vrouwen opgroeien leven langer, aldus onderzoekers van Harvard University. Het verhoogt tevens hun kansen op het vinden van een levenspartner.

3. Trouwen

Volgens bepaalde studies leven getrouwde mannen gemiddeld tien jaar langer dan ongetrouwde en vrouwen gemiddeld vier jaar langer.

4. Gezonde grootouders

Als je grootouders ongezond leven of leefden, kan dat gevolgen hebben voor jou, ook al verzorg jij je lichaam wel zoals het moet.

5. Rode wijn

Druivenschillen bevatten resveratrol. Deze stof beschermt je lichaam tegen ouderdom, type-2 diabetes en hartkwalen.

6. Seks

Onderzoekers van de universiteit van Belfast bestudeerden tien jaar lang 1.000 mannen van middelbare leeftijd. Daaruit bleek dat mannen die vaak klaarkomen tot tweemaal langer leven dan mannen die minder seksueel actief zijn.

7. Flossen

Flossen is niet alleen goed voor je tanden. Het reduceert ook je risico op hartziekten.

8. Zingen

Mensen die lid zijn van een koor voelen zich gezonder, gaan minder vaak naar de dokter en zijn minder depressief dan het gemiddelde.

9. Woede-uitbarstingen

Agressie opkroppen veroorzaakt stress. Jezelf een uitlaatklep gunnen kan volgens Zweedse wetenschappers je risico op hartaanvallen halveren.

10. Licht overgewicht

Oudere mensen die (iets) te zwaar zijn, leven langer.

11. Huishoudelijk werk

Vrouwen die tot 17 uur per week besteden aan huishoudelijke taken hebben volgens Cancer Research UK tot 30% minder kans om borstkanker te ontwikkelen.

12. Katten

Katten verlichten stress en angst. Daarenboven produceren ze bij het spinnen aangename vibraties met een pijnverzachtend en botverstevigend effect. Het gevolg is dat de aanwezigheid van katten het risico op hartaanvallen tot 30% kan doen dalen.

13. Het Middellandse-Zee-dieet

Veel fruit, groenten, granen, noten en magere eiwitten nuttigen en olijfolie gebruiken in plaats van boter zijn enkele elementen van het Middellandse-Zee dieet. Dit dieet heeft volgens verschillende studies een levensverlengend effect.

14. Steden

In stedelijke gebieden vind je meer dokters en veel meer mentale stimulatie en mensen hebben er meestal ook een grotere sociale kring. Het is niet voor niets dat ruim 85% van de Amerikanen die ouder zijn dan honderd niet op het platteland, maar in steden wonen.

15. Vitamine D

Deze vitamine is essentieel voor wie een sterk gebeente wil. Ouderen die calcium- en vitamine d-supplementen nemen hebben 9% minder kans om van eender welke kwaal te overlijden.

16. Een Grieks eiland

Het eiland Icaria in de Egeïsche Zee is de thuis van uitzonderlijk veel 90-plussers. Bijna een derde van de bevolking bereikt er de kaap van de negentig jaar ““ volgens de lokale bevolking vooral als gevolg van het Middellandse-Zee-dieet en de bergachtige omgeving.

17. Joggen

Jog 2,5 uur per week gespreid over twee of drie sessies en dat levert je 6,2 extra jaren op als je een man bent en 5,6 extra jaren als je een vrouw bent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20