150 verbazingwekkende berichten uit 2021 die in de media sterk onderbelicht bleven

Januari

1. Er bestaan wel degelijk alternatieve feiten. Volgens onderzoeksbureau Media Matters heeft de Amerikaanse nieuwszender Fox News in de loop van de pandemie naar schatting 13.551 keer verkeerde informatie over het coronavirus gepromoot. (Media Matters)

2. Elke wagen die door Tesla wordt verkocht wordt door de beurs gewaardeerd op 1,43 miljoen dollar. Dat is ongeveer 30 keer de reële prijs van een Tesla. Ter vergelijking: een wagen van het merk General Motors is volgens diezelfde beurs amper 9.000 dollar waard. (Business AM)

3. Bijna 20% van de beschikbare bitcoins zouden niet door hun respectieve eigenaars kunnen worden opgeëist, om de eenvoudige reden dat ze hun wachtwoorden of toegangssleutels niet kennen. (Business AM).

Februari

4. Van de 1.800 CEO’s die sinds 1955 aan het hoofd van een Fortune 500-bedrijf hebben gestaan, zijn amper 19 zwart. Vandaag zijn ze met vier. (Fortune)

5. In een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Trends in Ecology & Evolution, wordt de totale waarde van vogelpoep van zeevogels wereldwijd op 474 miljoen dollar per jaar geschat. Hoewel de meeste poep niet als inherent waardevol wordt beschouwd, hebben vogeluitwerpselen veel industrieel noodzakelijke toepassingen, met name als meststof. Zelfs de poep die zich niet ophoopt op de kusten voegt fosfor en stikstof toe aan de zee, wat het plankton en het hele ecosysteem voedt. (Hakai Magazine)

6. Uit een analyse van 130 databanken voor gezichtsherkenning die de voorbije 43 jaar zijn samengesteld, blijkt dat onderzoekers op een bepaald moment zijn afgestapt van de gewoonte om toestemming te vragen voor het gebruik van foto’s. In de modellen die sinds 2014 zijn ontwikkeld, is 78,3% van de gegevens afkomstig van zoekopdrachten, 4,4% van opsporingsberichten, 4,3% van bewakingscamera’s en een schamele 8,7% van foto’s waarvoor toestemming werd gegeven. (MIT Technology Review)

7. Bijna 46 procent van het Spaanse grondgebied heeft sinds 1950 meer dan de helft van zijn bevolking verloren en heeft, als direct gevolg van deze snelle ontvolking, ook aanzienlijk aan economische kracht ingeboet, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van de Spaanse denktank Funcas. (Euractiv)

8. Volgens een nota van de Bank of America is de gecombineerde waarde van alle beursgenoteerde ondernemingen wereldwijd sinds maart 2020 met 50.000 miljard dollar gestegen. Dat is een stijging 6,2 miljard dollar per uur, een tempo dat tien keer hoger ligt dan tijdens de crisis van 2008-2009. (Reuters)

9. In 1984 werden jaarlijks 6.000 platen uitgebracht; vandaag voegen Spotify en Deezer dagelijks 60.000 liedjes toe aan hun catalogus, of het equivalent van de jaarproductie van weleer. (Les Echos)

Maart

10. In 1582 had de volledige Engelse koopvaardijvloot een totaal laadvermogen van 68.000 ton en had 16.000 matrozen in dienst. Het in 2017 gedoopte containerschip OOCL Hong Kong kan zo’n 200.000 ton vervoeren terwijl het slechts een bemanning van 22 mensen nodig heeft. (FT)

11. Uit een studie van de VN blijkt dat 17 procent van al het geproduceerde voedsel uiteindelijk wordt verspild, d.w.z. 931 miljoen ton voedsel dat per jaar verloren gaat. 11 procent van het totaal is toe te schrijven aan huishoudens versus 6 procent aan restaurants en winkels.

12. In de Braziliaanse staat Rio de Janeiro zijn sinds 2003 bijna 94.000 burgers vermoord. De overgrote meerderheid van die moorden vond plaats in arme gemeenschappen. 50 procent van de moorden vond plaats in slechts 1,1 procent van de stedelijke ruimte. Gerechtigheid is zeldzaam. Uit een onderzoek van de openbare aanklagers van de staat naar 3.900 moorden die in 2015 werden gepleegd, bleek dat vijf jaar later voor meer dan 3.500 van de gevallen geen straffen waren uitgedeeld. Ook moorden door de politie – gemiddeld vijf per dag – worden zelden onderzocht en niet opgenomen in de officiële moordcijfers. (Financial Times)

13. Uit een nieuwe studie blijkt dat het aantal haaien wereldwijd met meer dan 70% is gedaald, wat vooral aan de visserij is toe te schrijven. Dezelfde manier waarop tonijn en zwaardvis wordt gevangen – lange lijnen met veel haken en aas – is overigens een heel goede manier om ook haaien te vangen. (Pew Trusts)

14. Volgens een studie van de Europese Centrale Bank daalt het gebruik van cash geld bij dagelijkse transacties: -6 procent op 3 jaar. Maar toch neemt de vraag naar bankbiljetten toe, in 2020 met zelfs 11 procent en een stijging van gemiddeld 5 procent over de laatste 10 jaar. De verklaring voor deze paradox? Steeds meer cash geld wordt thuis (onder matrassen) bewaard. (ECB)

15. De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) heeft een upgrade van haar orkaanvoorspellingsmodel aangekondigd. Het eindresultaat leverde een verbetering van 10 tot 15 procent op bij het voorspellen van de baan en de intensiteit van tropische cyclonen. Dat geeft betrokken regio’s ongeveer 36 uur meer tijd voor voorbereiding en evacuatie, wat een enorm verschil maakt. (NPR)

16. Splash News & Picture, een paparazzi-agentschap, heeft het faillissement aangevraagd, als gevolg van financiële problemen die de hele industrie treffen. Het behoeft geen betoog dat de paparazzibranche door de pandemie een ware ravage heeft opgelopen: beroemdheden gaan niet uit of dragen maskers als ze dat wel doen. (Hollywood Reporter)

April

17. De jaarlijkse kersenbloesem heeft vorige week al gepiekt in het Japanse Kyoto. Nooit eerder in de loop van 1.200 jaar aan registraties gebeurde dat zo vroeg op het jaar. De piek van 26 maart was dit jaar een dag vroeger dan de vorige bloeipiek van 27 maart 1409. De piek bleef stabiel van 812 tot 1800. Toen begon de industriële revolutie CO2 in de atmosfeer te pompen en begonnen de bloeipieken zich vroeger te manifesteren. (WaPo)

18. De demografische uitdaging die Japan te wachten staat is al vaker omschreven. Een ‘land zonder toekomst’, waar in 2018 al 70.000 honderdjarigen woonden in ‘een type maatschappij dat we enkel kennen uit sciencefictionfilms’. Berekeningen van de VN leren ons dat China exact dezelfde weg opgaat. Net zoals Japan een omslagpunt bereikte net voor de millenniumwisseling, gebeurde dat in China een vijftal jaar geleden. Volgens de prognose van de VS raakt China tegen 2050 een kleine 30 procent van zijn werkende bevolking kwijt.

19. GPS-systemen worden steeds minder betrouwbaar. Meldden piloten in 2017 nog 164 incidenten, dan waren er dat in 2019 volgens Eurocontrol ruim 3.564. Terwijl de verkoop van anti-tracking stoorzenders aan particulieren explodeert, worden militaire equivalenten gebruikt om vijandelijke operaties te verstoren. Daarbovenop zet Rusland stoorzenders in om civiele ontvangers op het foute pad te sturen. Deze ‘spoofing kits’, die valse signalen uitzenden, worden steeds performanter. De problematiek staat op de agenda van het Defence Strategies Institute, een bijeenkomst van defensiedeskundigen die vandaag in Washington wordt beëindigd. (DSI Group)

20. Nieuw-Zeeland wil iedereen die na 2004 is geboren het roken verbieden, in een poging om het land tegen 2025 rookvrij te maken. (BBC)

21. In de jaren 2018 tot en met 2020 waren 80 procent van de bedrijven die zich op de beurs introduceerden het jaar voor hun introductie verlieslatend. In 2020 deed zich nog een interessanter fenomeen voor: de aandelenprijs van de bedrijven die zich op de beurs introduceerden en in 2019 verlieslatend waren, steeg op de dag van de IPO met gemiddeld 47 procent. De aandelenprijs van bedrijven die in 2020 naar de beurs trokken en in 2019 winstgevend waren geweest, steeg op de dag van hun IPO met slechts 25 procent. (BFM Business)

22. De prijs van timmerhout noteerde deze week 208 procent hoger dan een jaar geleden. De reden is vrij simpel. Het achterstallige aanbod kan de sterk toegenomen vraag niet bijbenen. Maar het volledige verhaal achter de prijsstijging is een business case waardig. (Business AM)

23. ‘We zullen iedereen ophangen die de toevoer van zuurstof belemmert.’  Deze woorden van het Hooggerechtshof van New Delhi geven perfect de ernst weer van de situatie waarin India zich bevindt.  Vele epidemiologen zijn van mening dat de huidige cijfers slechts een fractie van de werkelijkheid weerspiegelen in een land dat traditioneel gegijzeld wordt door bureaucratie en een falend zorgstelsel. (L’Opinion)

24. PSG won zeven van de laatste acht kampioenschappen, Bayern München kan 8 opeenvolgende titels voorleggen (de 9e komt volgende week), evenals Juventus (negen titels), terwijl in Spanje Real Madrid en FC Barcelona 15 van de laatste 16 La Liga-titels onder elkaar hebben verdeeld. Deze nationale kampioenen beheersen ook het Europese voetbal: in de Champions League stijgt het gemiddelde aantal punten van de top van elke groep (lees de grote clubs) al 15 jaar (+7%), terwijl de clubs onderaan hun gemiddelde puntentotaal zien dalen onder invloed van steeds meer tegendoelpunten (+50% t.o.v. de jaren 2000). Daardoor voorspellen bookmakers nu in 40 procent van de wedstrijden de juiste winnaar. In 2000 hadden ze het maar in 28 procent van de wedstrijden bij het rechte eind.

25. De Algemene Nationale Gegevensbank van de Belgische politie verzamelt gegevens over personen en organisaties, die in aanraking zijn gekomen met de politie. Volgens de onafhankelijke onderzoeksjournalisten van Médor bevat die databank ondertussen gegevens over meer dan 3 miljoen van de 11 miljoen Belgen, de jongste onder hen niet ouder dan 14. De voorbije jaren werden naast de verkeersovertredingen ook de boetes in verband met radicalisering erin opgenomen, in de nasleep van de terroristische aanslagen. (RTBf)

Mei

26. In de 15 jaar dat Carlos Brito CEO was van AB Inbev steeg de beurswaarde van de biergigant van 26 naar 141 miljard dollar. Een kwart daarvan, of zo’n slordige 35 miljard euro, is in handen van de Belgische families Van Damme, de Spoelberch en de Mévius. Zelf houdt Brito, nu hij opstapt, minstens 200 miljoen euro over aan zijn job bij de Leuvense brouwer. (Rijkste Belgen)

AB InBev-topman Carlos Brito – Isopix

27. In een e-mail aan zijn werknemers heeft Sundar Pichai, de CEO van Alphabet (Google), aangekondigd te verwachten dat 20 procent van zijn 140.000 werknemers, verspreid over de Verenigde Staten, Europa, Brazilië en India, nooit meer naar kantoor zal terugkeren. (Les Echos)

28. In 2020 werden wereldwijd 106 buildings gebouwd die meer dan 200 meter hoog zijn. 56 daarvan staan in China. (Forbes)

29. Een document in 2015 geschreven door Chinese wetenschappers en ambtenaren van het ministerie van volksgezondheid, omschrijft de inzet van het SARS-coronavirus als ‘biologisch wapen’. Getiteld The Unnatural Origin of SARS and New Species of Man-Made Viruses as Genetic Bioweapons, voorspelde het document dat de Derde Wereldoorlog zou worden uitgevochten met biologische wapens. Het werd vijf jaar voor het begin van de Covid-19 pandemie gepubliceerd en beschrijft SARS-coronavirussen als een ‘nieuw tijdperk van genetische wapens’ die ‘kunstmatig gemanipuleerd kunnen worden tot een opkomend menselijk ziektevirus, vervolgens versterkt en ingezet op een nooit eerder vertoonde manier’. (News.com.au)

30. Hoewel het aanbod door Covid-19 beperkt is, blijft de vraag naar lijken toenemen naarmate het aantal artsen in opleiding stijgt. In 2005 kochten medische scholen in het VK 600 lijken; in 2017 waren dat er 1.300. Ondanks zowel de stijgende vraag als het beperkte aanbod kosten ledematen geen stukken van mensen. in Amerika kost een lijk ongeveer 500 dollar (410 euro); een voet kost 350 dollar (290 euro). in Groot-Brittannië zijn de prijzen vergelijkbaar. (The Economist)

31. Volgens cyberbeveiligingsbedrijf Chainalysis is het bedrag dat vorig jaar aan bitcoinlosgeld is betaald met 311 procent gestegen ten opzichte van 2019, tot ongeveer 350 miljoen dollar. Slachtoffers zijn meestal bedrijven, maar steeds vaker ook overheden en hun diensten, waaronder de politie. (The Economist)

32. China’s nationale volkstelling voor 2020 telt 253 miljoen kinderen van 14 jaar of jonger. Dat is vreemd, al was het maar omdat het aantal nieuwe geboorten tussen 2006 en 2020 slechts 239 miljoen bedraagt, een verschil van 5 procent dat lijkt te impliceren dat 14 miljoen kinderen uit het niets zijn opgedoken. (Nikkei Asia)

33. Er zijn ongeveer 50 miljard vogels in de wereld, blijkt uit recent onderzoek dat gebruikmaakt van waarnemingen door burgers om te proberen de populatieaantallen voor bijna 10.000 soorten te schatten. (The Guardian)

34. Drie van de 40 gevangenen die sinds 2001 in de Amerikaanse militaire gevangenis van Guantanamo Bay zitten, worden vrijgelaten. De vrijlating is goedgekeurd door de regering-Biden. Zoals de meeste gevangenen in Guantanamo, werd geen van de drie ooit formeel beschuldigd van een misdaad. (AFP)

35. Wanneer een benzine- of dieselauto wordt gedemonteerd en geplet, is de kans groot dat 95 procent ervan opnieuw kan worden gebruikt. (The Economist)

36. Volgens het OESO-rapport Preventing Harmful Alcohol Consumption levert elke geïnvesteerde euro in het voorkomen van drankmisbruik tot 16 euro aan economische voordelen op, exclusief de gevolgen voor de bedrijven in de sector. (OESO)

37. Onder de leiding van Warren Buffett hebben de aandelen van Berkshire Hathaway de voorbije 56 jaar een samengestelde jaarlijkse winst van 20 procent geboekt, het dubbele van dat van de S&P 500 index (inclusief dividenden). (The Economist)

38. Het jagen op bultruggen in Groenland werd in 1986 bij wet verboden, maar in 2010 kreeg elke Groenlander weer het recht om negen walvissen per kalenderjaar te doden. Die brengen een flinke smak geld op voor een Groenlander die snel geld nodig heeft: bultruggen worden verkocht voor zo’n 13.000 euro per stuk. Nu blijkt echter dat wanneer op een bepaalde plaats een walvis wordt gedood, andere walvissen die plaats mijden. Daardoor boeken toeristen niet langer uitstappen waarbij walvissen worden opgemerkt, gewoon omdat ze zich niet vertonen. Een nieuwe wet is nu aangenomen die mensen verbiedt nog te jagen in de buurt van de hoofdstad Nuuk. (Hakai Magazine)

39. Een drone die zelfstandig doelen kan selecteren en aanvallen, zou volgens een onderzoekspanel van de VN tijdens de burgeroorlog in Libië soldaten hebben aangevallen. Als dit bevestigd wordt, is dit het eerste bekende geval van een autonoom wapen, gebaseerd op machinaal leren, dat gebruikt wordt om te doden. Dat zou een nieuw tijdperk van oorlogsvoering inluiden. (VN)

Juni

40. De samenzweringstheorieën van QAnon infecteren de Amerikaanse samenleving. 15 procent van de Amerikanen is het eens met de bewering van het samenzweringscollectief dat “de regering, de media en de financiële wereld in de VS worden gecontroleerd door een groep Satan-aanbiddende pedofielen die een wereldwijd kinderseksnetwerk leiden”. (PRRI)

41. In 2016 telde Amazon niet één leidinggevende die zwart, inheems of multiraciaal was, en had het slechts één Latino leidinggevende in dienst. In 2017 hadden ze plots 22 zwarte leidinggevenden, 51 Hispanic en Latino leidinggevenden en 22 multiraciale leidinggevenden in dienst. De truc? Amazon veranderde de definitie van de term ‘leidinggevende’ in hun rapportage aan de Equal Employment Opportunity Commission, waardoor de 105 Amerikaanse senior leidinggevende functies werden uitgebreid tot 1.767 hogere managementfuncties. Na 2017 stopte Amazon met het vrijgeven van zijn EEOC-rapportage. (Seattle Times)

42. De prijzen voor appartementen en hotelkamers in een reeks gebouwen die het merk ‘Trump’ dragen zijn de voorbije 15 jaar met een derde of meer gedaald. (MarketWatch)

43. Als werknemers in Amerika in de toekomst minder dan drie dagen per week naar kantoor gaan, dreigt commercieel vastgoed meer dan 50 procent van zijn waarde te verliezen. (The Economist)

44. Naar schatting 1 procent van de Amerikaanse gevangenen is onschuldig aan de misdaden waarvoor ze veroordeeld werd. (The Economist)

45. Carl Nassib, een speler van het NFL-team Las Vegas Raiders (American Football), is de allereerste actieve NFL-speler geworden die zich als homo heeft geout. De 28-jarige Nassib maakte dit bekend in een Instagrampost. In de 32 teams van de NFL zijn een kleine 1.700 spelers actief. (Instagram)

Carl Nassib (Foto: Ken Blaze-USA TODAY Sports/Sipa USA)

46. Ruim 55 procent van alle in de wereld verkochte oogschaduw, mascara, gezichtspoeder en lippenstift wordt in China Italië geproduceerd, meer bepaald in de “Lipstick Valley” in Lombardije. De pandemie deed de omzet bij de verschillende Italiaanse producenten met 13 procent dalen. (The Economist)

47. De kans dat een Amerikaans kind tussen de vijf en veertien jaar sterft aan covid-19 is 1 op 500.000. De kans dat datzelfde kind in normale tijden sterft in een verkeersongeval is tien keer zo groot. (The Economist)

48. Volgens cijfers vrijgegeven door het Europese Ruimteagentschap ESA waren er nooit meer kandidaat-astronauten dan vandaag. Niet minder dan 22.589 mensen hebben hun kandidatuur ingediend voor de 4 tot 6 plaatsen die eind 2022 zullen worden toegewezen. Dat zijn er drie keer meer dan in 2008. Het aantal vrouwelijke kandidaten nam toe met een factor vier. (LeJDD)

49. De Amerikaanse huishoudens hebben vorig jaar 13.500 miljard dollar aan vermogen toegevoegd, de grootste stijging in de laatste drie decennia. Meer dan 70% van de toename ging naar de top 20% van de inkomensverdieners. Ongeveer een derde ging naar de top 1%. Vraag is hoeveel rijker ze bij een volgende recessie kunnen worden. (WSJ)

50. Het Panamakanaal is afhankelijk van regenwater om reservoirs en meren te vullen die triljoenen liters zoet water leveren voor het vullen van de sluizen, die na elk gebruik leeglopen in zee. Het dagelijkse waterverbruik is drie keer zo groot als dat van New York City. Telkens als een schip de waterweg oversteekt, verbruikt het kanaal tussen de 800 en 1.400 miljoen liter water – genoeg om 500 Olympische zwembaden te vullen. (WSJ)


Deze selectie komt uit de Midday Brief, de dagelijkse nieuwsbrief van Dominique Dewitte.

“Deze nieuwsbrief heeft een openingsratio van meer dan 45%. Een ongezien percentage in het Vlaamse nieuwslandschap. Met reden, abonneer je en je zal begrijpen waarom ik elke dag opnieuw meer dan 30.000 enthousiaste lezers heb.”

Een voorbeeld vind je hier en inschrijven kan hier


Juli

51. “Wie de Belgische beleidsvorming wil begrijpen, moet over een metafysische kijk beschikken. België is een experiment in kwantumbestuur, waarbij de staat zich tegelijkertijd overal en nergens manifesteert. Dit land met 11 miljoen inwoners heeft een nest parlementen: een federaal parlement, één voor elk van de drie gewesten en één voor de Franstalige, de Nederlandstalige en de Duitstalige gemeenschap. Het bestuur wordt gedupliceerd, eerder dan verdiept, door een niveau van overheidsuitgaven dat tot de hoogste van de EU behoort. In België is de verantwoordelijkheid verdeeld over zoveel lagen dat uiteindelijk niemand nog baas is.” (The Economist)

52. Voor u berekend: de VRT kost 251,6 miljoen euro aan belastinggeld dit jaar. 38 euro per Vlaming dus. Het staat netjes in het jaarverslag van de openbare omroep. Die cijfers halen ook de krant. Ook voor u berekend: de subsidies om papieren kranten te bussen kosten 178 miljoen euro per jaar. 15,6 euro per Vlaming dus. Dat staat nergens, in geen enkel jaarverslag, noch in uw krant. (Business AM)

53. De wereld op zijn kop: champagne van het Franse merk Moët & Chandon moet in Rusland voortaan het etiket “Franse bubbelwijn” dragen, nadat de Russen een wet goedkeurden die de naam “champagne” voorbehoudt aan bubbelwijn van Russische makelij. Moët & Chandon heeft zijn zendingen voorlopig opgeschort. (Business AM)

54. Uit een enquête van het Zwitserse dagblad Le Temps blijkt dat de prestaties van de frames waarop wielrenners rijden, steeds ongelijker worden. De aangepaste fietsen die in de beste sportlaboratoria zijn getest, zouden hun eigenaars een aanzienlijk voordeel geven. In opdracht van wielerploegen zijn vergelijkende studies uitgevoerd door de Technische Universiteit Eindhoven. De resultaten zijn gedeeltelijk vertrouwelijk, maar professor Bert Blocken maakt gewag van verschillen tot 25 procent in luchtweerstand tussen gewone en supersonische fietsen. Op een tijdrit kan zo al snel 30 seconden worden gewonnen. (Le Temps)

55. De prijs voor het verschepen van een 40-voet container is op een jaar tijd meer dan verviervoudigd tot 8.399 dollar op 1 juli. De prijs is sinds de eerste week van mei met 53,5 procent gestegen. Verschepingen van China naar belangrijke havens in Europa en de Amerikaanse westkust liggen dichter bij 12.000 dollar per container, en sommige bedrijven zeggen dat zij 20.000 dollar moeten betalen voor last minute verschepingen om goederen alsnog op uitgaande schepen te krijgen. (Business AM)

56. Vanaf 1 september mogen automobilisten in gans Parijs – op een zeldzame uitzondering na – niet sneller dan 30km/uur rijden. (Le Figaro)

57. Het Guinness World Record voor de hoogste stapel M&M’s is verbeterd door een Brit. Die slaagde erin vijf van de chocoladesnoepjes boven op elkaar te laten balanceren. Het vorige record stond op vier en werd gedeeld door een Italiaan en een Australiër. (Guinness World Records)

58. Het fortuin van Jeff Bezos (213 miljard dollar) overtreft het bbp van 145 van 195 landen op aarde (WTF Facts)

59. Een bedrijf in Utah (VS) dat aanpassingen aan vuurwapens maakt, lanceerde vorige week wat het als “een leuk nieuw product” beschreef: een kit die Glock-handwapens in rode, gele en blauwe Legoblokjes hult, waardoor de dodelijke wapens er precies zo uitzien als kinderspeelgoed. Minder leuk zijn de jaarlijks duizenden kinderen in de VS die zichzelf of anderen onopzettelijk neerschieten omdat ze een pistool vinden en de trekker overhalen. (WaPo)

Foto: Culper

60. Ook in de muziekindustrie geldt “winner takes all”. In 2019 kwam 11,2 miljard van de 20 miljard dollar die de muziekindustrie aan inkomsten genereerde uit streaming. Maar artiesten zien weinig van dat geld. Uit een onderzoek onder 1.327 muzikanten in het VK bleek dat 92 procent onder hen minder dan 5 procent van hun inkomsten uit streaming haalde. Het grootste deel van hun inkomsten komt van live optredens, die het afgelopen jaar duidelijk een flinke klap hebben gekregen. Muziekartiesten in het VK verdienden in 2018 gemiddeld 26.880 euro. (Quartz)

61. Terwijl de Syrische economie bezwijkt onder de last van de jarenlange oorlog, de sancties en het roofzuchtige bewind van de Assads, is de drug Captagon uitgegroeid tot ’s lands belangrijkste exportproduct. Geschat wordt dat vorig jaar voor een straatwaarde van niet minder dan 3,4 miljard dollar aan Syrische drugs in beslag werden genomen. Ter vergelijking: Syriës grootste legale exportproduct, olijfolie, is zo’n 122 miljoen dollar per jaar waard. (The Economist)

62. De markt voor ruimtereizen en -toerisme zou volgens het gespecialiseerde consultancybedrijf NSR in 2030 ruim 8 miljard dollar waard zijn en 40.000 passagiers per jaar de ruimte in brengen. (Deutsche Welle)

63. De Disciplinaire Commissie van de Europese Handbalfederatie (EHF) heeft de Noorse ploeg een boete van 1.500 euro, d.w.z. 150 euro per speler, opgelegd omdat de speelsters een korte broek in plaats van de voorgeschreven bikini droegen tijdens hun wedstrijd tegen Spanje voor de bronzen medaille op het Europees kampioenschap strandhandbal vorige zondag in het Bulgaarse Varna. (Le Point)

64. Volgens een in mei gepubliceerd rapport van het Center for Countering Digital Hate (CCDH is een Amerikaans – Britse samenwerking) is 73 procent van het nepnieuws dat in de VS over Covid op Facebook wordt gedeeld, afkomstig van slechts 12 personen – in het rapport de “Desinformation Dozen” genoemd – die 59 miljoen mensen bereiken. 95 procent van de tijd wordt de gerapporteerde inhoud door Facebook – een bedrijf dat 9,5 miljard dollar winst per kwartaal maakt- niet verwijderd.

65. In een brief aan de Britse regering schrijft de CEO van Marks & Spencer dat zijn bedrijf wekelijks 40.000 douanedocumenten invult om goederen tot in Noord-Ierland te krijgen. Dit aantal zal stijgen tot 120.000 eens de brexitakkoorden volledig worden nageleefd. Als gevolg daarvan heeft M&S al 20 procent van zijn aanbod in Noord-Ierland gereduceerd. (The Guardian)

66. Tomaten kunnen zichzelf slechter laten smaken om insecten af te weren. Australische onderzoekers ontdekten dat wanneer de vrucht insecten in de buurt opmerkt, hij elektrische signalen naar de hoofdplant stuurt, die zichzelf dan vult met chemicaliën, waaronder waterstofperoxide – gebruikt in bleekmiddel en haarverf – zodat de vrucht slechter gaat smaken. (How stuff works)

67. Eén op de twee echtparen (53%) maakt ruzie achter het stuur. Misschien is dat te wijten aan het feit dat 8 op de 10 mannen tijdens de vakantie achter het stuur zitten, terwijl 38 procent van de vrouwen vindt dat zij beter kunnen rijden dan hun partner. (La Voix du Nord)

68. Een team van 1.700 vrijwillige dronepiloten heeft op amper 4 jaar tijd meer dan 2.000 weggelopen honden met hun baasjes herenigd. Katten zijn moeilijker te vinden vanuit de lucht, omdat ze de voorkeur geven aan bomen boven open velden. (The Times)

Augustus

69. Weermodificatie is wereldwijd in opkomst, met meer dan 50 landen die aan dergelijke technologie werken. Thailand heeft zijn budget voor weermodificatie de afgelopen 5 jaar met 30 procent verhoogd en wil tegen 2037 een einde maken aan het watertekort in 98 procent van de door droogte getroffen gebieden. China wil tegen 2025 ruim 5,5 miljoen vierkante kilometer, of 60 procent van het land, bedekken met een kunstmatig neerslagprogramma. (Nikkei Asia)

70. De drugskartels in de Mexicaanse staat Sinaloa zijn zo machtig dat ze een generatie jonge vrouwen ertoe aanzetten hun uiterlijk te veranderen. Plastisch chirurg Rafaela Martinez Terrazas beschrijft de “narco-esthetiek” als “een smallere gedefinieerde taille, bredere heupen met grotere billen… Ook de borsten zijn over het algemeen groot”. Maar zich binden aan het narcomilieu is niet zonder gevaar. In Sinaloa, worden twee keer zoveel vrouwen gedood door vuurwapens als in andere Mexicaanse staten. (Business AM)

Emma Coronel Aispuro (links), de vrouw van de Mexicaanse drugsbaron “El Chapo” (rechts). Beide zitten in de VS in de gevangenis. (Foto: Instagram/ Isopix)

71. Met 1.339 drugsdoden in 2020 bevestigt Schotland – een land met amper 5,5 miljoen inwoners – zijn status van drugsdodenhoofdstad van Europa. Na flink te hebben bezuinigd op de financiering van drugs- en alcoholgerelateerde hulpprogramma’s, is de lokale SNP in paniek geraakt en probeert de partij wanhopig het roer om te gooien. (EMCDDA)

72. Op dit moment bedraagt de mediane rijkdom van een zwarte familie in de VS 24.000 dollar. Voor een blanke familie is dat 188.000 dollar. (Federal Reserve)

73. Inwoners van het Centraal-Aziatische Turkmenistan die thuis toegang tot internet willen, moet op de Koran zweren dat ze niet naar verboden websites als Facebook of Twitter zullen surfen. Het repressieve regime in Ashgabat maakt gebruik van “digitale veiligheidsagentschappen” om de online activiteit van burgers te monitoren. De lokale bevolking maakt dan ook massaal gebruik van VPN-lijnen om haar surfgedrag te verbergen. (Radio Free Europe)

74. Ruim 1 op elke 153 werkende Amerikanen, of 1 op elke 350 Amerikanen tout court, werkt voor Amazon. Met 950.000 werknemers heeft de webwinkel nu meer volk in dienst dan de complete Amerikaanse bouwsector, die aan 873.000 mensen een inkomen bezorgt. (BI)

75. “Vandaag de dag is de loonkloof tussen CEO en werknemer in de VS maar liefst 351 tegen 1, een onaanvaardbare stijging ten opzichte van 15 tegen 1 in 1965. Met andere woorden, de gemiddelde CEO verdient in slechts één jaar bijna negen keer zoveel als wat de gemiddelde mens in zijn hele leven zal verdienen.” (The Guardian)

76. De terugkeer van de taliban heeft de prijs van boerka’s in Kaboel vertienvoudigd. Veel Afghaanse vrouwen zijn bang om de verworvenheden die zij de afgelopen 20 jaar hebben opgebouwd, te verliezen. (Business AM)

77. Een oneliner over sociale media die we u niet willen onthouden: “Twitter is a platform where people who don’t read books lecture people who write them.” (“Twitter is een platform waar mensen die geen boeken lezen de mensen die ze schrijven de les spellen.” (Journalist Michael Weiss)

78. Als een werknemer van Google sterft, krijgt zijn echtgeno(o)t(e) nog 10 jaar lang de helft van zijn of haar maandloon uitbetaald. Kinderen krijgen 1.000 dollar (850 euro) per maand tot hun 19e levensjaar.

79. Litouwen en Polen, felle tegenstanders van het regime in Wit-Rusland, zijn muren aan het bouwen aan hun grens. Litouwen plant een hek van 508 kilometer lang, en ook Polen, dat 2.000 militairen naar de grens stuurde, is bezig een hek te zetten. Dan is er Griekenland dat een 40 km lang hek aan zijn grens met Turkije voltooid. Dat moet mogelijke asielzoekers tegenhouden die Europa proberen te bereiken na de machtsovername door de taliban in Afghanistan. Wat Donald Trump dus destijds aan de zuidgrens van de VS met Mexico beloofde, maar nooit waarmaakte, doet de EU in alle stilte wel aan haar oostgrens.

80. Vlaanderen is meer dan ooit een subsidieland: de Vlaamse regering deelt dit jaar voor 13,3 miljard euro aan subsidies uit, of 3.000 euro per belastingplichtige Vlaming. Het gaat om bijna een derde van de begroting.” […] De subsidieziekte is niet alleen een politiek probleem: te veel burgers en organisaties knijpen er een oogje voor dicht. We laten het gebeuren omdat we straks zelf ook aan de beurt komen – ons bedrijf of onze toneelvereniging krijgt subsidies, of we krijgen een toelage voor onze zonnepanelen.” (Humo)

September

81. Bewijzen blijven zich opstapelen dat de wereldwijde lockdowns van 2020 het maritieme geluidslandschap fundamenteel ten goede hebben veranderd. Uit een analyse in Nieuw-Zeeland bleek dat 12 uur na de start van de lockdowns het geluid onder water met een factor drie verminderde door de afwezigheid van motorgeluid, waarbij het geluidsniveau met twee decibel daalde voor elke 10 procent afname van het scheepsgeluid. Hierdoor nam de afstand waarop de roep van tuimelaars kon worden gehoord toe van 2,9 kilometer tot 4 kilometer, en in de buurt van Auckland nam het bereik van viscommunicatie toe van een paar meter tot 155 meter. (Hakai Magazine)

82. Kinderen krijgen in recordaantallen antidepressiva voorgeschreven, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Britse gezondheidsdienst NHS. Het aantal voorschriften voor kinderen op de basisschool is de afgelopen vijf jaar met 20 procent gestegen; dat voor leerlingen op de middelbare school met 23 procent in dezelfde periode. (Times)

83. Sinds 2001 hebben naar schatting 30.100 Amerikaanse oorlogsveteranen die in Irak of Afghanistan hebben gevochten zelfmoord gepleegd. Dat zijn er 4 keer zoveel als er in gevechten zijn omgekomen. (USA Today)

84. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO, een afdeling van de VN) heeft vrijdag een lijst gepubliceerd van 11.000 rampen die verband houden met het weer, het klimaat en het water en dat voor de periode tussen 1970 en 2019. Dat is omgerekend één ramp per dag, met een gemiddelde van 115 doden of meer dan 2 miljoen doden in die periode. 91 procent van die slachtoffers moesten in ontwikkelingslanden worden betreurd. (FranceInfo)

De ravage in het Waalse Pepinster na de overstromingen van afgelopen zomer – Isopix

85. Er zijn 15,2 miljoen Joden in de wereld. Daarvan wonen er 6,9 miljoen in Israël en nog eens 8,3 miljoen in de Joodse diaspora over de hele wereld. Dat betekent dat 45,3 procent van de Joden in de wereld in de Israël woont, tegen 54,7 procent in het buitenland. (Jerusalem Post)

86. Sinds vorige week is een abortus na ongeveer zes weken in Texas alleen nog onder zeer strenge voorwaarden mogelijk. Waar in de mainstreampers minder aandacht aan werd besteed is dat Texas laatst rangschikt in het klassement van vrouwen met een ziekteverzekering (50e op 50), 46ste op 50 in de rangschikking van kinderen die honger lijden, 44ste inzake klinische zorg voor zuigelingen, 41ste voor moedersterfte en 38ste inzake schoolsubsidies per kind. Texas vindt ongeboren leven duidelijk belangrijker dan geboren leven. (Twitter)

87. Uren nadat de Twin Towers in New York waren ingestort, beloofde toenmalig burgemeester Rudy Giuliani dat de zone zou worden heropgebouwd. Zo geschiedde en het toerisme in de stad steeg van 36,2 miljoen bezoekers in 2000 tot 66,6 miljoen in 2019, wat tegen die tijd voor 403.000 jobs in de stad zorgde. (The Economist)

88. “In de weken en maanden na de aanslagen van 9/11 was ik er trots op leiding te geven aan een verbazingwekkend, veerkrachtig, verenigd volk. Als het gaat om de eenheid van Amerika, lijken die dagen ver weg. Er lijkt een kwaadaardige kracht aan het werk in onze samenleving, waarbij elk meningsverschil op ruzie uitdraait en elke ruzie op een botsing van culturen. Een groot deel van onze politiek is verworden tot een onverbloemde oproep tot woede, angst en wrok. Dat maakt ons bezorgd over onze natie en onze toekomst.” ( George W. Bush via CNN)

89. Ruim 73 procent van de Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland woonden, overleefden Hitler niet, terwijl W.O. II slechts 25 procent van de Joden in Frankrijk fataal werd. Het verschil lag in de data. Nederlanders hielden via een volkstelling gegevens bij over de godsdienst van hun bevolking. Die werden door de nazi’s gebruikt om Joden op te pakken. De Fransen hadden dergelijke gegevens ook, maar René Carmille, de ambtenaar die de gegevens moest verzamelen, was lid van het verzet. Hij saboteerde de resultaten van zijn onderzoek, wat hem marteling door de SS en de dood in een concentratiekamp opleverde – maar het redde honderdduizenden levens. (El País)

90. Een Oostenrijkse chipfabriek is een treffend voorbeeld van robots die mensen vervangen. De nieuwe Infineon-fabriek in Villach heeft nog maar ongeveer 10 personeelsleden nodig, tegen 140 bij een nabijgelegen voorganger. (FT)

91. In Afrika zijn 87 miljoen kinderen aan het werk. Dat is meer dan een vijfde van alle kinderen op het continent. (The Economist)

92. “In [Neder]-land werden vorig jaar midden in de winter meer dan duizend ooievaars gespot. Vroeger was dat ondenkbaar. Het is een mooi zicht dat we nu ook in de herfst en winter ooievaars kunnen bewonderen, maar eigenlijk moeten we daar helemaal niet blij mee zijn. Dit is weer een teken dat het klimaat aan het veranderen is. De ooievaars kunnen het hele jaar rond voldoende voedsel vinden.” (ANP)

93. Voor zover rijkdom een indicator is van ongelijkheid is dit een interessante grafiek van de Zwitserse bank Credit Suisse (cijfers 2021): 1,1% van de wereldbevolking bezit 45,8% van alle rijkdom op aarde. (Dat zijn mensen die 1 miljoen dollar of meer bezitten).

94. China heeft voldoende leegstaand vastgoed om meer dan 90 miljoen mensen te huisvesten. Om dat in perspectief te plaatsen: er zijn vijf G7-landen – Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Canada – die elk hun volledige bevolking in die lege Chinese appartementen zouden kunnen onderbrengen en nog ruimte over zouden houden. (FT)

95. De toiletpapierindustrie is wereldwijd goed voor 26 miljard dollar aan jaarlijkse omzet, en de gemiddelde westerling gebruikt 70 tot 140 rollen per jaar. Hoewel toiletpapier – het ultieme papierproduct voor eenmalig gebruik – een ideale toepassing voor gerecycleerd papier lijkt, is de realiteit dat toiletpapier  voornamelijk uit jong hout wordt geproduceerd. Alternatieven op basis van gerecycleerd materiaal hebben een esthetisch probleem, namelijk dat moeilijk is om die lelieblanke kleur te krijgen waar de consument net om vraagt. (Quartz)

Oktober

96. Googles DeepMind AI-divisie heeft haar rekenkracht aangewend voor het weer en beweert nu dat het de regen in de komende twee uur nauwkeuriger kan voorspellen dan elke andere voorspeller. Deze “brave new world” of “precipitation nowcasting” maakt gebruik van machine learning om de meest recente 20 minuten aan radargegevens om te zetten in een kortetermijnvoorspelling. (The Guardian)

97. In gebieden waar Donald Trump in 2020 de presidentsverkiezingen won met tenminste 70% van de stemmen heeft Covid het leven gekost aan 47 mensen op 100.000. In gebieden waar hij minder dan 32% van de stemmen haalde, stierven 10 mensen op 100.000. (NYT)

98. Tussen 1950 en 2020 hebben zo’n 3.000 Franse priesters elk gemiddeld 36 minderjarigen aangerand, waarvan 80 procent jongens. (Business AM)

99. De huidige stijging van de energieprijzen in Europa is werkelijk uniek. Nooit eerder zijn de energieprijzen zo hoog en zo snel gestegen. In zes maanden zijn ze verachtvoudigd. (Société Générale)

100. Las Vegas verdient 2 miljard dollar per jaar aan “snelle” bruiloften. Koppels stoppen bij een kapel langs de weg, trouwen in 10 minuten en gaan dan – vermoedelijk – naar de casino’s. Meer dan 70.000 mensen trouwen elk jaar op deze manier, en 18.000 inwoners werken in de bruiloftsindustrie.

101. Rusland heeft de formule voor het Oxford/AstraZeneca-vaccin gestolen en gebruikt om een eigen vaccin te maken. Britse veiligheidsdiensten zeggen voor 95 procent zeker te zijn dat een van Vladimir Poetins spionnen de vitale data heeft gejat. (Business AM)

102. Spanje heeft plannen om 18- tot 35-jarigen die het ouderlijk huis verlaten maandelijks 250 euro per maand uit te keren. Bijna twee derde van de Spanjaarden onder de 29 woont nog bij hun vader en moeder – zij verlaten het ouderlijk huis doorgaans vier jaar later dan het EU-gemiddelde. Belgen trekken thuis gemiddeld weg tussen hun 26ste (mannen) en 25ste (vrouwen) (Quartz)

103. Volgens een Ipsos-enquête in 16 EU-landen, kan 20 procent van de Europeanen als “antisemitisch” worden beschouwd (8 procent “gematigd” antisemitisch en 12 procent “sterk”). (Le Dauphiné Liberé)

104. Ongeveer een derde van de 1.147 bekende haaien- en roggensoorten in de wereld wordt met uitsterven bedreigd. Hun populaties zijn de afgelopen 50 jaar met 71 procent gedaald. Dit is acuut in het Middellandse Zeegebied, waar de populaties van grote haaien in de afgelopen twee eeuwen met 97 procent zijn gedaald. (Hakai magazine)

YouTube/Mark Rober

105. In 2009 werd de Britse zangeres Lilly Allen 200.000 dollar in Bitcoin aangeboden voor een optreden. De zangeres sloeg het aanbod af. Vandaag zouden die Bitcoins meer dan 11,5 miljard dollar waard zijn. Dat bedrag is meer dan 2.870 keer zoveel als het fortuin van 4 miljoen dat de zangeres momenteel aanhoudt. (The Independent)

106. Geschat wordt dat tegen de tijd dat een kind 13 wordt, reclamebedrijven 72 miljoen data over een kind hebben verzameld. Hoe meer gegevens vanaf jonge leeftijd worden verzameld, hoe gemakkelijker het voor adverteerders is om jonge kinderen tot consumentendoelwit te maken. (The Guardian)

107. In een nieuwe studie beweren NASA-onderzoekers dat de aarde zich momenteel “in een gevaarlijke situatie bevindt die niet kan worden afgesloten totdat één of meer levensvatbare, zichzelf in stand houdende buitenaardse koloniën worden gesticht”. Gebaseerd op de vooruitgang van onze rekenkracht, die “exponentieel groeit parallel aan de technologie van ruimte-exploratie”, geloven zij dat de mens Mars zal beginnen koloniseren in 2038 en Jupiter en Saturnus rond 2080. (Cornell University)

108. Onderzoekers van CNRS, Stanford en SciencesPo hebben een goed gedocumenteerde studie gepubliceerd waaruit blijkt dat na ExxonMobil, BP en Shell ook de Franse oliereus Total sinds 1971 actief heeft deelgenomen aan “het rondstrooien van twijfel” over de verantwoordelijkheid van fossiele brandstoffen voor de klimaatverandering. 

November

109. Luidruchtige helikopters bederven het leven aan de Franse Riviera. Inwoners van Ramatuelle, aan de kust van Saint-Tropez, hebben geklaagd over het lawaai dat wordt gemaakt door rijke bezoekers die per helikopter komen aanvliegen. Vorig jaar waren er ongeveer 20.000 helikoptervluchten in het gebied, dat zijn er 55 per dag. (Le Parisien)

110. Op het Braziliaanse platteland is een man om het leven gekomen toen hij door een bijenzwerm in een meer werd gejaagd en vervolgens door piranha’s werd opgegeten alvorens te verdrinken. (Estado de Minas)

111. Dat de inflatie in ons land in oktober met 4.16 procent het hoogste peil sinds oktober 2008 bereikte (toen de inflatie 4,72 procent bedroeg), speelt volgens onze centrale bankiers geen rol. Het zijn wel degelijk zij die vandaag in alle landen de economie beheren en blanco cheques uitschrijven aan regeringen door hen toe te staan hun begrotingstekorten ongecontroleerd te laten oplopen met herhaalde stimuleringspakketten om daarna die schulden op de markten op te kopen. Lagarde en co zijn dermate bang geworden voor een beurskrach, een vastgoedkrach of zelfs voor een economische groeivertraging dat ze de markten liever in een staat van kunstmatige euforie houden. Dat dit gevolgen heeft voor uw spaargeld, kan blijken uit onderstaande grafiek. Wie nu 200.000 euro op een spaarrekening heeft staan, verliest bij een inflatie van vijf procent binnen vijf jaar 43.295 euro aan koopkracht. 

112. Volgens Shell CEO Ben van Beurden kunnen de langetermijnambities van het bedrijf om over te stappen op groene energie niet gebeuren zonder de inkomsten uit de traditionele olie- en gasactiviteiten. “Een potentiële groene waterstoffabriek in de Noordzee zal “niet zal worden gefinancierd door waterstofbusiness – het zal worden gefinancierd door de olie- en gasbusiness.” (Business AM)

Ben Van Beurden, CEO Royal Dutch Shell, op een archieffoto (Foto:ROMUALD MEIGNEUX/SIPA)

113. Wil Ierland zijn klimaatdoelstellingen halen dan moet het zo’n 1,3 miljoen koeien laten afmaken, blijkt uit berekeningen van accountantsbureau KPMG. Taoiseach Micheál Martin heeft het rapport afgedaan als “paniekzaaierij” – maar de landbouw is verantwoordelijk voor meer dan een derde van de uitstoot van broeikasgassen in Ierland, het hoogste percentage in Europa. (The Guardian)

14. Datacenters gebruiken enorme hoeveelheden water om oververhitting te voorkomen. Google alleen al is verantwoordelijk voor miljarden liters waterverbruik in de VS elk jaar – 8,7 miljard liter, om precies te zijn, en dat is enkel wat het bedrijf zelf aan cijfers vrijgeeft. Dat is niet het grootste deel van Google’s waterverbruik, want het bedrijf verzet zich tegen elke vorm van transparantie. (Boondoggle)

115. Ruim 36 procent van al het voedsel in de wereld wordt niet opgegeten of wordt weggegooid. (McKinsey)

116. In de rivier de Theems zijn haaien aangetroffen. In 1957 werd de 344 km lange rivier “biologisch dood” verklaard. Dankzij de verbeterde waterkwaliteit zijn in een studie nu drie soorten haaien in de wateren aangetroffen. (Bloomberg)

117. Portugal heeft nieuwe arbeidswetten aangenomen die onder meer verbieden dat bazen buiten de werkuren contact opnemen met werknemers. In een document waarin de nieuwe arbeidswetten worden gedetailleerd, staat geschreven “dat werknemers recht moeten hebben op ten minste 11 achtereenvolgende uren “nachtrust”, waarin zij niet mogen worden onderbroken, tenzij in noodgevallen”. (CNBC)

118. De beurskapitalisering van elektrischewagenbouwer Rivian oversteeg dinsdag die van Volkswagen. De Duitsers produceerden vorig jaar 9,3 miljoen wagens; terwijl de Amerikanen er op 22 oktober exact 98 hadden afgeleverd. Rivian is nu ook meer waard dan Caterpillar, IBM and Lockheed Martin. Het bedrijf heeft nog nooit een wagen verkocht. (CNN)

119. Fok Hing Gin, een ginmerk uit Hongkong, moet in Groot-Brittannië zijn naam veranderen omdat deze “ernstige beledigingen” zou kunnen veroorzaken. De eigenaars houden vol dat het merk is genoemd naar Fuk Hing Lane, een straat in hun thuisstad, en dat zij het eerste woord al hadden aangepast om het minder grof te maken. (SCMP)

120. Verlamde muizen lopen opnieuw nadat onderzoekers van de Northwestern University in Chicago een “zelfassemblerende” gel in hun ruggenmerg hadden geïnjecteerd. De gel vormde een soort van steiger die cellen hielp groeien en zenuwregeneratie stimuleerde. (New Scientist)

121. Uit het jaarverslag van Secours Catholique blijkt dat in Frankrijk het aantal mensen dat door alle liefdadigheidsorganisaties aan voedsel wordt geholpen, is gestegen van 2,6 miljoen in 2009 tot 5 à 7 miljoen nu. Dit vertegenwoordigt 10% van de inwoners van het land, waaronder meer dan 40% van de werkende bevolking. (Secours Catholique)

122. Groot-Brittannië is “op koers” om tegen 2030 hiv uit te bannen, nadat een revolutionaire behandeling het groene licht kreeg. Mensen met hiv kunnen nu zes injecties per jaar krijgen om hun aandoening onder controle te houden, in plaats van dagelijkse pillen. (Sky News)

123. De Internationale Arbeidsorganisatie telt in 2020 opnieuw ruim 50 doden en 500 ernstig gewonden onder gastarbeiders op bouwplaatsen van WK-stadions in Qatar. In de echte Poule des Doods alvast drie landen: Bangladesh, India en Nepal, die de meeste mensenlevens opofferden opdat landen als België straks in de woestijn kunnen gaan voetballen. (ILO)

124. MacKenzie Scott, de ex-vrouw van Jeff Bezos, gaf in de eerste vijf maanden van dit jaar 8,6 miljard dollar weg aan goede doelen. Ze zweert “daarmee door te gaan tot de kluis leeg is”. Maar dat is moeilijker dan het klinkt. De bron van haar fortuin is een aandeel van 4% in Amazon. De koers van het aandeel is sinds haar scheiding in 2019 bijna verdubbeld, waardoor er nu al 30 miljard dollar meer in die kluis zit. (The Economist)

Mackenzie Scott – Isopix

125. Om de corona-epidemie te bestrijden, nam 64 procent van de staten in 2020 “onevenredige, onnodige of illegale” maatregelen … waaronder 40 procent van de democratieën. (IDEA/ Business AM)

126. Studenten bekijken online colleges nu twee keer zo snel als normaal en dat werkt. Volgens de Canadese psycholoog Evan Risko heeft speed-watching weinig negatieve invloed op het geheugen van studenten. (The Guardian)

127. December 2017 was de donkerste maand in de geschiedenis van Moskou met zes minuten zonneschijn. (The Independent)

128. Cloud seeding – waarbij vliegtuigen “zilverjodiumpluimen” in wolken loslaten, waardoor zich ijskristallen vormen en er sneeuw valt – wordt in Idaho opgevoerd om de ernstige droogte in de staat aan te pakken. De sneeuw, die in de lente smelt en stroomafwaarts van de Rocky Mountains stroomt, stimuleert nu al de productie van hydro-elektrische energie en produceert elk jaar ongeveer 1,25 miljard kubieke meter water. Het is ook goedkoop: de staat Utah zegt dat het programma 2,18 dollar kost per geproduceerde kubieke water. In sommige stedelijke gebieden kan water honderden dollars per kubieke meter kosten. (Seattle Times)

129. De (in theorie) semiautonome Chinese regio Hongkong kent al elf jaar op rij de minst betaalbare vastgoedmarkt ter wereld. De mediane prijs van een woning in de Chinese stad zou zo’n 20 keer hoger zijn dan het gemiddelde jaarlijkse gezinsinkomen. Dat is vier keer zoveel als de verhouding die een vastgoedmarkt zou classificeren als “ernstig onbetaalbaar”. (Business AM)

Appartementsgebouwen in Hongkong
Appartementsgebouwen in Hongkong – Isopix

130. Ruwweg 52 procent van de homoseksuele mannen in de VS heeft een bachelor’s degree, terwijl het algemene nationale cijfer voor alle volwassenen in de VS 36 procent is. 6 procent van de homoseksuele mannen in de VS heeft een geavanceerde graad (J.D., M.D. of Ph.D.), dat is ongeveer 50 procent hoger dan dat van hetero mannen. Dit geldt voor homomannen in de vier grootste raciale/etnische groepen (blank, zwart, Latijns-Amerikaans en Aziatisch). (Phys.org)

131. Ruim 50 procent van het totale spraakverkeer van Facebook Messenger is afkomstig uit Cambodja, waar de inwoners de voorkeur geven aan spraaknotities omdat het typen van de Khmer-taal moeilijk is. (Rest of World)

132. Tweedehands Rolexen wisselen van eigenaar voor het drievoudige van hun oorspronkelijke prijs. Dat is o.a. een gevolg van een sterke toename van de vraag vanuit China’s bloeiende middenklasse.  Het tekort aan beschikbare uurwerken heeft geleid tot wachtlijsten van meerdere jaren voor populaire modellen: sommige dealers in Duitsland vragen 103.000 euro voor de gouden Cosmograph Daytona met groene wijzerplaat – 70.000 euro meer dan de detailhandelsprijs via officiële Rolex-distributeurs. (Berner Zeitung)

December

133. Microcamera’s hebben een groot potentieel om problemen in het menselijk lichaam op te sporen, maar eerdere prototypes leverden vooral vage, vervormde beelden met een beperkt gezichtsveld op. Onderzoekers van Princeton University en de University of Washington hebben nu een ultracompacte camera ter grootte van een grove zoutkorrel ontworpen. Die kan scherpe beelden in kleur produceren, vergelijkbaar met een conventionele samengestelde cameralens die 500.000 keer groter is in volume. (Phys.org)

134. Aan de hand van statistieken uit de Chinese pers werd berekend dat 72 van de miljardairs in het land in de voorgaande acht jaar een vroegtijdige dood waren gestorven. Het oorspronkelijke stuk in China Daily, dat wordt gepubliceerd door de communistische partij, gaf de details:  “Van de 72 miljardairs werden er 15 vermoord, 17 pleegden zelfmoord, 7 stierven door ongelukken, 14 werden volgens de wet geëxecuteerd en 19 stierven aan ziektes.” (FT)

135. Zwitserland is sinds 1976 drie keer per ongeluk zijn piepkleine buurland Liechtenstein binnengevallen, toen troepen verdwaalden in de bergen en de grens overstaken. De plaatselijke bevolking lijkt dat niet erg te vinden. “Het is niet zo dat ze met gevechtshelikopters binnenvielen”, zei een Liechtensteinse na de meest recente inval in 2007 – hoewel er sinds 1968 twee heuse, maar accidentele beschietingen zijn geweest. (BBC)

136. Extreem-rechtse standpunten zijn mainstream geworden nu Frankrijk zich opmaakt voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Niet minder dan een derde van de kiezers zegt van plan te zijn op een extreem-rechtse kandidaat te stemmen.

137. De Franse econoom Thomas Piketty en een collectief van meer dan 100 economen (Laboratoire sur les Inégalités Mondiales) publiceren het Wereld Ongelijkheidsrapport 2022 over de inkomens- en vermogensverschillen in de wereld. “De dynamiek van de ongelijkheid is gewijzigd en bestaat niet langer tussen arme landen en rijke landen, maar binnen de landen zelf. Ongelijkheid heeft met andere woorden niet langer een geografische of historische oorzaak, maar wordt veroorzaakt door binnenlandse “politieke keuzes” (belastingen, fiscaliteit…).”

138. Uit een nieuwe Franse studie over godsdienstbeleving blijkt dat 43 procent van de middelbare scholieren “die een godsdienst belijden” de regels van hun godsdienst “belangrijker vinden dan de wetten van de republiek”. Dat is twee keer zoveel als in de algemene bevolking (23 procent). Het cijfer bedraagt 38 procent onder praktiserende katholieken en 65 procent onder hun moslimgenoten. (Ifop)

139. In mei 2020 werden de kosten voor het vaccineren van de hele planeet geschat op 25 miljard dollar. Dat lijkt een groot bedrag, maar is amper minder dan de 20,2 miljard dollar die het Amerikaanse leger per jaar uitgaf aan airconditioning in Afghanistan en Irak. (London Review of Books)

140. Een onderzoek van de Associated Press naar elk potentieel geval van kiezersfraude in de zes staten die door Donald Trump worden betwist, heeft 475 frauduleuze stemmen opgeleverd – een aantal dat geen enkel verschil zou hebben gemaakt bij de presidentsverkiezingen van 2020. (AP)

141. Oogdruppels die het zicht van dichtbij verbeteren, zouden een alternatief kunnen worden voor een onvindbare leesbril. Vuity, dat in de VS op doktersvoorschrift verkrijgbaar werd, is een behandeling die één keer per dag wordt toegediend en gebruikers kan helpen van dichtbij te zien, zonder hun zicht op lange afstand aan te tasten. (NYT)

142. Teslabaas Elon Musk, de rijkste persoon ter wereld, kan een belastingaanslag tegemoet zien van ongeveer 12 miljard dollar, als hij al zijn opties uitoefent die volgend jaar aflopen. Rekening houdend met de spilzucht van de Amerikaanse overheid, die 18,6 miljard dollar per dag uitgeeft, is Musks bijdrage net voldoende om die overheid 15 uur en 25 minuten in leven te houden. (CNBC)

143. De helft van de vijfjarigen van vandaag mag verwachten 100 jaar te worden. Zij zullen waarschijnlijk 60 jaar van hun leven werken – 20 jaar langer dan de gemiddelde persoon vandaag. (Stanford Longevity Center)

144. Acht van ’s werelds tien meest waardevolle bedrijven zijn Amerikaans, tegen drie in 2010. Het aandeel van landen die de dollar inzetten bij handelstransacties, is gestegen van 30 procent in 1950 tot 60 procent vandaag. Ondanks de bejubelde economische boom in China zijn de VS nog steeds goed voor een kwart van het mondiale bbp, ongeveer evenveel als in 1980. In dezelfde periode zag de EU haar aandeel dalen van 35 procent tot 21 procent. De markten weerspiegelen de “collectieve wijsheid van miljoenen” die onevenredig veel in Amerikaanse bedrijven blijven investeren en de dollar blijven gebruiken. (Times of London)

145. Amazon heeft in alle stilte kritiek op boeken van president Xi verwijderd door slechte recensies, beoordelingen en commentaren van zijn Chinese site te schrappen. De Amerikaanse retailgigant stemde ongeveer twee jaar geleden in met de eis van Peking om alles onder een vijfsterrenrecensie van Xi Jinpings boek The Governance of China van Amazon.cn te laten verwijderen. (Times of London)

146. De zogeheten illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij is goed voor 20 to 50% van de wereldwijde vangst. (The Economist)

147. Een van de kleinste boekjes ter wereld heeft 4.200 euro opgebracht op een veiling in België. Het in 1952 uitgegeven en in leer gebonden werk is slechts 5 mm breed en hoog. Het piepkleine boekwerkje, dat alleen met een vergrootglas kan worden gelezen, bevat het Onze Vader in het Nederlands, Engels, Amerikaans Engels, Frans, Duits, Spaans en Zweeds. (Brussels Times)

148. De Amerikaanse marine is zo bezorgd over een cyberaanval die haar GPS-systemen uitschakelt, dat ze haar matrozen leert te navigeren door de sterren te volgen. (Popular Mechanics)

149. In Kodiak (Alaska) was het op  tweede kerstdag 18,3 graden Celsius, dat is 11 graden warmer dan het vorige record van 7,2  graden. Het gaat om de warmste wintertemperatuur ooit ter plaatse gemeten. (Twitter)

150. Een Amerikaans huis met een gemiddeld elektriciteitsverbruik heeft vandaag minstens dertien jaar nodig hebben om één enkele Bitcoin te delven. (NYT)


Bovenstaande selectie komt uit de Midday Brief, de dagelijkse nieuwsbrief van Dominique Dewitte.

“Deze nieuwsbrief heeft een openingsratio van meer dan 45%. Een ongezien percentage in het Vlaamse nieuwslandschap. Met reden, abonneer je en je zal begrijpen waarom ik elke dag opnieuw meer dan 30.000 enthousiaste lezers heb.”

Een voorbeeld vind je hier en inschrijven kan hier

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20