Er zijn een aantal dingen dat slechts weinig tijd zullen kosten, maar die er wel aan bij kunnen dragen dat je eerder door een werknemer in dienst wordt genomen. Een aantal van deze dingen, die al door een heleboel werkzoekenden zijn effectief gebruikt tijdens hun zoektocht, hebben we dan ook voor je op een rijtje gezet zodat je er ook je voordeel mee kunt doen als je gaat solliciteren. Zo weten bijvoorbeeld nog steeds veel mensen niet dat je een bedankbriefje, of bedankberichtje, dient te sturen nadat je een sollicitatiegesprek hebt gevoerd. Daarnaast zijn er nog tal van sollicitanten zich niet bewust van het feit dat op hun CV niet alles genoemd hoeft te worden wat met hun werkervaring te maken heeft (en alleen relevante zaken vermeld moeten worden).
In sommige gevallen gaat het echter om kleine dingen die het verschil zullen maken, terwijl er natuurlijk ook echt belangrijke zaken zullen zijn die je poging om een nieuwe baan te bemachtigen, kunnen maken of breken. Hieronder hebben we 15 dingen voor je op een rijtje gezet die je absoluut moet weten over de zoektocht naar een job. Kijk dus snel verder om na te gaan of er iets is dat eens uit kunt proberen.
15 Snelle tips die je kunnen helpen om in dienst genomen te worden
- Je kunt de tijd die je besteedt aan het zoeken naar een baan beperken door geavanceerde zoekopties te gebruiken op speciale banenwebsites. Alle grote banenwebsites beschikken immers over een dergelijke optie waar je bijvoorbeeld kunt zoeken op trefwoord, locatie, functie en bedrijf. Op deze manier zul je immers veel sneller kunnen achterhalen welke nieuwe banen er op je staan te wachten en verspil je niet onnodig veel tijd aan niet relevante functies.
- Het solliciteren naar elke willekeurige baan is niet altijd een goed idee. Je dient dan ook je zoekopdracht te richten op functies waar je gekwalificeerd voor bent. Je hebt zo immers een betere kans om uitgenodigd te worden voor een persoonlijk gesprek. Het verzenden van willekeurige CV’s en sollicitatiebrieven is om die reden dus gewoon een verspilling van je tijd. Voordat je je zoektocht naar een nieuwe baan gaat beginnen, zul je zeker de tijd moeten nemen om te bepalen wat voor soort werk je wilt gaan doen. Nog beter maak je een lijst van geschikte bedrijven waar je voor zou willen werken en doe je je best om bij hen op te vallen. Om een baan te kunnen krijgen zul je immers eerst opgemerkt moeten worden door het bedrijf van je dromen.
- Stop niet met solliciteren terwijl je op een antwoord van een andere werkgever wacht. De meeste werkzoekenden zullen immers vaak af worden gewezen en pas na een aantal keren door een werkgever uit worden genodigd voor een sollicitatiegesprek. Niet elke sollicitatie gaat dan ook even goed, maar je kunt altijd van gemaakte fouten leren en dit een volgende keer verbeteren. Op een bepaald moment zul je dan een geschikt aanbod krijgen. In het meest lastige geval zul je moeten gaan kiezen tussen meerdere jobaanbiedingen, maar daar kun je uiteraard ook weer een slaatje uitslaan.
- Je moet ervoor zorgen dat een werkgever de moeite wil nemen om juist jouw sollicitatiebrief en/of CV te bekijken. Je hoeft hiervoor er alleen maar voor te zorgen dat hij, of zij, onder de indruk raakt van jou sollicitatie en je uit wil nodigen voor een gesprek. Wanneer je voor een managersfunctie gaat solliciteren, is het bijvoorbeeld bittere noodzaak om al in de eerste alinea van je brief duidelijk te maken wat je ambieert. Alleen dan heb je een reële kans om later een persoonlijk gesprek te mogen voeren. In je sollicitatiebrief zul je dus je persoonlijke kwalificaties dienen te koppelen aan een vacante baan en een boeiende uitleg moeten geven over de dingen die je in je mars hebt.
- Je zult je CV overigens altijd moeten aanpassen naar de baan waar je voor solliciteert, en dat geldt eveneens voor de sollicitatiebrief die je gaat schrijven. Door je CV aan te passen, moet je proberen als de meest geschikte kandidaat voor een bepaalde functie voor de dag te komen. Wanneer je dan namelijk niet doet dan zul je niet op worden gemerkt en op de grote stapel van twijfelgevallen, of zelfs rechtstreeks in de papierbak, te belanden. Voor elke functie waar je voor solliciteert, zul je dus je CV en sollicitatiebrief aan moeten passen.
- Je hoeft niet al je werkervaring op je CV te vermelden. Iemand met meer dan 40 jaar werkervaring zal hiermee zelfs niet elke werkgever kunnen imponeren. Een kandidaat met kennis en vaardigheden die up to date zijn en die voldoende ervaring heeft, is in de regel voor veel werkgevers dan ook interessanter. Bovendien blijft een CV op die manier veel overzichtelijker voor de werkgever, maar uiteraard ook voor jezelf.
- Indien je meer dat één baan op je CV hebt genoemd, zul je eveneens eventuele gaten in je werkzame leven moeten kunnen verklaren. Indien je werkloos bent geweest, dan moet je je CV er immers niet uitzien alsof in een bepaalde periode helemaal niet uit hebt gevoerd, bijvoorbeeld nadat je ontslagen werd. Je dient dan ook naar relevante zaken te zoeken die relevant zijn naast je arbeidsverleden en je je kunt gebruiken om je CV te versterken, zoals het werken als een vrijwilliger of het volgen van een beroepsgerichte studie.
- Door je te kleden naar de functie waar je voor solliciteert, kom je doorgaans veel geloofwaardiger over, dan wanneer je niet voldoende aandacht aan je kleding zou besteden. Zo dien je je te kleden als een manager, of een ander succesvolle persoon binnen een bepaalde beroepsgroep. Wellicht dat dit niet altijd de doorslag zal geven, maar de eerste paar minuten van een sollicitatiegesprek zijn cruciaal om een positieve eerste indruk achter te laten. Hierbij speelt de juiste kleding voor een specifieke functie dan ook een essentiële rol bij. Om erachter te kunnen komen welke kleding past bij de functie waar je voor gaat solliciteren, dien je op zoek te gaan naar informatie met betrekking over de heersende bedrijfscultuur bij deze potentiële werkgever.
- Blijf altijd jezelf en ga geen antwoorden instuderen, een valse glimlach op je gezicht toveren of alleen maar dingen zeggen die je gesprekspartner tijdens het sollicitatiegesprek graag wil horen, in plaats van de dingen waar je werkelijk in gelooft. Dit is immers niet alleen misleiding van de werkgever, maar zeker ook van jezelf. Voor een werkgever is het namelijk van groot belang om te weten wie zij precies in dienst nemen. Door jezelf te zijn zullen ze dan ook te maken krijgen met een nieuwe collega zoals ze hem, of haar, ook tijdens het sollicitatiegesprek hebben leren kennen.
- Anekdotes gebruiken tijdens een sollicitatiegesprek is een uitstekende manier om je ervaring en vaardigheden aan de orde te laten komen. Een manier om de werkgever te laten zien wat je waard bent, kan dus goed door een verhaal te vertellen. Wanneer je tijdens een sollicitatiegesprek vragen worden gesteld, specifieke vaardigheden en/of ervaringen moeten worden verduidelijkt en op welke wijze je de zult handelen in specifieke situaties, kun je dus een relevante anekdote gebruiken. Hoe meer concrete informatie je immers kunt geven, hoe meer een werkgever te weten zal komen over je kwalificaties en hoe groter de kans op een baan zal zijn.
- Spreek nooit kwaad over een vorige werkgever, collega’s of klanten. Hierdoor zal je gesprekspartner tijdens het sollicitatiegesprek namelijk gaan denken dat je ook nare dingen gaat zeggen over zijn, of haar, bedrijf op momenten dat je er niet meer werkzaam zult zijn.
- Je dient een bedankbriefje, vandaag de dag mag dat ook een e-mailberichtje zijn, te sturen na het voeren van een sollicitatiegesprek. Dit is namelijk een belangrijke manier om je waardering te tonen aan de werkgever en nogmaals te benadrukken dat je de vacante functie ambieert. Bovendien kun je in dit briefje, of berichtje, nog zaken noemen die niet ter sprake zijn gekomen tijdens het sollicitatiegesprek, maar die wel relevant zijn voor de sollicitatie. Een dergelijk bedankje na een sollicitatiegesprek zal een werkgever nog een keer aan jou als kandidaat herinneren en de positieve indruk nog meer versterken.
- Netwerken is een essentieel onderdeel van een succesvolle zoektocht naar een interessante baan. De meeste banen worden namelijk nog steeds gevonden door middel van goed netwerken, ongeacht of dit nu online of persoonlijk gebeurt. Je weet immers nooit of je hulp kunt krijgen van iemand bin het vinden van een andere baan te vinden, behalve als je goede contacten onderhoud met mensen die je hierbij de weg kunnen wijzen. Indien dit mogelijk is, kun je dan ook zeker je contacten binnen een bepaald bedrijf aanwenden om sneller in aanmerking te komen voor een vacante baan.
- Referenties kunnen een enorm verschil maken als je graag in dienst wordt genomen door een bepaalde werkgever. Door middel van je referenties zijn werkgevers namelijk in staat om je achtergrond na te trekken. Voor een sollicitant is het om die reden dan ook essentieel om referenties te vragen aan voormalige werkgevers, collega’s, klanten, ondergeschikten en leveranciers. Je kunt je referenties bewaren op speciale websites zoals LinkedIn en deze waar mogelijk delen. Wanneer je je zorgen maakt over het krijgen van een slechte referentie van je leidinggevende, dan kun je eveneens op zoek gaan naar een aantal persoonlijke referenties die je toe kunt voegen aan je referentielijst.
- Het is geen enkel probleem om meer dan één keer voor dezelfde baan te solliciteren. Je kunt je zoektocht naar je droombaan dus gewoon doorzetten, zelfs op momenten dat je nog op een antwoord van een werkgever zit te wachten. Je kunt dus ook met een gerust hart nog een keer solliciteren naar een bepaalde functie als je merkt dat er nogmaals een vacatureadvertentie is geplaatst. Natuurlijk moet je er dan wel voor zorgen dat je persoonlijke kwalificaties overeenkomen met de functie-eisen die je beide CV’s en sollicitatiebrieven hebt vermeld. Tevens dien je op LinkedIn na te gaan welke personen je kent binnen het bedrijf. Wanneer dat het geval is, kun je immers je contact(en) gebruiken om een doorverwijzing te regelen voor de tweede ronde van de sollicitatieprocedure.
Bonus Tip: Besteed altijd ruimschoots aandacht aan je uiterlijk en je persoonlijke uitstraling als je uit bent genodigd voor een sollicitatiegesprek. Deze extra sollicitatietip is vooral van groot belang als je op zoek bent naar een managementfunctie. Veel werkgevers die op zijn naar een goede manager zullen bijvoorbeeld direct hun blik laten vallen op je schoenen waardoor het zaak is om deze vooraf goed te poetsen. Maar ook de rest van je uiterlijk en manier van kleden zal zeker door een potentiële werkgever worden beoordeeld (en dus van invloed zijn op de kansen die je hebt als kandidaat voor een vacante functie). Kortom: als sollicitant zul je er altijd van top tot teen goed verzorgd uit moeten zien als je tenminste kans wilt maken op de baan van je dromen.