15 Goedkope zakelijke ideeën waar iedereen een bedrijf mee kan starten

Indien je een eigen bedrijf wilt starten, maar je niet veel startkapitaal of tijd om te investeren in de ontwikkeling van gespecialiseerde vaardigheden, dan doe je er goed aan als je even verder leest en de nodige zakelijke ideeën opdoet.

Geen geld hoeft geen probleem te zijn om een bedrijf te starten

Eigenlijk zou je namelijk ieder bedrijf op een goedkope manier kunnen starten; soms zelfs zonder er ook maar één euro in te steken wanneer je alle benodigde faciliteiten en apparatuur al binnen handbereik hebt. Aan de hand van de overige ideeën kun je al snel, of zelfs vrijwel direct, met je eigen bedrijf aan de slag. Zeker als je een bedrijfje vanuit huis op wilt zetten, kun je doorgaans eerder starten.

Je moet je echter wel altijd goed beseffen dat dit soort bedrijven niet voor iedereen geschikt zullen zijn, in het bijzonder niet voor mensen die van plan zijn om snel rijk te worden, of die binnen korte tijd verwachten een enorm kapitaal op te kunnen bouwen. In de regel kan een eigen bedrijf je, zeker in de beginfase, je alleen een goed leven en tevredenheid als eigen baas bieden, mits je bereid bent om je handen uit de mouwen te steken en zekere risico durft te lopen.

1. Oppassen op dieren

Steeds meer mensen zijn op zoek naar iemand om de zorg voor hun huisdieren op zich wil nemen op momenten dat ze zelf daar niet voor in de gelegenheid zijn, bijvoorbeeld omdat ze moeten werken of op reis zijn. Er zal dan worden gezocht naar iemand die hun huisdier net wat meer zorg en aandacht willen bieden dan dat ze bijvoorbeeld in een kennel zouden kunnen krijgen. Dit soort professionele verzorgers van huisdieren komt immers bij je in huis om voor het dier te zorgen. Het dier wordt dan niet alleen gevoerd, maar eveneens verzorgd en/of uitgelaten. Uiteraard zal de verzorger van het huisdier vaak ook wat extra aandacht geven, door bijvoorbeeld even samen te knuffelen of te spelen. 

Als je van dieren houdt en je voldoende kennis en vaardigheden hebt om voor hen te zorgen, dan kan dit een geweldig eigen onderneming voor je zijn. Vandaag de dag hebben veel mensen immers behoefte aan deze vorm van ondersteuning bij het houden van één of meerdere huisdieren in combinatie met een drukke baan. Het zal je dan ook waarschijnlijk niet verbazen dat de vraag naar dergelijk dierverzorgers nog altijd in de lift zit. Om echter aan de slag te kunnen gaan, dien je wel te beschikken over voldoende kennis, vaardigheden en affectie ten aanzien van dieren. Verder moet je goed je tijd in kunnen delen om voldoende tijd aan elke “klant”te kunnen besteden en zul je jezelf goed moeten verzekeren.

2. Huishoudelijke schoonmaakservice

Je huis door een ander laten schoonmaken is vandaag de dag niet meer alleen weggelegd voor alleen mensen met een omvangrijke beurs. Dat is dus goed nieuws voor alle anderen die het tegenwoordig eveneens vaak steeds drukker krijgen. Steeds meer mensen zijn dan ooit bereid om te betalen om te kunnen profiteren van de voordelen van een schoon huis en meer vrije tijd na een drukke werkdag of- werkweek. Ze houden dan dus tijd over om de dingen te doen die ze meer belangrijk, of gewoon leuker, vinden dan dit poetswerk. 

Huishoudelijke schoonmaakservices worden in de meeste gevallen één keer per maand of één keer per week ingehuurd om de woning spic en span te houden. Op het moment dat je het niet vervelend vindt om de rommel van andere mensen op te ruimen en als je van nature een georganiseerde persoon bent, dan kun je meestal vrij gemakkelijk een klantenkring opbouwen en zelfs, wanneer je goed bent in je werk en enig zakelijk inzicht hebt, je eigen schoonmaakbedrijf beginnen. Kennis van schoonmaakmiddelen en procedures is in dit geval wel een belangrijk vereiste, evenals de mogelijkheid om betrouwbaar personeel aan te trekken en in dienst te houden, een strakke planning en de benodigde organisatorische vaardigheden.

3. Bezorgdienst

De meeste mensen kunnen zonder al te veel moeite een aantal namen noemen uit de omvangrijke bezorgsector, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen ruimte meer is voor de kleine ondernemer binnen deze sector. Je maakt dan ook absoluut een kans wanneer je klanten kunt overtuigen van het feit dat je in staat bent om snel en efficiënte goederen te kunnen leveren in je omgeving, en dat uiteraard tegen een redelijke prijs.

Wanneer je dit handig aanpakt, kun je een prima bedrijfsplan in handen hebben dat eveneens goed kan uitpakken. Om als bezorger aan de slag te kunnen gaan, dien je wel te beschikken over een positieve rijgeschiedenis (en dus geen boetes op je naam te hebben staan en over een goede rijvaardigheid te beschikken), maar ook sterke organisatorische vaardigheden onder de knie te hebben. Indien je ook nog grotere producten of goederen kunt vervoeren, kan dat je klantenkring nog verder vergroten.

4. Grasmaaien of sneeuwruimen

Er zijn uiteraard nog wel wat mensen die van tijd tot tijd hun eigen gazon maaien, en in de winter hun oprit en tuin sneeuwvrij maken, maar daarnaast zijn er ook een heleboel personen die liever het geld betalen aan een ander om hun tuin er voortdurend goed onderhouden uit te laten zien. Het interessante aan dit soort werkzaamheden is dat je ze op veel plaatsen kunt afwisselen, het gazon verzorg je immers in de warme maanden van het jaar, terwijl de sneeuw alleen in de wintermaanden geruimd hoeft te worden (wanneer het gazon juist geen verzorging vergt).

Op die manier kun je dus heel het jaar door een levendig bedrijf runnen omdat er altijd wel iets te doen is. Om aan de slag te kunnen gaan, zul je wel over het benodigde gereedschap dienen te beschikken, zoals onder andere een elektrische grasmaaimachine, een grastrimmer en een sneeuwschep. Verder zul je bereid moeten zijn om het gras naar behoren maaien en te trimmen, maar ook het maaisel op te ruimen. Het kan je vaak aardig wat geld besparen als je zelf je machines kunt onderhouden en dus over de juiste kennis en vaardigheden beschikt om dit te kunnen doen.

5. Beheer van plakboeken

Je hoeft niet veel van het maken van plakboeken te weten om op te kunnen merken dat dit een groeiende industrie is op dit moment en dat juist deze stijgende populariteit is een goede reden om er zakelijk idee van te maken dat zelfs zeer winstgevend zou kunnen zijn. Je kunt namelijk een bedrijf starten als een maker van origineel plakboeken of te gaan werken als consultant voor een gespecialiseerd bedrijf dat al enige naam heeft weten te maken.

Je moet om aan de slag te kunnen gaan wel enige artistiek aanleg hebben en te beschikken over de juiste kennis en vaardigheden om plakboeken samen te stellen, bijvoorbeeld door veel oefening en het opdoen van allerlei vormen van ervaring. Er worden vandaag de dag zelfs speciale cursussen georganiseerd waar je kunt leren hoe je op een leuke manier een plakboek samen kunt stellen. Daarnaast zul je wat geld moeten investeren in de materialen om de plakboeken te kunnen maken. Je kunt je binnen deze sector wellicht toe gaan leggen op het maken van gespecialiseerd plakboeken, bijvoorbeeld met een bepaald thema zoals boeken waarin een bruiloft, geboorte, jubileum, vakantie of andere dierbare herinnering wordt gekoesterd.

6. Vervoerservices

Wanneer je eens hebt staan passen en meten om grote goederen in een te kleine wagen te krijgen, dan weet je waarom de vraag naar gespecialiseerd vervoerservices de laatste jaren zo enorm is gegroeid. Behalve dat de grootte een probleem is, kan er nog een belangrijke kwestie meespelen, namelijk de afgenomen bereidheid van mensen om grote, of vieze, goederen in een eigen glimmende auto te vervoeren, zoals tuinafval of een stapel zware planken. Al dit soort dingen willen, of kunnen, een groot aantal mensen dus bij voorkeur door een ander laten vervoeren en betalen daar zelfs grof geld voor.

Om aan de slag te kunnen met een eigen vervoerservice dien je echter wel over een geschikte wagen, of zelfs meerdere wagens, te beschikken en een positief rijverleden op gebouwd te hebben. Verder kun je dit werk beter niet gaan doen als je last hebt van een zwakke rug of andere lichamelijke klachten die het laden van je vracht in de weg kunnen staan, of erdoor kunnen verergeren. Uiteraard kun je je altijd gaan toeleggen op het vervoer van een bepaald product, zoals het leveren compost of tuingrond (hierdoor kan het echter wel gebeuren dat je klantenkring wat beperkter wordt).

7. Verkopen op eBay

Vandaag de dag lijkt de populariteit van eBay alleen maar toe te nemen en zijn er nog maar weinig mensen die langs deze weg nog geen spullen hebben gekocht, of hebben verkocht. Veel mensen weten echter niet dat eBay eveneens een solide zakelijk idee kan opleveren als je een product, waar veel vraag naar is en dat geschikt is voor de online verkoop, naar de koper kunt verzenden. Als verkoper op eBay kun je dus al snel aan de slag gaan, zelfs als goedkopere alternatief voor het opzetten van je eigen online winkel.

Bovendien biedt eBay allerlei informatie die je kan helpen om een succesvolle online verkoper te worden, bijvoorbeeld inde vorm van eBay seminars. Om aan de slag te gaan als verkoper op eBay moet je uiteraard altijd beschikken over een computer en een degelijke internetverbinding, maar natuurlijk ook over geschikt product. Wanneer je voldoende kennis hebt met betrekking tot de online verkoop en de verzending ervan kun je al snel aardige successen boeken. Op het moment dat je zaken goed lopen, dan kun je natuurlijk altijd besluiten om de overstap te maken van eBay verkoper naar het runnen van een heuse eigen webwinkel

8. Dakgoot- en gevelreiniging

Een van de meest makkelijke manieren om geld te verdienen is door dingen te doen en/of te kunnen die andere mensen niet willen, of kunnen, doen. Voor veel huiseigenaren zijn bijvoorbeeld klusjes zoals de dakgoot en/of de reiniging van gevelbeplating taken die zij liever aan een ander uitbesteden (en er dus geld voor willen betalen). Behalve het feit dat vuil en rommel vrijwel altijd een zekere rol spelen bij dit soort werkzaamheden, is er dikwijls eveneens een zeker gevaar aanwezig omdat er bijvoorbeeld wordt gewerkt met hoge ladders.

Maar het mooie van dit zakelijk idee is wel dat dit soort taken van tijd tot tijd herhaald dienen te worden en wanneer je dus een vaste klantenkring op hebt gebouwd je doorgaans werk kunt blijven houden. Zo heb je dus al snel een vrij stabiele inkomstenstroom gecreëerd en dat is altijd een prettige gedachten. Om aan de slag te kunnen gaan zul je dienen te beschikken over zaken als ladders slangen, emmers en andere spullen die nodig zijn voor het beoogde reinigingswerk. Bovendien is het een vereiste dat je geen last hebt van hoogtevrees en eveneens de juiste beschermingsmiddelen bij de hand hebt en weet te gebruiken. Natuurlijk kun je altijd meer schoonmaakdiensten voor buitenshuis aan je assortiment toe gaan voegen, zoals het lappen van ramen of het schoonspuiten van opritten of terrassen.

9. Evenementenplanning

Indien je een zeer georganiseerde persoon bent die succesvol kan werken met strikte deadlines, dan kun je vast en zeker ook prima omgaan met crises en beschik je wellicht ook nog over een aantal sterke sociale- en communicatieve vaardigheden. Wanneer je je in dit profiel herkent, dan kun je wellicht aan de slag gaan als evenementenplanner. De planningen van evenementen is namelijk een interessante en nog relatief kleine sector die je een goed zakelijk ideetje op zou kunnen leveren.

Uiteraard zul je als een evenementenplanner je vooral bezighouden met het plannen van diverse evenementen, maar daarnaast moet je niet vergeten dat je ook over voldoende creativiteit moet beschikken om de omvang van alle mogelijkheden goed te kunnen aanpakken. De klantenkring van een evenementenplanner is vaak namelijk erg breed en kan uiteenlopen van bedrijven en hotels tot non-profit organisaties en overheidsorganisaties die allemaal behoefte hebben aan een goede planning tijdens evenementen die zij op touw willen zetten.

Je moet dan ook zeker voldoende kennis hebben van het organiseren van uiteenlopende events zoals conferenties die binnen een paar dagen op poten gezet moeten worden tot kleine bijeenkomsten waar je zeer gespecialiseerde kennis voor nodig hebt omdat er bijvoorbeeld gewerkt gaat worden met presentatiematerialen. Binnen de sector kun je je altijd gaan specialiseren in een bepaald soort event, zoals festivals of huwelijksfeesten. Je hebt voor deze baan echter geen speciale diploma’s nodig, maar wel te beschikken over sterke organisatorische-, planning- en communicatieve vaardigheden, veel oog te hebben voor detail en het vermogen te hebben om te werken met strikte deadlines.

10. Tuinaanleg en -onderhoudsdiensten

Tuinieren is een van de meest populaire hobby’s in ons land, maar ook in de landen om ons heen, en dat al voor enkele decennia op rij. Vandaag de dag neemt de populariteit zelfs nog steeds toe, wellicht vanwege het feit dat mensen steeds meer belangstelling krijgen voor de kwaliteit van het voedsel dat ze zichzelf en hun families voorschotelen. Maar eveneens omdat er doorgaans niets lekkerder is dan voedsel dat rechtstreeks, en dus uitermate vers, uit de tuin is gehaald en tot een heerlijk gerecht is verwerkt.

Maar tuinieren is geen hobby die je uit kunt oefenen vanuit je luie stoel; het kost tijd en vaak behoorlijk wat werk om een ​​tuin tot bloei te laten komen. Deze twee aspecten zorgen er dan ook voor dat veel mensen wel in de tuin zouden willen werken, maar er gewoonweg niet voldoende tijd voor vrij kunnen maken om alle benodigde werkzaamheden uit te voeren. Werkende mensen met gezinnen hebben immers vaak weinig tijd, terwijl veel oudere mensen te kampen hebben met lichamelijke kwalen waardoor ze worden belet in hun tuin aan de slag te gaan, zelfs al zouden ze het maar wat graag zelf willen doen.

Deze twee problemen kun je echter oplossen door het aanbieden van diensten op het gebied van tuinaanleg- en onderhoud. Je werkzaamheden kunnen dan om te beginnen variëren van het wieden van onkruid tot het verspreiden van compost tot het volledig aanleggen en onderhouden van een tuin. Er zullen dan ook een heleboel verschillende zakelijke kansen voor je binnen handbereik komen te liggen. Naast een goede lichamelijke conditie vereist deze baan eveneens de nodige kennis en vaardigheden om planten en technieken goed tot hun recht te laten komen en zo de tuin in een optimale staat te brengen en te houden.

11. DJ

Indien je van muziek houdt, dan is het vak van DJ misschien wel het juiste zakelijke idee voor jou. Terwijl een groot aantal mensen denkt dat een DJ iemand is die ’s nacht op een leuke manier de muziek aanzet in blitse clubs vol met dansende mensenmassa’s, ligt de waarheid soms net even anders: dit is namelijk alleen het topje van de ijsberg als het gaat om het vak van DJ uit te oefenen. Er zijn immers veel meer DJ’s die optreden op evenementen, zoals bruiloften en partijen, maar ook in kleine cafés en zaaltijes, in plaats van muziek aan elkaar te mixen in een grote club.

Om een succesvolle DJ te kunnen worden, moet je een leuke persoonlijkheid hebben, maar eveneens muziek te kunnen mixen. Voor een DJ  zijn dus zijn, of haar, mixing skills van groot belang, maar ook de juiste apparatuur mag niet ontbreken. Verder moet je voor jezelf beslissen of je als DJ vinylplaten of digitale muziek wilt gaan gebruiken en of je jezelf wel geschikt vindt om vaak tot laat in de nacht te werken. Als DJ kun je je uiteraard specialiseren door alleen een bepaald type muziek te gaan draaien of op bepaalde evenementen te gaan werken. Op het moment dat je deze keuze maakt, zul je echter wel altijd vooraf een gedegen onderzoek uit moeten voeren om te kunnen bepalen waar je kansen liggen en of er voldoende ruimte is binnen de bestaande markt.

12. Schilderen

Schilderen, ongeacht of dat nu buiten of binnen plaats moet gaan vinden, is één van die klusjes die veel mensen liever niet zelf willen doen en dus liever een ander betalen om deze klus netjes te klaren. Een van de belangrijkste kenmerken van dit zakelijk idee is dat het niet seizoensgebonden hoeft te zijn; binnenshuis schilderen kan immers heel het jaar door. Daarbij komt verder dat het werk vrij eenvoudig ingeschaald kan worden als je eenmaal beschikt over een goed klantenbestand, je kunt dan zelfs anderen inhuren om het eigenlijke werk te doen. Eventueel kun je dan zelf ook blijven werken aan sommige opdrachten, of enkel op gaan treden als manager van je eigen schildersbedrijf.

Het schilderen is relatief eenvoudig werk waar bovendien altijd een zekere vraag naar zal blijven bestaan. Om aan de slag te kunnen gaan als schilder dien je natuurlijk wel in een goede lichamelijke conditie te zijn, het schilderen onder de knie te hebben en met het benodigde gereedschap om te kunnen gaan, zoals kwasten, emmers, afdekzeilen, trapjes en ladders.

13. Yoga-instructeur

Yoga is erg toegankelijkheid (vrijwel iedereen kan het doen) en daarnaast is er een enorme diversiteit te vinden (er zijn namelijk een flink aantal soorten yoga). Om die redenen is yoga wellicht één van de fitnessoefeningen die al langere tijd in de mode zijn en voorlopig ook nog wel zullen blijven.

Op het moment dat je als beoefenaar van yoga veel plezier hebt in de lessen, dan zou je ook kunnen overwegen om zelf yogalessen te gaan verzorgen en zo je expertise te delen met anderen. Zakelijke mogelijkheden kunnen immers variëren van het opzetten van je eigen commerciële yogastudio (dit kan in een leegstaand winkelpand zijn, maar even goed in een vrije ruimte bij je thuis). Je kunt dan als freelancer aan de slag gaan en zelfs les gaan geven op verschillende locaties. Uiteraard moet je beschikken over voldoende kennis en vaardigheden ten aanzien van de soort yoga die je wilt gaan onderwijzen.

14. Lokale reisgids

Wanneer je woonachtig bent in een plaats die andere mensen graag willen bezoeken en vind je het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, met hen te praten en vind je het geen probleem om te praten voor een grotere groep belangstellenden, dan is de baan van een lokale reisgids wellicht op jouw lijf geschreven.

In vrijwel elke plaats zullen wel wat plekken te vinden zijn die iets te bieden hebben aan toeristen. Een interessante rondleiding te geven, maar de reikwijdte kan wel van plaats tot plaats sterk uiteenlopen. Je hoeft als reisgids je echter niet alleen te beperken tot je eigen woonplaats en dus ook prima toeristen een interessante toer langs de bezienswaardigheden van een nabijgelegen stad leiden. Je kunt toeristen overigens niet alleen lopend, maar ook op de fiets een rondleiding geven op basis van de geschiedenis van een plaats. In de regel moet je dan ook goed op de hoogte zijn van de plekken die voor toeristen interessant kunnen zijn, maar die door de plaatselijke bevolking vaak als vanzelfsprekend worden beschouwd.

Wanneer je een echt natuurmens bent, en de nodige kennis van de plaatselijke flora en fauna hebt, zijn natuurwandelingen met gids ook zeker een goede aanvulling op je assortiment. Voordat je als gids aan de slag gaat is het soms nodig dat je je kennis over de bezienswaardigheden in een gebied wat uitbreid of opfrist. Verder is het een pre dat je enthousiast kunt vertellen over alles wat er te zien en te beleven valt. Daarnaast zul je je goed moeten kunnen voortbewegen en erg communicatief erg vaardig moeten zijn.

15. Studiebegeleider

Kennis is macht, maar kennis kan eveneens extra geld in je zak beteken als je je zaakjes handig aan weet te pakken. Er is namelijk een constante vraag naar begeleiding van scholieren en studenten op vrijwel alle niveaus en met ebtrekking tot vrijwel alle schoolvakken, zoals wiskunde, natuurkunde, aardrijkskunde, Nederlands, Frans en Engels.

Veel Nederlands en Frans sprekende mensen willen er bovendien soms een derde of zelfs vierde taal bij leren, zoals Spaans of Duits (waardoor er enorm veel mogelijkheden openstaan als je studiebegeleiding als uitstekende zakelijke kans kunt zien.

Ook is er een constante vraag naar het onderwijzen van mensen die van nature geen Nederlands spreken en die willen, of zelfs moeten, leren om onze taal eveneens machtig te worden. Hierbij kun je denken aan mensen die naar ons land zijn gekomen om hier te werken of om hier een nieuw leven op te bouwen, maar die onze taal in het land van herkomst niet (voldoende) hebben kunnen leren. In het bijzonder als je de Arabische taal goed beheerst hoeft het vinden van nieuwe klanten geen enkel probleem te zijn. Er zijn immers een heleboel mensen die naast deze taal ook het Nederlands willen leren en daar een aardige financiële vergoeding voor willen betalen. Ongeacht welk schoolvak je wilt gaan onderwijzen, in alle gevallen dien je dit vak uitermate goed te kennen en te beheersen zodat je goede uitleg en instructies kunt geven aan je leerlingen.

Veel geld is niet altijd noodzakelijk

Na het lezen van deze 15 ideeën om een eigen bedrijf mee te beginnen, zijn vrijwel allemaal geschikt voor mensen die niet veel startgeld kunnen investeren. Bovendien kan zo haast iedereen vrij gemakkelijk een eigen bedrijf beginnen. Je hebt namelijk meestal niet veel nodig om één van deze ideeën om te zetten in een succesvol bedrijf. Vaak is het alleen nodig dat je over bepaalde vaardigheden beschikt en weet hoe je klanten aan kunt trekken en behouden. Wanneer je het wel ziet zitten op één van deze ideeën in de praktijk te gaan brengen, dan doe je er goed aan om eens serieus een bedrijfsplan op te gaan stellen en te kijken waar je werkelijke kansen liggen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20