Nederland speelde hoofdrol in onderzoek naar Russische beïnvloeding van verkiezingen in VS

Nederland zorgt voor een belangrijke doorbraak in het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat schrijft het Nederlandse dagblad Volkskrant.

Het zijn leger- en politieautoriteiten gelukt om te infiltreren in het netwerk van Russische hackerscollectief ‘Cozy Bear’, wat een grote doorbraak betekent in het onderzoek. De Joint Sigint Cyber Unit van de Nederlandse geheime diensten AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) en MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) zijn eerder al te weten gekomen wie actief was binnen ‘Cozy Bear’. Ongeveer tien Russische hackers werden geregistreerd. 

Toen was er al een vermoeden dat de hackers werkten voor de Russische overheid en 2014 werd bekend dat de Russen tot het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken doorgedrongen waren. Op die manier ontstond een cyberoorlog van 24 uur tussen de VS en Rusland.

Omgekeerd is het ook gelukt: de Russen hackten het computernetwerk van het Witte Huis en Cozy Bear drong binnen in het netwerk van de Democratische partij in de VS. Wellicht was dat laatste een poging om de strijd tussen de democratische kandidate Hillary Clinton en Trump te beïnvloeden en dus het democratische proces te ondermijnen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20