Een bommetje valt in Davos: “Trump wilde Mueller wel degelijk ontslaan”

De in Davos verzamelde wereldtop werd kort na 2 uur vrijdagochtend opgeschrikt door een journalistieke primeur van formaat. Volgens de New York Times wilde Donald Trump in juni speciaal aanklager Robert Mueller ontslaan.

Mueller leidt een groot onderzoek naar de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen van 2016, waarbij hij ook kijkt naar de contacten van het campagneteam van Trump met Russische functionarissen. Trumps advocaat Don McGahn kon op het nippertje dat ontslag vermijden.

Waarom wilde Trump Mueller weg?  3 redenen

Volgens de president waren er 3 belangenvermengingen die de onpartijdigheid van Mueller in gevaar brachten.

  1. Mueller zou jaren geleden, toen hij nog directeur van de FBI was, zijn lidmaatschap bij de Trump National Golf Club in Sterling (Virginia) hebben opgezegd omwille van een dispuut over het lidgeld.
  2. Volgens de president kon Mueller niet onpartijdig zijn omdat hij onlangs voor een advocatenkantoor heeft gewerkt dat zijn schoonzoon Jared Kushner had verdedigd.
  3. Volgens de president was Mueller daags vooraleer hij tot speciaal-onderzoeker werd  benoemd geïnterviewd als kandidaat voor de functie van directeur van de FBI.

Redenen genoeg aldus Trump om Mueller te ontslaan. Maar dat was buiten een van zijn advocaten gerekend.

McGahn verhinderde het ontslag

Het ontslag van Mueller ging uiteindelijk niet door omdat McGahn het verhinderde. Hij dreigde zelfs met opstappen als Mueller de laan uit zou worden gestuurd. McGahn vreesde dat het wegsturen van Mueller grote gevolgen voor Trump zelf en ‘een catastrofaal effect’ op zijn presidentschap zou hebben. Het zou lijken alsof Trump zijn hachje probeerde te redden. Een van de vragen die Mueller probeert te beantwoorden is of de president het onderzoek heeft belemmerd. Donald McGahn hoort bij de inner circle van de president. Hij is betrokken geweest bij vrijwel alle besluiten die nu door Mueller worden onderzocht. Omdat McGahn voet bij stuk hield bond Trump in. De maand erna kwam er een andere juridisch adviseur in het team van Trump, de in Washington zeer gerespecteerde Ty Cobb, die de president beweegt om juist zoveel mogelijk samen te werken met Mueller.

Waarom is dit belangrijk?

Het Witte Huis heeft sinds juni tientallen keer ontkend dat de president er over dacht Robert Mueller te ontslaan.  Maar de schaduw van Mueller blijft over het presidentschap van Trump hangen als een donkere wolk. Trump zelf heeft het bericht in de New York Times ondertussen afgedaan als “Fake news. Fake news. Typical New York Times. Fake stories.” Maar zelfs Sean Hannity, presentator van een van Amerika’s meest bekeken politieke shows op de conservatieve nieuwszender Fox, heeft ondertussen toegegeven dat het bericht ‘volgens zijn bronnen’ waar is, nadat hij het eerst had ontkend. Dat Hannity terugkrabbelt is opmerkelijk, want hij staat bekend als Trumps grootste supporter en een persoonlijke raadgever van de president.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20