Ook in Vermont is het recreatief gebruik van cannabis nu toegelaten

In de Amerikaanse staat Vermont is maandag het recreatief gebruik van marihuana legaal geworden. Eerder was dat ook al het geval in Colorado, Washington, Oregon, California, Alaska, Nevada, Massachusetts en Maine. Daarmee tellen de Verenigde Staten nu al 9 staten waar marihuana vrij kan worden aangekocht en gebruikt. 61% van de Amerikanen staat ondertussen achter het legaliseren van cannabis. Opmerkelijk, want over zowat alle andere zalen zijn de meeste Amerikanen het oneens.

In 2000 was amper 31% van de Amerikanen voor legalisering. Er is momenteel een ruime meerderheid bij alle bevolkingsgroepen (millennials – 70%, Gen Xers – 66%, Baby Boomers – 56%) behalve bij de 70-plussers (35% voor).Politiek gezien zijn 7 op de 10 Democraten voor legalisering, 65% van de onafhankelijken en 43% van de Republikeinen.

Sessions

Dwars tegen deze cijfers in, maakte Trumps minister van Justitie Jeff Sessions bekend dat hij het in 2013 ontwikkelde gedoogbeleid wil afschaffen. Onder de Democratische president Barack Obama is een beleid ontwikkeld dat het federale Openbaar Ministerie ervan weerhoudt marihuana aan te pakken in staten die het verdovende middel toestaan. Sessions vindt dat een kwalijke zaak. Hij wil dat de federale justitie juist wel werk maakt van de in zijn ogen noodzakelijke vervolging. Met steeds meer staten die de tegenovergestelde richting uitgaan, wordt dat een raar verhaal. Vermont legaliseerde gisteren als negende Amerikaanse staat het recreatief gebruik van marihuana. Vanaf 1 juli mogen personen van 21 jaar en ouder maximaal een ounce wiet (bijna 30 gram) in hun bezit hebben, twee volgroeide cannabisplanten en vier stekjes. De handel in de softdrug blijft verboden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20