China vervalst zijn economische data… en geeft nu zelf het bewijs

Drie regio’s in het noorden van China hebben toegegeven jarenlang hun economische cijfers te hebben gemanipuleerd om de brutale groeivertraging tussen 2012 en 2016 te maskeren. Dat schrijft de Financial Times.

De Chinese economische groei zou in 2017 zijn uitgekomen op 6,9%, blijkt uit cijfers die donderdag zijn vrijgegeven. Dat cijfer is het beste in 2 jaar, maar zal waarschijnlijk niet kloppen. Het land heeft ondertussen een sterke reputatie opgebouwd in het vervalsen van zijn economische prestaties. Zowel de regering als de regionale overheden werken aan de maskerade mee.

Altijd tussen de 6,5 à 7%

China probeert nu al jarenlang zichzelf een imago van stabiliteit aan te meten. Wanneer de economie vertraagt worden de cijfers wat opgeblazen. Wanneer de economie daarna fors herstelt, worden de cijfers naar beneden toe aangepast. Doelstelling daarbij is om altijd uit te komen op een groei van 6,5% à 7%.

Drie belangrijke Chinese regio’s (Inner Mongolië, de havenstad Tianjin en naburig gelegen Liaoning) hebben toegegeven dat de economie tussen 2012 en 2016 wel degelijk met een krimp werd geconfronteerd toen de grondstoffenmarkten met een vier-jaar lange achteruitgang werden geconfronteerd. Vooral het jaar 2016 was daarbij brutaal, zoals uit onderstaande grafiek duidelijk wordt.

Wat betekent dat voor 2017?

Wel, als de groeivertraging in de periode 2012 – 2016 veel meer uitgesproken was dan tot nog toe is gecommuniceerd, dan mag er van uit worden gegaan dat het herstel in 2017 dat ook was. De economische groei voor 2017 ligt waarschijnlijk een pak hoger dan degene die in 2016 werd meegedeeld en moet dus een pak boven de 7% worden ingeschat. Dat zeggen niet de Chinezen, maar de buitenlandse bedrijven die in China actief zijn. Die spreken van een groeivertraging die zich ver onder de 6% bevond en een groei die vandaag ver boven de 7% moet worden gezocht. Vooral in 2017 heeft de Chinese economie opnieuw een ‘boom’ gekend. Bewijs daarvan is de toegenomen CO2-uitstoot in het land en de lange files luxewagens die zich vormen voor de grote hotels in steden waar steenkool wordt ontgonnen.

Is het belangrijk om correcte cijfers te krijgen uit China?

Is het belangrijk om correcte cijfers te krijgen uit China? Uiteraard, China is de op één na grootste economie ter wereld en daarom een van de voorrekkers van de globale economie en de internationale handel. Het is een land dat de resultaten van sommige grote internationale groepen alle richtingen uit kan sturen. Denk maar aan de luxesector bijvoorbeeld. Ook de opkomende economieën kijken naar China, want wat daar gebeurt heeft een directe impact op de prijs van hun grondstoffen.

Indien de Chinese groei vandaag – na een periode van laagconjunctuur – groter is dan algemeen wordt verondersteld, mag ook worden geconcludeerd dat het ultieme doel van Xi Jinping binnen handbereik is gekomen. Hij wil van een exportreus een land maken dat voor zijn economie kan vertrouwen op de binnenlandse consumptie.

Een fenomeen dat enorme gevolgen heeft voor de rest van de wereld.

Meer