Spanje verdringt VS van tweede plek in internationale reisbestemmingen

2017 was een geweldig jaar voor toerisme: 7% meer mensen gingen op reis dan in 2016. Het gaat om de grootste groei in meer dan 7 jaar. Vooral Europa profiteerde daarvan. Zo mocht Spanje 7 miljoen meer bezoekers ontvangen. Minder goed nieuws was er voor de VS, die zich als de grote verliezer profileren. Het land verliest z’n tweede plaats op de wereldranking aan Spanje. In de Amerikaanse reissector wordt dan ook gesproken over de ‘Trump-Slump‘. Zeker 4% minder mensen gingen op vakantie naar de VS.

Door het verlies van toeristen in de VS is Spanje nu de nummer twee op de wereldlijst met landen waar de meeste toeristen komen. De toeristische cijfers van Spanje zijn in 2017 enorm gestegen, ondanks de onafhankelijkheidsperikelen in Catalonië en een aanslag op één van de meest toeristische plaatsen (de Ramblas in Barcelona). Dat blijkt uit cijfers van de UN World Tourism Organisation. Spanje zal de Verenigde Staten vervangen als de op één na populairste toeristische bestemming ter wereld, terwijl Frankrijk z’n toppositie heeft behouden.

Spanje: supercijfers

Er kwamen zeker 82 miljoen toeristen naar Spanje vorig jaar. In 2016 waren dat er 75,3 miljoen. De omzet in de Spaanse toerismesector, die 11% van het bruto binnenlands product van Spanje uitmaakt, steeg in 2017 met 12% tot 87 miljard euro. Europa deed het over de hele lijn goed: het trok 8% meer toeristen dan in 2016. Vooral de landen rond de Middellandse Zee trokken weer aan.

Trump Slump

Eigenlijk presteerde maar één land in de wereld ondermaats: de VS. Sinds Donald Trump daar werd verkozen, is het aantal toeristen fors gedaald daar. Definitieve cijfers zijn er nog niet, maar het zou gaan om een afname met meer dan 4%. Vooral Europeanen haakten af: er was in de eerste drie kwartalen een daling van 10,1% van het aantal Europese toeristen in de VS. De verkiezing van Obama had trouwens een omgekeerd effect: na zijn herverkiezing in 2013 bijvoorbeeld, steeg het aantal toeristen met 6,4%. De daling in het aantal toeristen kostte de VS in 2017 tussen 10 en 15 miljard dollar. De reissector in de VS heeft er ook al een naam voor: de Trump Slump. En dat is dan puur toerisme. De Global Business Travel Association (GBTA) heeft onderzoek gedaan naar het sentiment van Europese zakenreizigers en het nieuws is ook daar niet goed voor de VS. 38% van de Europese zakenreizigers zegt dat hun bedrijven sinds Trump minder zakenreizigers naar de VS sturen. 45% gaf aan dat hun bedrijf minder bereid is om bijeenkomsten en evenementen in de VS te plannen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20