Protesten in Tunesië worden grimmiger, wat is er aan de hand?

ANALYSE – Schijn bedriegt: hoewel Tunesië als het voorbeeld wordt aangehaald van verandering in de Arabische wereld, en van hoe wel degelijk een democratie kan worden geïnstalleerd daar, is het sinds de Arabische Lente allesbehalve rozengeur en maneschijn.

In Tunesië lijkt het democratisch voorbeeld steeds meer te vervagen. Er blijvenprotesten uitbreken tegen belastingverhogingen, werkloosheid enprijsstijgingen. En vreedzaam zijn ze niet, integendeel, veiligheidstroepenarresteerden al driehonderd demonstranten in één nacht.  

article photo

© epa 

Er heersen al sinds 2011 economische problemen in het land en geen enkele regering kon deze tegengaan. De protesten verplaatsten zich naar Twitter waar met de hashtag #Fech_Nestannew (Waar wachten we op?) ook stevig uitgehaald werd.

Tunesiërs verlaten het land

Door de economische onvrede vluchtten al zeker 5.000 Tunesiërs naar Italië en tussen de 6.000 en 8.000 jongeren kwamen naar de Islamitische Staat. De voormalige hervormingen leverden niets op. De huidige premier, Youssef Chahed, zag geen andere beslissing dan de prijzen en belastingen verhogen, omdat er anders een gat in de begroting zou zijn. De toeristische sector is dan ook heel belangrijk voor inkomsten.

article photo

© epa

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20