Zwitserse Nationale Bank is het op Apple na lucratiefste ‘bedrijf’ ter wereld

De Zwitserse Nationale Bank zal op 5 maart een winst van 54 miljard Zwitserse frank rapporteren voor het boekjaar 2017. Dat is omgerekend zo’n 46 miljard euro. De Swiss National Bank (SNB) plaatst zich met dat bedrag voor een aantal multinationals. De SNB doet het beter dans Samsung, Microsoft en JPMorgan, maar ook beter dan de vier grootste Chinese banken.

Wereldwijd moet de bank maar één bedrijf laten voor gaan: Apple. Volgens gegevens van FactSet boekte de iPhonemaker in 2017 een winst van omgerekend 47,8 miljard euro.

Valutaschommelingen

Het gros van de winst van de centrale bank komt op rekening van valutaschommelingen, die in 2017 ruim 49 miljard Zwitserse frank opbrachten. De  SNB houdt de grote meerderheid van haar activa aan in vreemde valuta en die deden het in 2017 ongemeen goed omdat de Zwitserse franc aan waarde verloor. Maar deze grote schommelingen werken in beide kanten. In 2015 moest de SNB nog een verlies van 23 miljard Zwitserse frank incasseren.

Aandelenmarkten

De bank profiteerde ook van de koersexplosie op de aandelenmarkten. De bank zit op een portfolio met een waarde van 73 miljard euro, waarvan 2,5 miljard euro is geïnvesteerd in Apple. Verder houdt de bank ook grote posities aan in aandelen Microsoft, Amazon, Google en Facebook.

Aandeel SNB: +200%

Wat ongewoon voor een centrale bank, heeft de SNB – net als de Belgische Nationale Bank trouwens – privé-aandeelhouders en moet het daarom kwartaal- en jaarcijfers rapporteren als zou ze beursgenoteerd zijn. Deze aandeelhouders krijgen straks een dividend van maximum 15 frank per aandeel. Ook de Zwitserse staat en de 26 kantons zullen 2 miljard Zwitserse frank onder zich mogen verdelen. De beurskoers van de SNB spreekt voor zich. Die is het voorbije jaar net geen 200% gestegen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20