In Spanje werden 21 miljoen nieuwe arbeidscontracten ondertekend, 91% waren tijdelijke contracten

In Spanje werden in 2017 ruim 21,5 miljoen nieuwe arbeidscontracten ondertekend. Volgens het Ministerie van Arbeid gaat het om een historisch record. Maar 19,6 miljoen daarvan of 91% waren tijdelijke contracten. En ook dat is een record. Het laatste cijfer weerspiegelt de grote kwetsbaarheid van de Spaanse arbeidsmarkt.

Er valt ook goed nieuws te rapen. Zo werden bijna 2 miljoen contracten van onbepaalde duur ondertekend en dragen nu 611.000 meer mensen bij tot de sociale zekerheid. 18,46 miljoen Spanjaarden zijn nu aan het werk. Dat zijn er 3,42% meer dan in 2016. De werkloosheid daalde met 290.000 tot 3,4 miljoen mensen. Dat is het laagste aantal in 8 jaar. Ook daalde de werkloosheid in alle 50 de Spaanse provincies.

Toch overheerst groot scepticisme. Tijdelijke contracten zijn volgens velen valse contracten, die de sociale zekerheid beperken, opleidingen annuleren en de waardigheid ondermijnen. Ook internationale instellingen als het IMF, de OESO en de Europese Commissie hekelen de tijdelijke contracten, die geen enkele sociale bescherming bieden en meestal slecht betalen.

‘Kettingcontracten’ om ontslagvergoedingen te omzeilen

De cijfers spreken voor zichzelf: 25% van alle tijdelijke contracten duren minder dan een week. Dat zijn er 10% meer dan 10 jaar geleden. Jongeren die in 2015 begonnen te werken verdienen 14,4% minder dan hun voorgangers. Sinds 2010 is het gemiddelde loon in Spanje met amper 1,4% gestegen. De meeste tijdelijke contracten zijn wat men ‘kettingcontracten’ noemt. Ze worden keer op keer opnieuw afgesloten, wat toelaat alle verplichtingen van een vast contract te omzeilen en toch een voltijdse medewerker te hebben. Doel is om de grootste kost voor de werkgever – het ontslag – op die manier te laten wegvallen. Bij de eerstvolgende recessie zullen al deze tijdelijke werknemers als eerste en zonder welke vergoeding dan ook aan de deur worden gezet.

Ondanks alles blijft Spanje dus de rodelantaarndrager van Europa. Minder dan 10 op elke 100 werknemers kon in 2017 een vast contract verzilveren. Het Europese gemiddelde is 24%.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20