Registratierechten bij aankoop van huis gaan naar 7%

Iedereen die binnenkort een huis wil kopen, moet voortaan zeven procent registratierechten  betalen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Ze maakt daarmee een einde aan het zogenaamde ‘groot-‘ en ‘klein beschrijf’. Er komt wel een compensatie voor huizen goedkoper dan 200.000 euro.

Registratierechten zijn eigenlijk belastingen die je betaalt aan de staat wanneer je “een akte moet laten registreren” die de aankoop van het huis officialiseert. Dat is het geval bij het opstellen van testamenten, donaties, … en ook bij verkoopaktes. Als je een huis koopt, wat tegenwoordig niet meer evident is, moet je daar dus registratierechten op betalen. Hoeveel hing altijd af van de regio waar je een huis kocht en de kostprijs van je vastgoed. Kleinere huizen kocht je met een klein beschrijf (5 procent) en grotere huizen kostten je 10 procent aan registratierechten. Maar daar maakt de regering nu komaf mee, zo schrijft VRT NWS.

Zeven procent

In de toekomst zullen alle huizen 7 procent registratierechten moeten betalen. Enkel huizen die minder dan 200.000 euro kosten, krijgen een vrijstelling voor de eerste schijf van 80.000 euro. Als je dan de registratierechten gaat berekenen, kom je uit op minder dan 5 procent. Wie zijn geld wil investeren in een tweede woning, zal wel meer moeten betalen en zal in de toekomst 10 procent registratierechten moeten betalen. Dat percentage is en blijft ook zo voor kantoor- en bedrijfsgebouwen.

Grond

Er wordt ook gesleuteld aan de vergoeding voor eigenaars wiens grond van bestemming verandert. Als de overheid beslist om van bouwgrond bosgrond te maken, krijgt de eigenaar de volledige minwaarde uitbetaald. Vroeger ging dat maar om 80 procent. Voor wie van bosgrond bouwgrond wil maken, gebeurt het omgekeerde. De helft van de meerwaarde wordt dan wegbelast.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20