Heeft Marc Coucke een nakend faillissement van Anderlecht afgewend?

Marc Coucke wordt de nieuwe eigenaar van Anderlecht, maar de Belgische ondernemer doet veel meer dan enkel de club kopen. Zo redde hij het fiere Anderlecht van een bijna nauwelijks af te wenden faillissement.

Marc Couke zou 70 miljoen euro betaald hebben voor de Belgische voetbalclub. Hij deed daarmee, volgens verschillende bronnen, niet het hoogste bod. Maar het bod van Coucke hield veel meer in dan enkel het aankoopbedrag. Zo zou Coucke ook de 30 miljoen openstaande schuld van RSCA overnemen. 

Geld nodig? Verkoop een talent

Anderlecht heeft het financieel moeilijk. Het water zou hen zelfs aan de lippen staan. Een overnemer moest dus meteen ook een redder zijn. En dat is toch opmerkelijk voor een club die maar liefst 34 keer kampioen speelde en ook Europees nog successen boekte. 

Moest het bij de schulden, die wel een enorme 30 miljoen omvatten, blijven, zou het nog meevallen. Schulden zijn voor een voetbalclub makkelijk te overbruggen. Verkoop een talent en je hebt je put al bijna gevuld. Maar het gaat veel verder bij Anderlecht dan die schuldenberg. 

Operationeel draait het niet bij de recordkampioen. Er wordt gewoon meer geld uitgegeven dan er binnenkomt. Die wordt die put, die toch al aanzienlijk diep is, niet bijgevuld maar net uitgediept. Mismanagement ligt aan de oorzaak van dat steeds maar groeiende gat en het maakt de aankoop van Anderlecht voor Marc Coucke nog net dat ietsje zwaarden. Want die put, die moet hij gaan vullen. En daarvoor zal er veel moeten veranderen.

260

Het feit dat zelfs na transfers van Praet en Tielemans, die de club een pak miljoenen opleverde, die put nog steeds zo groot is, is al een teken aan de wand. Het loopt gewoon structureel fout bij de landskampioen. De club gedraagt zich als een Europese grootheid, maar, en dat moeten zelfs de grootste supporters toegeven, het leeft zo wel boven zijn stand. Een voorbeeld daarvan zijn de 260 medewerkers die de club telt. Dat is niet een tikkeltje maar een hele berg te ver voor een Belgische club. 

Er moet dringend verandering worden doorgevoerd of die put wordt er eentje waar geen einde meer aan komt. Aan Marc Coucke om dat te voorkomen. Succes.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20