Catalaanse verkiezingen worden een absolute thriller

Ciutadans, de Catalaanse afdeling van de centrumrechtse Spaanse politieke partij Ciudadanos, haalt donderdag bij de verkiezingen in Catalonië ruim 23% van de stemmen. Ze wordt daarmee de grootste partij van de deelstaat.

Dat is vooral te danken aan het werk van Inés Arrimadas (foto), het boegbeeld van Ciutadans in Catalonië. Indien de niet-separatisten de verkiezingen winnen, wordt het Arrimadas’ taak om een regering te vormen. Ciutadans is in Catalonië gesticht, maar heeft zich altijd  fel gekant tegen de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. Van partijleider Albert Rivera is de uitspraak: “Catalonië is mijn bakermat, Spanje is mijn land, en de Europese Unie is onze toekomst”. Als ze aan zet is wil Arrimadas vooral inzetten op de terugkeer van de bijna 3.000 bedrijven die Catalonië sinds 1 oktober hebben verlaten.

Maar zo ver is het nog niet, want het zijn de separatisten van Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) die de meeste zetels binnenhalen (zie grafiek onder). Hun leider Oriol Junqueras zit nog steeds in de gevangenis.

Dat blijkt uit een peiling van het Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) in opdracht van ‘El Periòdic d’Andorra’ en een peiling van El País.

De verkiezingsuitslag blijft onvoorspelbaar, want de separatisten zouden 66 tot 69 zetels binnenhalen, terwijl 68 nodig zijn voor de absolute meerderheid. Procentueel zouden ze niet boven de 45,8% van de stemmen raken. Dat is 3% minder dan bij de laatste verkiezingen in 2015. Maar het zou wel voldoende zijn om de onafhankelijkheidsagenda verder door te drukken. 

De separatisten van Junts pel Si en de separatistische antikapitalisten van de CUP haalden in 2015 samen 72 van de 135 zetels, maar slechts 47% van de stemmen. Toch beloofden ze plechtig ‘het mandaat van het volk‘ uit te voeren. Wat ook geschiedde.

Puigdemont de populairste

De in ons land in ballingschap verblijvende Carles Puigdemont blijft de populairste politicus van Catalonië. Ruim 30,4% van de Catalanen wil dat hij opnieuw president van de Generalitat wordt. Zijn vice-voorzitter Junqueras is voor 18% van de kiezers de eerste keuze.

Maar het zijn vooral de twijfelaars die donderdag de doorslag zullen geven. Hun aantal blijft trouwens groeien. Was dat vorige week nog 27% van alle stemgerechtigden dan zijn het er nu 28,7%. Opvallend daarbij is dat er dubbel zo veel onbeslisten zijn bij de niet-separatisten als bij de separatisten.

Verwacht wordt in ieder geval dat ruim 80 tot 82% van de stemgerechtigden zich donderdag naar de stembus zullen begeven. En elke van die stemmen kan beslissend zijn.

[media-credit name=”AFP PHOTO / LLUIS GENE” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit]

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20