Japanse student vindt per toeval zelfherstellend glas uit

Telkens je je smartphone laat vallen, slaat je hart een slag over. Met één onhandigheidje kan die smartphone van honderden euro’s al op het schroot belanden. Of je zou het scherm moeten laten maken, maar dat kost je toch ook al snel meer dan honderd euro. Al koop je de sterkste case en plak je er de beste schermbescherming op, toch hou je keer op keer weer je hart vast.

Polyether-thioureas

Maar dat zou weleens iets uit het verleden kunnen worden, want Japanse onderzoekers zijn, per toeval, gestuit op glas dat zichzelf na een breuk weer kan herstellen. Glas gemaakt van ‘polyether-thioureas’ kan breuken zelf herstellen door er met je hand op te drukken. Je hebt er dus geen enorme temperaturen voor nodig om het glas terug aan elkaar te smelten. Zelfhelend plastic en rubber kennen we al een tijdje, maar het zelfhelende glas is de eerste harde stof die zichzelf kan herstellen op kamertemperatuur. “Hoge robuustheid en zelfhelend zijn, sluiten elkaar vaak uit”, stellen de onderzoekers. “In de meeste gevallen zijn er dan ook hoge temperaturen nodig, vaak boven de 120 graden, om breuken te herstellen.” Bij het nieuwe polymere glas is dat dus niet het geval. Het is “enorm robuust maar kan gewoon hersteld worden door druk uit te oefenen op de breuken”.

Per ongeluk

De stof werd per ongeluk ontdekt door een student. Die was eigenlijk een soort lijm aan het maken. Toen hij in de stof sneed, zag hij dat de kanten weer naar elkaar begonnen te ‘groeien’. 30 seconden duwen, met een temperatuur van 21 graden, en het was weer een egaal vlak, zonder breuk. Na verder onderzoek bleek dat de stof na amper een paar uur weer zijn originele sterkte had.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20