Het einde van de pitspoes in de F1 is nabij

Liberty, de nieuwe Amerikaanse eigenaar van de Formule 1 (bij ons ook eigenaar van Telenet), wil af van de schaarsgeklede, mooie dames die traditioneel de autoraces begeleiden. 100% zeker is dat nog niet. Volgens Formule 1-baas Ross Brawn wordt het “momenteel nog overwogen”. Toch lijkt het lot van de dames bezegeld en is het einde van de pitspoes nakend.

De definitie van “pitspoes” is nogal verschillend naargelang de encyclopedie die je gebruikt. Het gaat van “bewonderaarster bij autoraces” naar “vrouwelijke fan die het op een of meer coureurs voorzien heeft en zich daarom in de pit ophoudt”. De beste omschrijving zit ergens tussenin wellicht: “een hostess die gebruikt wordt voor promotie-activiteiten en veelal luchtige kleding draagt”. Formule 1-eigenaar Liberty Media wil een einde maken aan de traditionele aanwezigheid van die vrouwelijke modellen in de Formule 1-wereld.

Niet meer van de tijd?

“De inzet van grid girls is een heikel thema en daar wordt momenteel goed naar gekeken”, zegt Formule 1-baas Ross Brawn tegen de BBC. “Er zijn veel mensen die deze traditie waarderen, maar er zijn ook mensen die menen dat de pitspoezen niet meer van deze tijd zijn.” De grid girls maken al decennialang deel uit van het Formule 1-circus. Hun taken bestaan onder meer uit het vasthouden van parasols, het tonen van naamborden en het vormen van een erehaag voor de Formule 1-coureurs.

Seksistisch

De inzet van de modellen is echter steeds meer onderwerp van discussie en wordt door critici als seksistisch beschouwd. Bij sommige races is al geëxperimenteerd met mannen en kinderen in plaats van jonge vrouwen. “We willen zoveel mogelijk meningen verzamelen en het goede besluit nemen voor de toekomst van de sport”, zegt Brawn. De meeste renstallen lijken overigens mee te gaan in het verhaal: “We leven in een moderne maatschappij en we moeten voor alles openstaan.” Een aantal race-competities hebben de grid girls al gebannen, zoals het in Australië erg populaire V8 Supercars Championship. Eerder dit jaar  diende Iniciativa per Catalunya (IpC), een politieke partij die actief is in de Spaanse deelstaat Catalonië, in de gemeenteraad van Montmeló een motie in, die een einde wil maken aan de aanwezigheid van ‘pitspoezen’ bij de F1-race op het Circuit de Catalunya in Montmeló.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20