Macron eist hoofdrol op in klimaatdebat

De Franse president Emmanuel Macron werpt zich op als de nieuwe wereldleider inzake de bestrijding van de klimaatopwarming. In een speech bij de opening van de ‘One Planet Summit’ in Parijs liet Macron dinsdag weinig aan de verbeelding over.

Macron had samen met Antonio Guterres (VN) en Jim Yong Kim (Wereldbank) meer dan vijftig staatshoofden en regeringsleiders en tientallen zakenlui en milieudeskundigen in Parijs uitgenodigd. Het trio wil de discussie over de aanpak van de strijd tegen de klimaatverandering op gang trekken.

“We gaan niet snel genoeg. We moeten allemaal in actie komen”, zei Macron, die zonder nota’s of teleprompter sprak en bij momenten een indrukwekkend betoog hield.

Zijn rede werd door de aanwezige staatshoofden en andere aanwezige prominenten verschillende keren door applaus onderbroken. Onder hen Bill Gates, Michael Bloomberg, Richard Branson en Arnold Schwarzenegger.

“We zijn bezig de strijd te verliezen, en wat we doen heeft niks te maken met wat we [tijdens de COP21 in Parijs twee jaar geleden] beloofd hadden.”

Toen werd afgesproken om de gemiddelde temperatuurstijging wereldwijd te beperken tot minder dan 2 graden Celsius. Maar dat zal met de plannen die er nu liggen niet lukken, aldus de Franse president.

Wat gaan bedrijven doen?

Midden in zijn speech keerde Macron zich naar de tribune achter hem. Daar hadden zich verschillende wereldleiders verzameld.

“Binnen 50, 60 of 100 jaar zullen 10 of 15 staatshoofden die daar zitten, er niet meer zijn. Ze zullen verdwijnen, en hun bevolking met hen.”

“Vele staatshoofden hebben me beloofd dat ze vandaag niet het woord zullen nemen. Dat is goed nieuws,” zei Macron. “Want we zullen enkel mensen aan het woord laten die hier engagementen zullen uitspreken.  Over wat zij aan de problematiek zullen doen en hoe ze dat gaan doen. Die engagementen zullen we noteren en opvolgen.”

Macron wilde vooral een discussie op gang brengen over hoe ondernemingen en investeerders aan boord kunnen worden getrokken voor de bescherming van het klimaat.

Een aantal bedrijven kwam al met tastbare beloftes. Het Franse verzekeringsconcern AXA gaf aan geen nieuwe kolencentrales meer te zullen verzekeren. Ook de Wereldbank zal na 2019 geen geld meer ter beschikking stellen voor de ontsluiting van nieuwe  olie- en aardgasvelden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20