Boycot hangt in de lucht na uitsluiting Rusland van Winterspelen

Rusland mag niet deelnemen aan de komende Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Dat is het gevolg van een doorgedreven, door de Russische staat gesponsord dopingprogramma. Dat kwam aan het licht na de Olympische Winterspelen van 2014 in Sochi. 

Nooit eerder in de Olympische geschiedenis zag het IOC zich verplicht dergelijke strenge maatregelen te nemen. Er is dan ook sprake van ‘systematische manipulatie van de dopingregels en het systeem’.

Russische atleten met een onbesproken dopingeschiedenis mogen nog wel deelnemen aan de Spelen. Ze moeten dat wel doen in een neutraal uniform en onder neutrale vlag. Indien ze medailles winnen zullen die niet aan Rusland worden toegekend, maar enkel aan de individuele atleet. Ook de Russische vlag en het Russische volkslied zullen in Pyeonchang worden geweerd.

Sinds november heeft het IOC 11 Russische atleten hun medailles van Sochi ontnomen.

Boycot?

Het is nu wachten op een reactie uit Moskou. Waarnemers achten de kans groot dat de beslissing de spanning tussen Rusland en het Westen verder zal opvoeren. De kans bestaat ook dat Poetin zal vragen de Spelen te boycotten.

De Russische president beschouwde de Spelen van Sochi als een vorm van eerherstel. Na de implosie van de Sovjet-Unie werd Rusland verplicht genoegen te nemen met een tweederangsrol op het wereldsport-toneel. In Sochi won Rusland het medailleklassement voor zowel het totale aantal als het aantal gouden medailles.

Op onderstaande tabel van The Economist het aantal dopingtests van Russische atleten die door het Russische Ministerie van Sport in de periode 2012 – 2015 werden achtergehouden, per sporttak.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20