Medestichter Sean Parker: “Facebook werd ontwikkeld om de kwetsbaarheid van de mens uit te buiten”

“Toen we Facebook ontwikkelden luidde het achterliggende denkpatroon als volgt: ‘Hoe consumeren we zo veel mogelijk van je tijd en aandacht? Dat betekent dat we je telkens opnieuw wat dopamine moeten bezorgen (een hormoon dat een grote rol speelt bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn), omdat iemand je foto of je post beloont met een ‘like’ of een commentaar. Waarna jij meer posts gaat schrijven of foto’s gaat posten en je weer meer ‘likes’ en commentaren krijgt. Het is een cirkel van sociale waardering… exact het soort concept waarmee een hacker als ik zou opkomen, omdat we de kwetsbaarheid van de menselijke psychologie uitbuiten.”

Dat zegt Sean Parker, een van de medestichters van Facebook, in een interview met Axios. Parker stond met Mark Zuckerberg en Eduardo Saverin aan de wieg van Facebook. Deze 38-jarige Amerikaan begint zich stilaan vragen te stellen over de macht en de maatschappelijke gevolgen van sociale netwerken.

De eerste die had begrepen dat Facebook ‘echt groot’ kon worden

Volgens Peter Thiel, de eerste investeerder in Facebook, begreep Parker als eerste dat het bedrijf de potentie had om “echt groot” te worden. In de film ‘The Social Network’ houdt Parker (gespeeld door Justin Timberlake) trouwens een monoloog om Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) duidelijk te maken dat echte genialiteit niet enkel draait om een groots idee, maar om de drijfkracht en het inzicht om dat idee ver genoeg door te drukken.

Parker zou in 2005 ontslag nemen als directeur van Facebook, nadat tijdens een feestje in een vakantiehuis dat door hem gehuurd werd, door de politie cocaïne werd aangetroffen. Hij werd gearresteerd op verdenking van het bezit van cocaine, maar werd niet aangeklaagd.

Parker verzet zich bewust tegen sociale netwerken

Vandaag is hij de voorzitter van het Parker Institute for Cancer Immunotherapy, dat zich inzet voor kankeronderzoek. In het interview zegt hij vandaag ‘een soort van gewetensbezwaarde’ is geworden met betrekking tot sociale netwerken.

“Ik weet niet of ik toen begreep waar ik mee bezig was en van de gevolgen van wat we deden toen we 1 miljard en later 2 miljard gebruikers kregen. Het verandert je relatie met de samenleving, met elkaar… Ga er maar vanuit dat er grote storingen optreden in onze productiviteit. Enkel God weet wat het met de hersenen van onze kinderen doet.”

Parker was ook mede-oprichter van Napster, de allereerste disruptieve factor in de muziekindustrie, die later de basis zou leggen voor iTunes. Vandaag zit hij in de raad van bestuur van Spotify en Yammer. Het magazine Forbes schat zijn vermogen op 2,6 miljard dollar en rangschikt hen daarmee op plaats 315 in de Forbes 400 van rijkste Amerikanen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20