Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 02 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Vervuiling planeet kost 9 miljoen mensenlevens per jaar

Logo Business AM

20/10/2017 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

De vervuiling van onze planeet kost op zijn minst 9 miljoen mensenlevens per jaar. Daarnaast zijn er ook de financiële kosten. Die lopen in de duizenden miljarden, schrijft het gerenommeerde vakblad The Lancet. De wetenschappers komen tot die conclusie  op basis van de meest complete globale analyse ooit gemaakt. De vervuiling bedreigt de overleving van de menselijke samenleving, aldus het blad.

Giftige lucht, water, bodems en werkplekken zijn verantwoordelijk voor ziektes waaraan 1 op elke 6 mensen wereldwijd sterven. Het aantal doden dat hierdoor wordt veroorzaakt is er drie keer meer van diegene die sterven aan de gevolgen van Aids, malaria en tuberculosis gecombineerd. De overgrote meerderheid van deze overlijdens vindt plaats in armere landen. In sommige van die landen – India, Chad , Madagascar – is de vervuiling de oorzaak van een kwart van alle overlijdens. Volgens de internationale onderzoekers van The Lancet remt vervuiling de economische expansie van de ontwikkelingslanden gevoelig af. Maar ook rijke landen hebben nog werk voor de boeg: de VS en Japan rangschikken in de top 10 van overlijdens door ‘moderne’ vormen van vervuiling. Denk aan luchtvervuiling door verbranding van fossiele brandstoffen en chemicaliën.

Toch is er ook goed nieuws: de onderzoekers merken de voorbije decennia een grote vooruitgang in de rijke landen. Voor hen is dit het bewijs dat het probleem kan worden overwonnen op voorwaarde dat de politieke wil aanwezig is die daarvoor nodig is.


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton