Marokkaans minister van Mensenrechten: “Homo’s zijn afval”

Mustafá Ramid, de Marokkaanse minister voor de Mensenrechten, heeft er weinig problemen mee om zich als holebi-hater te uiten. Op 28 september werd hem gevraagd wat hij vond van een nieuwe VN-richtlijn. Die wil dat zijn land een wet schrapt die gevangenisstraffen voorziet voor seksuele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht. Zijn antwoord: ” Veel belang moet daar niet aan worden gehecht, homo’s zijn “afval”.

Ramid is lid van de islamistische Parti de la Justice et du Développement (PJD). Die staat aan het hoofd van een coalitie die zes partijen verzamelt. Geen van die betrokken partijen heeft het ontslag van de minister gevraagd. Maar ondertussen eisen nu 154 mensenrechtenorganisaties een onderzoek naar de uitspraken van de minister.

Ook de Marokkaanse Vereniging voor de Mensenrechten zit niet stil. Ze heeft er bij koning Mohamed VI op aangedrongen om de Grondwet te doen naleven. Die beschermt homoseksuelen tegen discriminatie.

Ramid is niet aan zijn proefstuk toe. Tijdens een radio-interview in 2015 had hij ‘mannen die een zware stem hebben maar zich van binnen vrouw voelen’ aangeraden van geslacht te veranderen. Dat zou voorkomen dat ze in aanvaring komen met de wet.

Zondekinderen

In september had de Mensenrechtenraad van de VN Marokko gevraagd om een wet te hervormen die stipuleert dat kinderen die buiten het huwelijk worden geboren, gediscrimineerd worden. Het gaat om de zogenaamde ‘zondekinderen’. Ongehuwde moeders worden doorgaans als prostituées beschouwd en hun kinderen hebben geen recht op pensioen, noch de erfenis van de vader.

Vorige week nog annuleerde een rechter in Tanger in beroep een vonnis dat in de maand maart was geveld en waarbij een biologische vader werd verplicht 9.500 euro te betalen aan een kind dat hij niet wilde erkennen. Dat vonnis had het Marokkaanse rechtssysteem wat zuurstof gegeven, maar lang heeft dat niet geduurd. Kinderen die buiten het huwelijk worden geboren, worden net als holebi’s gepest, vernederd, gemarginaliseerd en  dat met hulp van de wet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20