Voorzitter Nederlandse centrale bank: “Financiële markten kwetsbaar voor grote correctie”

De financiële markten onderschatten de globale risico’s en zijn kwetsbaar voor een grote correctie. Dat heeft Klaas Knot gezegd in een gesprek met het persagentschap Bloomberg. Knot zit in de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) en is tevens de voorzitter van de Nederlandse Centrale Bank (DNB). Hij vervoegt zo een reeks persoonlijkheden in de globale economie die waarschuwen voor het ‘overdreven optimisme’ dat vandaag de aandelenmarkten regeert. Onder hen, IMF-voorzitter Christine Lagarde en de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble.

Dat optimisme regeert voornamelijk de Amerikaanse beurzen, die vooruitlopen op een grote belastingverlaging en de repatriëring van grote sommen geld die Amerikaanse bedrijven in het buitenland aanhouden. De regering Trump, die nu 10 maanden aan zet is, moet nochtans nog altijd een eerste succes boeken. Knot:

“Ondanks dat we vandaag met grote politieke crises worden geconfronteerd – Catalonië, de Brexit, Noord-Korea en het diplomatiek geschil tussen Turkije en de VS – staat de volatiliteitsindex op een historisch laagtepunt. Dat voelt steeds slechter aan.”

Markten prijzen risico’s anders in dan de FED

Een sneller dan verwachte normalisatie van het monetaire beleid in de VS kan het marktsentiment doen omslaan. In de VS is het economische herstel al enige tijd aan de gang en is het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed) bezig met het afbouwen van het ruime monetaire beleid. Hiertoe is in juni de beleidsrente verder verhoogd naar een bandbreedte van 1 tot 1¼ procent. Daarnaast begint de Fed in oktober met de afbouw van haar omvangrijke balans door steeds een kleiner deel van de aflopende obligaties te herinvesteren. Opvallend is dat financiële markten een langzamer tempo van rentestappen verwachten dan de Fed zelf communiceert. Een sneller dan verwachte normalisatie kan de financiële markten verrassen,” schreef de DNB recent in een rapport over de financiële stabiliteit. Dat maakt het risico op grote correcties reëel, aldus Knot.

ECB schept pas later duidelijkheid

In het eurogebied daarentegen staat de beleidsrente nog steeds op 0 procent en heeft de ECB aangekondigd in ieder geval tot het einde van dit jaar het opkoopprogramma voort te zetten.  Over wat daarna zal gebeuren komt waarschijnlijk pas later deze maand enige duidelijkheid.

Eerder had ook al Peter Praet, die in de Executive Board van de ECB zetelt, aangekondigd dat het opkoopprogramma nog zou worden verlengd indien nodig, vooral indien de inflatie onder de vooropgestelde 2% blijft.

Maar volgens Knot heeft het stimulusprogramma nu al haar doelstellingen bereikt. Knot wil de massale opkoop van obligaties snel afbouwen. De noodzaak van ‘tapering’, het geleidelijk afbouwen van de opkopen, is volgens hem dan ook een kwestie van tijd. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20