Hefboomfondsen maken opgemerkte comeback

De hefboomfondsen zijn terug. Nadat begin dit jaar het persagentschap Bloomberg nog het einde van hun gouden tijdperk had aangekondigd, maken een aantal van deze ‘hefboomfondsen’ een opgemerkte comeback.

In 2016 gingen steeds meer klanten in tegen de financiële voorwaarden die de hefboomfondsen stellen en haalden ze er hun geld weg. De reden? Middelmatige opbrengsten en te duur. Deze fondsen werken met het fameuze ‘2 and 20‘-model. Dat belooft de hefboomfondsmanager 20% van alle winsten en een management fee van 2%. Ongeacht de resultaten. 

Beleggen in een S&P indexfonds is al mogelijk tegen een jaarlijkse vergoeding van ongeveer 0,1% (dus 100 dollar voor elke 100.000 die je investeert). Om hetzelfde bedrag te beleggen bij een bekend hefboomfonds mag je je aan een factuur van ongeveer 2.000 dollar verwachten, plus 20% “prestatievergoeding” daarbovenop.

Hoe werken hefboomfondsen?

Hefboomfondsen proberen beleggingsrisico’s te “hedgen” of af te dekken zodat ze geen geld verdienen of verliezen aan stijgende of dalende aandelen-, valuta- of rentemarkten. Ze behalen hun rendement voornamelijk uit prijsverschillen van gerelateerde effecten.

In 2014 belegden rijke investeerders wereldwijd 2.900 miljard dollar in hefboomfondsen. Van dat geld gaat ongeveer 2 procent naar de fondsmanagers zelf. Die claimen investeringskansen te ontdekken die anderen missen.  De som die de top 25 hedgies in 2013 opstreek overtrof zo de gecombineerde salarissen van alle kleuteronderwijzers in gans de VS. De absolute top verdient makkelijk een paar miljard per jaar.

De revolte tegen de ‘hedgies’

Deze hefboomfondsen kregen het in het post-crisistijdperk steeds moeilijker kregen om aanvaardbare returns te genereren. Een revolte tegen het systeem leek een kwestie van tijd. En dat is exact wat gebeurde. In 2016 moesten de fondsen in totaal zo’n 112 miljard dollar laten gaan. Het ene na het andere hefboomfonds moest uiteindelijk zelfs sluiten.

Maar sinds het begin van dit jaar zijn de resultaten opnieuw verbeterd. Een gemiddelde return van 5,4% op jaarbasis en zelfs uitschieters van 8,3% voor fondsen die sterk op de beurs gericht zijn. Het gaat om de beste resultaten sinds 2010. Vooral in Azië en in het Midden-Oosten lijken investeerders opnieuw de weg te vinden naar deze hedgefunds. Die profiteren uiteraard mee van de buitengewone beursprestaties. Andere hebben ingezet op de teloorgang van de retail, mee veroorzaakt door het succes van Amazon. Ook de comeback van de opkomende economieën, de daling van de dollar en de stijging van de goudprijs hebben deze fondsen opnieuw zuurstof gegeven.

Deze fondsen zagen sinds begin dit jaar opnieuw 39 miljard dollar aan geld van investeerders binnenstromen. Toch hebben ze nog een lange weg te gaan. Hefboomfondsen maken pas echte geld als er veel volatiliteit in de markt is. Dan zetten ze in op zaken die anderen vaak niet zien. Maar die volatiliteit is voorlopig zo goed als onbestaande. De beurzen kennen de voorbije maanden maar 1 richting en dat is noordwaarts.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20