Chinezen ontwijken voor miljarden aan btw via België

Webwinkels van buiten de Europese Unie exporteren voor miljarden aan goederen naar België om er zo de btw te kunnen ontwijken. Vooral Chinese bedrijven zouden zich hier schuldig aan maken.  De spullen komen in via vliegtuig of boot aan in België en hebben als eindbestemming een ander EU-land.Omdat de goederen dan in transit verblijven willen de bestaande regels dat er btw wordt betaald in het land van eindbestemming, niet bij ons. Maar in België “verdwijnen” de goederen dan.Dit publiceerde Le Soir naar aanleiding van enkele documenten van het Belgische ministerie van Financiën. 

Moeilijk is het niet voor de Chinezen. Er komen online producten, die gekocht en betaald zijn, langs de haven van Antwerpen of de luchthaven van Zaventem aan in België. Zij moeten uiteindelijk bij een bepaald bedrijf in een andere lidstaat van de EU terecht komen. Maar dat bedrijf bestaat helemaal niet. 

De producten “verdwijnen” zomaar in België. Het probleem dan is wel dat er in geen enkel land belastingen wordt betaald én dat België al 5 miljard euro aan btw-inkomen verloor. De Europese en Belgische regering werkt ondertussen aan een oplossing voor dit misbruik. 

 Nationale regels zouden alleen maar leiden tot “concurrentieverstoring” tussen de EU-lidstaten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20