Won Portugal de ‘war on drugs’ door hem te beëindigen?

Op het einde van de voorbije eeuw was één procent van de Portugezen verslaafd aan heroïne. Een enorm aantal in vergelijking met bijvoorbeeld België waar naar schatting momenteel 0,03 procent van de bevolking heroïneverslaafd is. 
Portugal was lang afgeschermd van de drugsproblematiek waar Europa en de rest van de wereld al decennia mee te maken hadden. Tot het midden van de jaren zeventig was Portugal een dictatuur waar drugsgebruik zo goed als onbestaande was. Toen na de revolutie de grenzen met de rest van de wereld opengingen, werd het land echter plots een belangrijke draaischijf in de internationale drugshandel. Het aantal gebruikers steeg spectaculair en al snel ontstond er een echte crisis.

Tegen het einde van de voorbije eeuw telde het land niet alleen een enorm aantal heroïneverslaafden, maar ook het hoogste aantal aan drugs gerelateerde aidsdoden van Europa. Twintig jaar lang had Portugal de strikte Amerikaanse aanpak getest, maar de resultaten waren bedroevend.  De toenmalige Portugese regering besefte dat het zo niet verder kon en nam een radicale beslissing.

Van justitie naar volksgezondheid

Daarom besloot het land in het begin van het voorbije decennium het over een andere boeg te gooien en het gebruik van drugs te decriminaliseren. In Portugal wordt drugsgebruik sinds dan als een medisch, geen crimineel probleem beschouwd. Het hele drugsbeleid werd weggehaald bij het ministerie van justitie en overgeheveld naar volksgezondheid. Het bezit van kleine hoeveelheden drugs en het gebruik werden niet langer bestraft.

De ‘war on drugs’ winnen, door hem te beëindigen?

De resultaten van deze aanpak zijn opmerkelijkHeeft de Amerikaanse aanpak grandioos gefaald, dan lijkt Portugal de ‘war on drugs’ te gaan winnen, door hem te beëindigen.

Vorig jaar stierven 64.000 Amerikanen aan een overdosis. Dat zijn er meer dan er sneuvelden in de oorlogen van Vietnam, Afghanistan en Irak gecombineerd. Volgens het Portugese Ministerie van Volksgezondheid zijn vandaag 25.000 Portugezen verslaafd aan heroïne. Begin deze eeuw waren er dat nog 100.000.

Het aantal Portugezen dat aan een overdosis sterft daalde met ruim 85%. In de nasleep van de financiële crisis was er wel een lichte stijging. Tochh is het Portugese door drugs veroorzaakte sterftecijfer het laagste in de EU. Het ligt 10 keer lager dan in Groot-Brittannië en Denemarken en 50 keer lager dan in de VS.