In Catalonië is onafhankelijkheid op termijn onafwendbaar en dat heeft grote gevolgen voor Europa

ANALYSE: Catalonië spreekt zich op 1 oktober in een referendum uit over onafhankelijkheid. De Spaanse regering in Madrid wordt steeds repressiever en probeert die stembusgang te stoppen. Maar dat zal uiteindelijk niet veel uitmaken: de vraag is niet langer of de Catalanen zich willen afscheuren, maar wanneer dat zal gebeuren? Dat heeft de Spaanse overheid overigens vooral aan zichzelf te wijten; en ook Europa kan in dat verband heel wat worden aangewreven. Voor Europa staat er nochtans heel wat op het spelHet is niet langer meer of Catalonië onafhankelijk wordt, eerder wanneer ze dat doet. Catalonië heeft het nooit vies gespeeld, ze hebben nooit geweld gebruikt en droegen zelfs economisch toe aan Madrid. En dat zelfs meer dan ze eigenlijk moesten. Ze hebben op het nationale en culturele gevoel gespeeld, maar nooit hebben ze zich buitensporig misdragen of werden ze extremistisch. 

Bracelona boven Madrid

Als je aan voetbal denkt, is de kans groot dat je eerder FC Barcelona dan Real Madrid denkt. Toegegeven, ze evenaren elkaar, maar daarbij De Olympische Spelen, Freddy Mercury en Montserat Caballé opgeteld, kunnen we wel zeggen dat Barcelona een prominentere rol aanneemt in de wereld. 

Ook de schilders, architecten en de koks uit Barcelona blijken toch dat tikkeltje boven die uit Madrid te staan. Op economisch, technologisch én cultureel vlak heeft Catalonië Spanje jaren geleden al ingehaald. Het heeft geen nut om de geschiedenis van Catalonië te gaan bekijken om te weten vanwaar dit allemaal komt. We kunnen enkel zeggen dat Catalonië één van de eerste echte parlementen had in Europa, wat vrij veel wil zeggen. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20