Belgische jongeren sparen 1.050 euro per jaar

Belgische jongeren gemiddeld sparen jaarlijks zo’n 1.050 euro. Dat blijkt uit onderzoek van Bpost bij 600 thuiswonende jongeren tussen 12 en 25 jaar. Maar wie denkt dat ze een specifiek spaardoel hebben heeft het mis: ze sparen blijkbaar gewoon voor later.

Jongeren verdienen, mits een vakantiejob of zakgeld, gemiddeld zo’n 2.569 euro per jaar. Volgens een onderzoek van Bpost, uitgevoerd door het onderzoeksbureau iVox, zou 41 procent van dat bedrag worden opgespaard. Met andere woorden: jongeren sparen gemiddeld zo’n 1.050 euro per jaar.

Ouders sparen mee

Uit het onderzoek moet blijken dat ongeveer 92 procent van de jongeren over eigen geld beschikt. Ongeveer 70 procent van dat geld verdienen ze zelf, maar de rest krijgen ze van hun ouders en grootouders toegespeeld. Opmerkelijk is dat 7 op 10 jongeren er zelf voor kiezen om 41 procent van dat geld opzij te zetten. 30 procent daarvan spaart zonder specifiek doel. Daarnaast zijn een woning, reizen, een smartphone, kledij en een auto de populairste spaardoelen. 59 procent van de jongeren heeft ouders die meesparen: “Jongeren verwachten dat hun ouders tegen hun 25ste minstens 10.000 euro voor hen hebben gespaard”, zegt Frédéric Jonnart woordvoerder van Bpost.

Voor later

Volgens het onderzoeksbureau zouden zes op de tien jongeren ook ouders hebben die voor hen sparen. Gemiddeld sparen ouders minstens 10.000 euro tegen de 25ste verjaardag van hun zoon of dochter. 81 procent van deze jongeren mag pas op een bepaalde leeftijd aan dat geld komen. “Jongeren verwachten dat hun ouders tegen hun 25ste verjaardag tussen de 10.000 en 20.000 euro voor hen bijeengespaard zullen hebben.” Ze geloven sterk dat ze het geld later nodig gaan hebben. “Slechts een derde (34 procent) van de jongeren is ervan overtuigd dat ze het later financieel beter zullen hebben dan hun ouders.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20